Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Νέα γέφυρα στα Τρία Ποτάμια Ασπροποτάμου


Από καιρό υπήρχε στα σχέδια η κατασκευή νέας γέφυρας στα Τρία Ποτάμια, αλλά μόλις προσφάτως άρχισε η διαδικασία των απαραίτητων μελετών για το έργο.





Πριν λίγο διάστημα, η αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ομότιτλου υπουργείου, έδωσε την έγκρισή της στην Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Μελέτη και Αξιολόγηση για την κατασκευή νέας γέφυρας σε ένα από τα πιο όμορφα και πιο κομβικά σημεία του νομού Τρικάλων.

Η σχετική έγκριση είναι η πρώτη μιας σειράς άλλων που θα πρέπει να δοθούν, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής. Πάντως, προς το παρόν η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας.

 Το έργο θα αφορά σε κατασκευή γέφυρας 15,6 μέτρων επί του Σκληνιασιώτιου ρέματος με προσβάσεις στον κεντρικό δρόμο «Καστανιά – Κρανιά – Τρία Ποτάμια – γέφυρα Γαρδικίου». Η νέα γέφυρα θα είναι μίας κατεύθυνσης και θα εξυπηρετεί το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, ενώ το άλλο ρεύμα, από την υπάρχουσα παλιά γέφυρα.

Η γνωμοδότηση επισημαίνει ότι τα περιβαλλοντικά στοιχεία δεν δημιουργούν πρόβλημα και δεν διαταράσσεται η περιοχή, ενώ θα πρέπει να διαμορφωθεί νέα πρόσβαση για τη νέα γέφυρα, μήκους περίπου 100 μέτρων, αλλά και ένας ακόμη κόμβος κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση όσων θα στρίβουν προς Χαλίκι από τον κεντρικό δρόμο.

Ο σχετικός κόμβος θα έχει τη βασική μορφή «Τ» και, αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να κατασκευαστεί αριστερή λωρίδα αναμονής για όσους στρίβουν γα Χαλίκι. Φυσικά, θα πρέπει, τόσο η νέα, όσο και η παλιά γέφυρες, να έχουν ομοιότητα μεταξύ τους κατασκευαστική (να μοιάζουν με μία γέφυρα) και να μπορούν να συνάδουν με το περιβάλλον της περιοχής. Οι ανασκαφικές εργασίες που θα γίνουν, θα επιβλέπονται από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες.


Από δω και πέρα, θα πρέπει να αρχίσει η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και, βεβαίως, οι υπόλοιπες μελέτες. Αλλά, το θέμα είναι, εάν υπάρχουν τα χρήματα και η πολιτική βούληση να προωθηθεί για ένταξη ένα τόσο σημαντικό για τον τουρισμό έργο. Το βάρος πλέον πέφτει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Θανάσης Μιχαλάκης

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου