Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ημιμαραθώνιος Δρόμος «Θανάσης Σταμόπουλος» - Μπορείς κι εσύ...


Ο Σύλλογος Δρομέων Τρικάλων ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2003. Από μία παρέα φίλων, που αποφάσισαν κάποια στιγμή να κάνουν πιο συλλογικές τις δράσεις τους, βοηθώντας τόσο τις δικές τους ανάγκες, αλλά δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους φίλους δρομείς, πιο διστακτικούς ίσως, που αγαπούσαν το τρέξιμο, να γίνουν και αυτοί μέρος  της παρέας και των δράσεων του συλλόγου.





Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια και μέσα σ’ αυτά ο σύλλογος μεγάλωσε τις δραστηριότητές του, έχοντας όμως πάντα ως σταθερό σημείο αναφοράς τη διοργάνωση και συμμετοχή σε λαϊκούς αγώνες δρόμου, που κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον, τόσο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, όσο φυσικά και κατά τη διάρκεια της συμμετοχής στους αγώνες, που από μόνη της είναι μία εμπειρία μοναδική.

 Ένας  από τους αγαπημένους αυτούς φίλους της παρέας και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου αποτέλεσε και ο Θανάσης  Σταμόπουλος. Συμπαθής σε όλους ξεχώριζε για το ήθος του και το χαρακτήρα  του. Σαν δρομέας ξεχώριζε για το πάθος του και την επιμονή του και συνεχώς έβαζε νέους στόχους, που κάθε φορά τους πετύχαινε.

Αλλά η ζωή είχε άλλα σχέδια. Ο Σύλλογος Δρομέων Τρικάλων για να τιμήσει τον αγαπημένο φίλο, πριν 3 χρόνια αποφάσισε να διοργανώσει τον 1ο Ημιμαραθώνιο Δρόμο «Θανάσης Σταμόπουλος», με αφετηρία την Καλαμπάκα και τερματισμό  την κεντρική πλατεία Τρικάλων. Φέτος με τη συμπλήρωση τριών  χρόνων στις 20 Μαρτίου του 2011 θα διεξαχθεί αισίως ο 4ος Ημιμαραθώνιος Δρόμος, που πλέον έχει γίνει θεσμός και συνεχώς έχει ανοδική πορεία σε αγωνιστικό και οργανωτικό  επίπεδο.

Ο Σύλλογος Δρομέων Τρικάλων θεωρεί πως ο συγκεκριμένος αγώνας πέρα από το συμβολικό, αγωνιστικό και γιορτινό  χαρακτήρα του, αποτελεί και για τους Τρικαλινούς μία πρώτης τάξεως  ευκαιρία για να δοκιμάσουν τον εαυτό τους σε κάτι από το οποίο μόνο οφέλη μπορεί να κερδίσουν. Και το όφελος δεν είναι φυσικά μόνο ο τερματισμός στον αγώνα.

Είναι όλη η διαδικασία. Από τη στιγμή, που για πρώτη φορά θα βάλεις τα αθλητικά σου παπούτσια για την πρώτη σου προπόνηση μέχρι και τον τερματισμό στον Ημιμαραθώνιο. Τα 20.069μ της διαδρομής μπορεί να φαίνονται ανυπέρβλητο εμπόδιο για κάποιους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλό και προοδευτικά αυξανόμενο πρόγραμμα εκγύμνασης, ώστε την ημέρα του Ημιμαραθωνίου να είναι κάποιος έτοιμος για να ανταπεξέλθει στα χιλιόμετρα της διαδρομής. Γι’ αυτό και παρακάτω παρουσιάζουμε ένα απλό πρόγραμμα εκγύμνασης για αρχάριους δρομείς, που θα τους βοηθήσει να προετοιμαστούνε κατάλληλα για να τερματίσουν τον αγώνα. Ακολουθώντας προσεκτικά τις προπονητικό πρόγραμμα και τις υμβουλές του Βασίλη Θεοχάρη γυμναστή και μέλους του Δ.Σ. του συλλόγου ένα είναι σίγουρο.


Μπορείς και εσύ…



Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει κάποιος το πρόγραμμα είναι να μπορεί να τρέξει συνεχόμενα τουλάχιστο 30΄ τρεις φορές την εβδομάδα.
Είτε εκφράζεται στη μονάδα του χρόνου είτε ως χιλιομετρική απόσταση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως μέθοδο το συνεχόμενο τρέξιμο.

Σε όλα τα προγράμματα είναι  καλό να ξεκινάτε με τα πρώτα 10΄ τρεξίματος σε ρυθμό γρήγορου βάδην ή περνώντας  από γρήγορο περπάτημα σε τρέξιμο.

Αντιστρόφως, τα τελευταία 10΄-15΄ του κάθε προγράμματος είναι καλό να γίνονται σταθερά ή αυξανόμενα πιο γρήγορα.
Ο ρυθμός που θα πρέπει να έχετε κατά τη διάρκεια του συνεχόμενου τρεξίματος οποιασδήποτε από τις τρείς προπονητικές μονάδες της εβδομάδος, είναι αυτός που θα σας επιτρέπει τη συνομιλία με κάποιο συνασκούμενο και δεν θα σας προξενεί θολή όραση ή ζάλη.

Ο αγώνας των 10χλμ. είναι για το επίπεδο ενός αρχάριου  ένα πολύ γρήγορο συνεχόμενο με ρυθμό που καθορίζετε οι ίδιοι σύμφωνα με την υποκειμενική αίσθηση της κόπωσης και προκειμένου να διανύσετε όλη την απόσταση. Εάν κρατάτε αρχείο με χιλιομετρικά περάσματα, υπολογίστε ότι ο ρυθμός του συγκεκριμένου αγώνα  ανά χιλιόμετρο  αντιστοιχεί περίπου στο μέσο όρο των τριών πιο γρήγορων χιλιομέτρων που έχετε κάνει μέσα στο ίδιο πρόγραμμα σε συνεχόμενο τρέξιμο.

Απαραίτητη κρίνεται η εφαρμογή βασικών διατάσεων των κάτω άκρων μετά το τέλος της κάθε προπόνησης.
Πίνετε νερό κατά βούληση μετά από κάθε προπόνηση και μικρές γουλιές κάθε 20΄ σε στάσεις των 10΄΄ στις Κυριακάτικες προπονήσεις της 5ης, 7ης και 8ης εβδομάδος.
Προτιμήστε η προπόνηση της Κυριακής να γίνετε το πρωί παρόμοια ώρα με αυτή του αγώνα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου