Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Μία πλατεία με μεγάλη… ιστορία


Πλατεία Δεσποτικού: πότε ξεκίνησε, πότε ολοκληρώθηκε και πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες
Της Ελπίδας Κουτσογιάννη





Οι εργασίες για την αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Δεσποτικού ξεκίνησαν το 2009. Πέντε χρόνια μετά, η πλατεία μπορεί να παραδόθηκε σε χρήση, ολοκληρωμένη όμως δεν χαρακτηρίζεται. Εξάλλου, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν νέες εργασίες για την αντικατάσταση του δαπέδου της πλατείας, το οποίο είναι ολισθηρό.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η πλατεία Δεσποτικού είναι ίσως από τα λίγα έργα που γίνονται στην πόλη των Τρικάλων, που έχει συγκεντρώσει τόσο αντιφατικές απόψεις, γνώμες, προτιμήσεις. Το ίδιο και οι εργασίες που έγιναν για την ευρύτερη περιοχή. Όπως για παράδειγμα, ο πεζόδρομος της Ιπποκράτους, στον οποίο κυκλοφορούν κανονικά αυτοκίνητα. Ή η μικρή πλατεία με την παιδική χαρά πίσω από το Πελέκειο, που είναι σε κακό χάλι. Ή η ανακατασκευή του δρόμου προς τη Δεληγιώργη, χωρίς την απομάκρυνση του πολυκαταστήματος, που προκαλεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στην περιοχή.


Μελέτη
Αναλυτικά, γι’ αυτή καθαυτή την πλατεία, η μελέτη εγκρίθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων το 2006. Η δημοπρασία έγινε τον Γενάρη του 2008 και κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία Λίτου Αγγελική – Γκέκας Γεώργιος, με έκπτωση της τάξης του 37,21%.

Ο προϋπολογισμός του έργου έφτασε στις 670.000 ευρώ. Στην ουσία η ανάπλαση της όλης περιοχής έγινε σε δύο δημοπρασίες. Η πρώτη αφορούσε στην πεζοδρόμηση ή μετατροπή δρόμων γύρω από την πλατεία σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Σε αυτή την κατηγορία εντάχθηκε η Ιπποκράτους (ασχέτως εάν επί του αποτελέσματος λειτουργεί ή όχι ως πεζόδρομος), η Ζιάκα και ο δρόμος που περνά μπροστά από το Πελέκειο. Η δεύτερη εργολαβία αφορά στην διαμόρφωση της ίδιας της πλατείας Μακαρίου και των οδών Καποδιστρίου (όπου θα κατασκευαστεί και ποδηλατόδρομος) και Κοραή.

Οι δύο εργολαβίες, βέβαια σήμαναν μεγάλη ταλαιπωρία, τόσο για τους περιοίκους όσο και για τους διερχόμενους από την περιοχή, οι οποίοι είναι πολλοί. Ασφαλώς, την κυκλοφορία στην περιοχή επιβαρύνει το πολυκατάστημα, που λειτουργεί εκεί, αυτό όμως αποτελεί πλέον μία παλαιά ιστορία, με την οποία ουδείς ασχολείται.

Τα έργα συνολικά ξεκίνησαν στις αρχές του 2005. Γεγονός που σημαίνει ότι υπήρξε μία μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων επί 4 χρόνια. Διότι με το που ολοκληρώθηκαν οι πεζοδρομήσεις, λίγο καιρό μετά ξεκίνησε η διαμόρφωση της πλατείας και των οδών Καποδιστρίου και Κοραή.

Η πλατεία ολοκληρώθηκε, πάντως και εγκαινιάστηκε παραμονές Χριστουγέννων του 2009. Είναι στη λογική του μεγάλου, ελεύθερου δημόσιου χώρου, πλέον έχει πράσινο και αρκετά λουλούδια, έχει χρώμα, μόνο που αυτό το ίδιο χρώμα έχει προκαλέσει πολλά ατυχήματα. Η πλατεία Δεσποτικού γλιστράει. Και έχει πέσει κόσμος και κοσμάκης, ειδικώς τις ημέρες της κακοκαιρίας. Η Δημοτική Αρχή πριν λίγο καιρό απέκλεισε προσωρινά την κυκλοφορία στην πλατεία, για να αντικαταστήσει το δάπεδο. Εργασίες, όμως δεν έγιναν και η πλατεία δόθηκε ξανά σε χρήση. Ο προγραμματισμός αφορά στο να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες την προσεχή άνοιξη. Ας είναι, βέβαια οι τελευταίες.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου