Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Κυκλοφοριακός φόρτος στις εισόδους της πόλης σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του e-trikala


Χιλιάδες είναι τα οχήματα τα οποία εισέρχονται κι εξέρχονται από την πόλη των Τρικάλων, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το γραφείο του e-trikala για τον κυκλοφοριακό φόρτο στις εισόδους της πόλης.




Τα στατιστικά στοιχεία για τον κυκλοφοριακό φόρτο συγκεντρώνει το γραφείο του e-trikala μέσα από την εφαρμογή έργου του προγράμματος των «ευφυών μεταφορών» και την τοποθέτηση «επαγωγικών βρόγχων» σε πέντε σημεία της πόλης που δεν είναι άλλα από τις εισόδους της. Μέσω των πληροφοριών που παίρνει το e-trikala από τους επαγωγικούς βρόγχους συγκεντρώνονται πληροφορίες σχετικά με το πόσα οχήματα εισέρχονται και πόσα εξέρχονται από την πόλη των Τρικάλων, ποιες είναι οι ώρες αιχμής στις εισόδους της πόλης, ποιες μέρες καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κινούμενων οχημάτων, ή ακόμη και ποιο είναι το βάρος των διερχόμενων οχημάτων και με ποια ταχύτητα κινούνται.

Οι επαγωγικοί βρόγχοι

Οι επαγωγικοί βρόγχοι έχουν τοποθετηθεί σε κάθε είσοδο της πόλης, δηλαδή στις οδούς Κονδύλη, Πύλης (στο ύψος του Ματσόπουλου), Καρδίτσης, Λαρίσης και Καλαμπάκας. Οι μετρητές (σύνολο 4 μετρητές σε κάθε θέση μέτρησης) έχουν εγκατασταθεί στο οδόστρωμα στις δύο λωρίδες κυκλοφορίας, ώστε να συλλέγονται όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες. «Οι πληροφορίες αυτές έχουν να κάνουν με την καταγραφή του αριθμού των οχημάτων που διέρχονται από τις συγκεκριμένες οδούς, το βάρος και την ταχύτητά τους» επισημαίνει ο υπεύθυνος του προγράμματος των «ευφυών μεταφορών και της ελεγχόμενης στάθμευσης» στο e-trikala κ. Χρήστος Ντάνας.

Στοιχεία

Όπως προκύπτει από τα ενδεικτικά στοιχεία που μας παραχώρησε το e-trikala τον Σεπτέμβριο του 2008 πέρασαν από τις εισόδους της πόλης 1.928.643, ενώ τον ίδιο μήνα του 2009 ο αριθμός των αυτοκινήτων εμφανίζεται αυξημένος κατά 17.250 οχήματα αφού οι επαγωγικοί βρόγχοι μέτρησαν 1.945.893 αυτοκίνητα. Η κίνηση αποτελεί άμεση συνάρτηση αργιών, ή διαφόρων συγκυριών όπως για παράδειγμα εκλογές κ.α. οπότε και είναι εκ των πραγμάτων αυξημένη. Σε ό,τι αφορά τις ημέρες αιχμής; «Η Δευτέρα είναι η μέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση» αναφέρει ο κ. Ντάνας ο οποίος επισημαίνει ότι η κίνηση είναι επίσης αυξημένη την Παρασκευή το απόγευμα.
Σκοπός

Η εφαρμογή διαχείρισης κυκλοφοριακών συμβάντων έχει ως σκοπό την πρόληψη κι αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση της κυκλοφορίας στα πλαίσια του Δήμου.

«Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αυτόματης συλλογής κυκλοφοριακών φόρτων από επιλεγμένα σημεία του οδικού δικτύου του Δήμου Τρικκαίων» μας ενημερώνει ο υπεύθυνος του προγράμματος των «ευφυών μεταφορών και της ελεγχόμενης στάθμευσης» στο e-trikala κ. Χρήστος Ντάνας.

Σκοπός της εφαρμογής είναι να παρέχει στο Δήμο Τρικκαίων ένα πληροφοριακό εργαλείο τηλεματικής, που με τις κατάλληλες βελτιώσεις να μπορεί μελλοντικά να το χρησιμοποιεί για τη βελτιστοποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, διαχείρισης των αυξανόμενων προβλημάτων στάθμευσης και προώθησης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Διαδικασία

Η εφαρμογή συλλογής κυκλοφοριακών φόρτων αφορά τα πέντε σημεία του οδικού άξονα του Δήμου Τρικκαίων που αναφέραμε από τα οποία συλλέγονται οι κυκλοφοριακοί φόρτοι κι αποστέλλονται στο Κέντρο Επιχειρησιακού Ελέγχου (ΕΚΕ) του e-trikala. Εκεί μετατρέπονται στην κατάλληλη μορφή κι αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων του ΕΚΕ, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα προς προβολή από την εφαρμογή της κεντρικής πλατφόρμας του ΕΚΕ.

Το υποσύστημα αναζήτησης πληροφοριών επιτρέπει την αναζήτηση κυκλοφοριακών φόρτων που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα με πολλαπλούς τρόπους, π.χ. βάσει τύπου προβλήματος, βάσει θέση μέτρησης, βάσει ημερομηνίας καταχώρησης κ.α.

Της Βιβής Μαργαρίτη




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου