Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Υπογράφηκαν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων Λαρισαίων και Νίκαιας


Υπογράφηκαν σήμερα από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων Λαρισαίων και Νίκαιας, παρουσία των Δημάρχων Λαρισαίων κ. Κων/νου Τζανακούλη και Νίκαιας κ. Ρίζου Κομήτσα και υπηρεσιακών παραγόντων.




Tα δύο Γ.Π.Σ. αφορούν στη ρύθμιση των πόλεων και οικισμών και καλύπτουν μια διευρυμένη γεωγραφική περιοχή, η οποία κατά κανόνα συμπίπτει κατ’ αρχήν με τα όρια των αντίστοιχων ΟΤΑ.

Ειδικότερα συμβάλλουν:


- Στη σταδιακή ανάδειξη και οργάνωση του χώρου

- Στη διασφάλιση της οικιστικής οργάνωσης των οικισμών με τον επιθυμητό συσχετισμό των οικιστικών παραμέτρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακοπή της άναρχης δόμησης, με τον καθορισμό κριτηρίων ανάπτυξης που συντείνουν στη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία των οικιστικών επεκτάσεων

- Στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, ιδίως των υποβαθμισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση του αναγκαίου κοινωνικού εξοπλισμού, της τεχνικής υποδομής και τον έλεγχο χρήσεων σύμφωνα με πολεοδομικά σταθερότυπα και κριτήρια καταλληλότητας

- Στην προστασία, ανάδειξη και περιβαλλοντική αναβάθμιση των κέντρων, των πολιτιστικών πόλων και των παραδοσιακών πυρήνων των οικισμών, των χώρων πρασίνου και λοιπών στοιχείων φυσικού, αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των πόλεων, των οικισμών και του περιαστικού χώρου.


Με το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Γκούπας Φώτης, δήλωσε:
«Μία από τις σημαντικότερες δράσεις της Κυβέρνησης σε ολόκληρη τη χώρα ήταν η εντατικοποίηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών που επιλύουν σοβαρά οικιστικά και κατ’ επέκταση περιβαλλοντικά ζητήματα των πόλεων και οικισμών. Σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώνουμε και υπογράφουμε σήμερα τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Λάρισα και Νίκαιας.
Από την έναρξη των διαδικασιών και κατά μέχρι την ολοκλήρωσή τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες και η Αυτοδιοίκηση διασφάλισαν το διάλογο και σεβάστηκαν την άποψη και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Είναι γεγονός πως η καλή συνεργασία φορέων, κατοίκων, αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών, ήταν στοιχείο που συνέβαλε στην εντατικοποίηση των διαδικασιών και στη γρήγορη ολοκλήρωση των μελετών.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα αποδεικνύουμε πως για την Κυβέρνηση η ορθολογική διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος και οι ανάγκες του πολίτη δεν είναι έννοιες αφηρημένες. Αντίθετα κάνουμε πράξη τη φιλοσοφία μας, πως υπάρχουν πρακτικές και ουσιώδεις δράσεις που συμβάλλουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους, είτε αυτό είναι δομημένο είτε είναι φυσικό.
Με δράσεις όπως τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, μπαίνει τέλος στην άναρχη δόμηση και διασφαλίζεται η οικιστική ανάπτυξη, με όρια και κανόνες, σε πόλεις και οικισμούς. Θέτοντας τις βάσεις για τον καθορισμό των κατευθυντήριων αρχών του πολεοδομικού σχεδιασμού για τη βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη, ενεργούμε προς όφελος των πολιτών, με κύριο γνώμονα την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος.»





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου