Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Συνεντεύξεις - Μιχάλης Ταμπούκας


Από τα ψηλά της Σαμαρίνας στο σαλόνι του ποιοτικού τραγουδιού
Η πορεία του, οι στόχοι του, τα όνειρά του




Ο Μιχάλης Ταμπούκας για χρόνια τώρα κοσμεί τις πίστες των νυχτερινών κέντρων των Τρικάλων, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Διαθέτει ένα σπάνιο τάλαντο, τη φωνή του, που μαζί με την αγάπη του για το τραγούδι και τη μουσική γενικότερα, συνθέτουν έναν καλλιτέχνη που εντυπωσιάζει με το ήθος του, τη στάση ζωής του, την αθόρυβη αλλά στηριγμένη σε αρχές, αξίες καλλιτεχνική του πορεία.
Τον έχεις απέναντί σου και σε εντυπωσιάζει με τις απόψεις του για όλα όσα συνθέτουν αυτό που αποκαλούμε ελληνική μουσική οι οποίες αποκρυσταλλώνουν την εμπειρία του στα τοπικά και όχι μόνο, μουσικά μας πράγματα.
Όσοι γνωρίζουν την καλλιτεχνική του διαδρομή δεν μπορεί παρά να ξεχωρίζουν σ’ αυτόν την βαθύτατα ερωτική φωνή του.
Μια φωνή που εντυπωσίασε επώνυμους καλλιτέχνες, όπως τον Γιάννη Πάριο, και συγκινεί τον απλό κόσμο που τον τιμάει και στηρίζει με την αγάπη και εμπιστοσύνη του.

Τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα

Τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα ο Μιχάλης Ταμπούκας τα παίρνει στα ψηλά της Σαμαρίνας, τη γενέθλια γη, από τον θείο του ο οποίος έπαιζε κιθάρα.
Να τι λέει ο ίδιος για τα πρώτα μουσικά σκιρτήματα.
«…Ξεκίνησα πολύ μικρός 6-7 χρονών ήμουν, όταν στο χωριό, τη Σαμαρίνα, άκουσα έναν θείο μου να παίζει κιθάρα.
Έμεινα έκθαμβος «κλέβοντας» εικόνες και μουσικούς δρόμους που με οδήγησαν στο γρατζούνισμα της κιθάρας.
Σιγά – σιγά έμαθα μπαίνοντας στο νόημα.
Τα καλοκαίρια στη Σαμαρίνα, όπως ξέρετε, μαζεύονται οι απανταχού Σαμαρινιώτες, το χωριό ζωντανεύει.
Εκεί λοιπόν, στα ψηλά, κάτω από τα ελάτια, στο θρόισμα της φυλλωσιάς, στα χρώματα κι αρώματα του θυμαριού και της αγριορίγανης, παίζαμε καντάδες και τραγούδια της εποχής (νέο κύμα).
Παράλληλα συμμετείχαμε σε συναυλίες που οργάνωνε η κοινότητα.
Ήμουν τότε 14 με 15 χρονών και αυτές οι μουσικές συναντήσεις των νέων της Σαμαρίνας κράτησαν 4 με 5 χρόνια και δεν σας κρύβω ότι πολλοί συγχωριανοί μου που με άκουγαν με ενθάρρυναν να συνεχίσω…».




Απ’ το πανεπιστήμιο στις πίστες


Ακολούθησαν τα φοιτητικά χρόνια (Γυμναστική ακαδημία) ώσπου ο συγκάτοικός του που είχε σχέσεις με τα νυχτερινά μαγαζιά τον προέτρεψε να ασχοληθεί σοβαρά.
«Ακούω φωνές που δεν ακούγονται, ακούω εσένα και είσαι μακράν καλύτερος», του είπε ένα βράδυ ο συγκάτοικός του και τον πήρε μαζί του σε κάποιο νυχτερινό κέντρο.
Και ο Μιχάλης Ταμπούκας συνεχίζει: «…Με άκουσαν. Πάρα πολύ καλός αλλά έχω κλείσει φίλε μου, μου είπε ο ιδιοκτήτης κάτι που με απογοήτευσε.
Τελικά βρέθηκα σε ταβέρνα στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης τραγουδώντας επαγγελματικά για πρώτη φορά με την κιθάρα που συνόδευε τη φωνή μου.
Όμως κάτι με έτρωγε μέσα μου ώσπου ένα βράδυ άφησα την κιθάρα, πήρα το μικρόφωνο και βγήκα μπροστά, στην πίστα.
Το νερό είχε μπει στ’ αυλάκι.
Ακολούθησε η εμφάνισή μου στην «πρόζα».
Ήμουν 24 χρονών όταν για προσωπικούς λόγους έφυγα.
Αν έμενα θα είχα σαφώς άλλη πορεία όπως ο Αντ. Ρέμος που πήγε στο μαγαζί μετά από μένα…», τονίζει αναστενάζοντας ο Μιχάλης.




Στις πίστες

Ακολούθησε η στρατιωτική του θητεία στην Κομοτηνή όπου ουσιαστικά αρχίζει επαγγελματικά η ενασχόλησή του με το τραγούδι.
«…Το πρωί στο στρατόπεδο και το βράδυ στο μαγαζί.
Ήταν το πρώτο καλό μεροκάματο δεδομένου ότι τότε κάθε βράδυ τα κέντρα έσφυζαν από κόσμο.
Μετά από ένα χρόνο βρέθηκα στο «ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ» (το σημερινό «Μπούζιους») στη Λάρισα.
Από το 1990 για πρώτη φορά ήρθα στα Τρίκαλα, στην «Όμορφη νύχτα».
Ακολούθησαν η «Νεράιδα, «Νεράιδα» και «Κολούμπια» στην Καρδίτσα.
Επίσης βρέθηκα στο κέντρο «ΕΜΛΑΤΗ», στην Αθήνα, όπου συνεργάστηκα με τον Αλεξ. Χατζή, στο «ΚΟΡΟΥΣ», στη Θεσσαλονίκη κλπ…», τονίζει ο Μιχάλης κάνοντας ένα σύντομο φλας μπακ στην πορεία του στις πίστες των νυχτερινών κέντρων.





Δισκογραφία – συνεργασίες


Ο Μιχάλης Ταμπούκας, παράλληλα με την επιτυχημένη πορεία του στα νυχτερινά κέντρα, δραστηριοποιείται και στην δισκογραφία.



Με τον τίτλο «Αγάπη αθεράπευτη», σε στίχους και μουσική του Πάνου Δασκαλάκη, κυκλοφορεί το πρώτο cd με έντεχνα τραγούδια που γνώρισε εξαιρετική επιτυχία.
Όμως τα σχέδια του Μιχάλη Ταμπούκα δεν σταματούν εδώ.
«…Θα συνεχίσω την ενασχόλησή μου με την μουσική. Ετοιμάζω νέες δουλειές στη δισκογραφία που σύντομα θα πάρουν σάρκα και οστά…», τονίζει.
Ο Μιχάλης Ταμπούκας συνεργάστηκε με επώνυμους καλλιτέχνες όπως τον Τερζή, τον Ρέμο, τη Βανδή κ.ά.
Όσο για τα τοπικά μουσικά δρώμενα τονίζει ότι στην περιοχή υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες όπως ο Τσιγάρας, ο Νίκος Κουμιώτης, ο Κώστας Παπαϊωάννου κ.ά.
Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει το θαυμασμό του στον Νίκο Λίνο τον οποίο αποκαλεί το καλύτερο μπουζούκι που έχει ακούσει ίσα με τώρα.
«…Ο Νίκος πραγματικά ζωγραφίζει με το μπουζούκι του…», καταλήγει.





Τα μουσικά μας πράγματα

Σχολιάζοντας τα μουσικά μας ήθη ο Μιχάλης Ταμπούκας σημειώνει: «…Τα πράγματα στη διασκέδαση, στη νύχτα, στη μουσική έχουν αλλάξει και σ’ αυτό ρόλο παίζει η οικονομική κρίση.
«…Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος από τον κόσμο αλλά ομολογώ ότι δεν έχω συμβιβαστεί με τη νύχτα, ούτε νομίζω ότι θα συμβιβαστώ στο μέλλον.
Στην περιοχή μας υπάρχει πολύς κόσμος που ακούει καλή ελληνική μουσική και πιστεύω ότι τα σύγχρονα τοπικά μας μουσικά πράγματα συνεχίζουν τη μουσική παράδοση.
Είναι κάτι που το διαπιστώνεις παντού…», τονίζει.





Λίγα στοιχεία για τον Μιχάλη


Ο Μιχάλης Ταμπούκας εμφανίζεται στο «Εντελβάϊς» στην Καλαμπάκα όπου κυριολεκτικά μαγεύει με την μελωδική του φωνή.
Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δράση επαγγελματικά είναι καθηγητής φυσικής αγωγής και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο δημοτικό σχολείο Καρπερού Γρεβενών.
Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια Ανδρομάχη Λυγούρα με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί και περιμένει το δεύτερο.
Λάτρης του φυσικού περιβάλλοντος διαμένει μόνιμα στον οικισμό «Άγιος Νικόλαος» - Βερενζί τονίζοντας ότι δεν αλλάζει την ήρεμη ζωή, κοντά στη φύση, με τίποτα.
Είναι σαφές ότι τον Μιχάλη Ταμπούκα θα τον βρούμε μπροστά μας.




Βαγγέλης Γκιάτας



Φωτο: fatsimare.gr





















Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο:

  1. Μηχάλη τα θερμα μου συγχαρητήρια για ολη σου την πορεία στο τραγούδι, διαβασα ολοκληρη την συνεντευξή σου και εχω εντυποσιαστει. Να είσαι παντα καλά και με επιτηχίες στην καλητεχνική σου καριέρα. τα τραγουδια στον δισκο καταπληκτικα, ολη μέρα αυτα ακούω, σε ευχαριστώ πολύ για την προσφορά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή