Υπεραμύνεται των αγροτικών αποζημιώσεων του 2009 ο τότε υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, υπενθυμίζοντας ότι ο Α. Σαμαράς είχε συναινέσει και ο Γ. Παπανδρέου είχε υπερθεματίσει.
Συγχρόνως, όμως, ο πρώην υπουργός και σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής Τρικάλων κάνει σκληρή επίθεση στον Α. Σαμαρά: «Η σημερινή ΝΔ έχει μια ηγετική ομάδα σέχτα, αποτελούμενη από λούμπεν και περιθωριακά στοιχεία, με τα οποία ο αρχηγός της ταυτίζεται απόλυτα». Το διακύβευμα των ημερών είναι «δραχμή ή ευρώ» τονίζει.
Το όνομά σας επανήλθε τις προάλλες στην επικαιρότητα, κ. υπουργέ, όταν έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικεί να της επιστραφούν 500 εκατ. ευρώ, γνωστά και ως «πακέτο Χατζηγάκη». Ανεξαρτήτως της ουσίας της υπόθεσης, θα συμφωνήσετε ότι η λογική των «πακέτων» είναι ξεπερασμένη;
Τα 425 εκατ. ευρώ που δοθήκαν στις αρχές του 2009 ήταν αποζημιώσεις και όχι πακέτο δώρων – πλήρως τεκμηριωμένες, αλλά και συμβατές και σύννομες με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Οι μεγάλες ζημιές που είχαν υποστεί οι παραγωγές των αγροτών μας το 2008 –και επομένως η αναγκαιότητα των αποζημιώσεων– αναγνωρίστηκαν από την Ε.Ε. αργότερα, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2009. Αναφέρομαι στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη τα ίδια με την τότε ελληνική κυβέρνηση πραγματικά γεγονότα, ότι δηλαδή τα έτη 2008-2009 υπήρξαν ιδιαιτέρως ζημιογόνα για την ευρωπαϊκή γεωργία, επέτρεψε στα κράτη-μέλη να προβούν κατά το δοκούν και σε κρατικές ενισχύσεις, και μάλιστα αναδρομικά.
Δύσκολα, πάντως, μπορεί να δεχτεί κανείς ότι η Κομισιόν αδικεί τώρα τη χώρα…
Οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις ήταν μια απόφαση από μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε και ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ. Ήταν μια συλλογική, κοινά αποδεκτή απόφαση, που κανένας τότε δεν κατηγόρησε, ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου, σας υπενθυμίζω, μας κατηγορούσε τότε ότι δίναμε «ψίχουλα» στους αγρότες.
Εκ των υστέρων, βέβαια, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έπαιξε ένα μικροκομματικό παιχνίδι, που έβλαψε καίρια τα ελληνικά συμφέροντα. Γιατί πολλά στελέχη, αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, χαρακτήριζαν πάγια τις αποζημιώσεις κρατικές επιδοτήσεις, ενώ δεν επικαλέστηκαν ποτέ την προαναφερθείσα απόφαση των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. Μόλις προχθές –και αφού προηγήθηκε η υπό δημοσίευση καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ομολογεί πως η χώρα μας θα παρουσιάσει ως βασικό της επιχείρημα την απόφαση του Οκτωβρίου του 2009.
Γιατί, άραγε, η ελληνική πλευρά δεν επικαλέστηκε εδώ και ενάμιση χρόνο την προαναφερθείσα απόφαση; Τώρα το θέμα θα κριθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία προβλέπεται μακρά και είμαι σίγουρος ότι η σωστή, νομικά έστω και εκ των υστέρων, άσκηση προσφυγής ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. θα οδηγήσει σε δικαίωση της χώρας μας. Αρκεί να μην μπούμε και πάλι στη λογική των μικροπολιτικών παιχνιδιών.
Διαβάζουμε συχνά ρεπορτάζ που παρουσιάζουν τον Έλληνα αγρότη ως κάτοχο πολυτελών κατοικιών με πισίνα αλλά και πανάκριβων Ι.Χ. Eίναι αυτή η πραγματική εικόνα;
Αν κάνετε μια βόλτα στις αγροτικές περιοχές της περιφέρειας, δεν θα αντικρίσετε τις εικόνες που περιγράφετε. Η ζωή του μέσου Έλληνα αγρότη –της συντριπτικής δηλαδή πλειονότητας των αγροτών– μπορώ να σας βεβαιώσω πως είναι πολύ δύσκολη και επίπονη. Είναι κρίμα και άδικο για επικοινωνιακούς λόγους να κατηγορείται μια κοινωνική, επαγγελματική ομάδα που ανέκαθεν ήταν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Σίγουρα, από την άλλη πλευρά, όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν διαστροφές με τις αγροτικές επιδοτήσεις και υπάρχουν αγρότες που έχουν κάνει κατάχρηση των επιδοτήσεων και έχουν εκμεταλλευτεί τις όποιες αδυναμίες του συστήματος για ίδιον όφελος. Αυτή είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Το 1980 η χώρα κάλυπτε το 90% των διατροφικών της αναγκών με εγχώρια προϊόντα. Τρεις δεκαετίες μετά, το 90% είναι εισαγόμενα. Ποιοι έφταιξαν; Επίσης, η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία;
Πράγματι, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες υπήρξε δραματική μείωση στην αγροτική παραγωγή. Το κράτος είχε μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώθηκε, καθώς υπήρχε σημαντική στασιμότητα σε βασικά έργα υποδομής, η σχέση φυτικής και ζωικής παραγωγής ήταν ανισοσκελής, υπήρχε απουσία δομών και διαρθρωτικών έργων, έντονη αστικοποίηση και παντελής έλλειψη καθορισμού χρήσεως γη – κάτι που προσπαθήσαμε να διορθώσουμε με την κατάρτιση του αγροτικού κτηματολογίου. Πολλά από αυτά τα έχω αναλύσει ενδελεχώς και στο βιβλίο μου «Αγρότες ώρα μηδέν». Η κρίση, από την άλλη πλευρά, σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την επιστροφή των νέων στην αγροτική παραγωγή, καθώς και για μια στροφή σε δυναμικές και βιολογικές καλλιέργειες.
Φοβάστε ότι θα έχουμε κινητοποιήσεις με τρακτέρ φέτος; Ακούμε ήδη διαμαρτυρίες ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής...
Ήμουν πάντοτε υπέρ των αγώνων των αγροτών μας, σε νόμιμα βέβαια πλαίσια. Οι αγρότες είναι ένας φιλήσυχος και φιλοειρηνικός κλάδος και θεωρώ ότι δεν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με τρακτέρ φέτος, που είναι μια πραγματικά δύσκολη χρονιά για όλους τους Έλληνες.
Η σέχτα και οι λούμπεν
Να αλλάξουμε θέμα. Να σας γυρίσω στον περασμένο Νοέμβριο και σε δύο δηλώσεις που κάνατε τότε. «Ορισμένα ακροδεξιά σταγονίδια της ΝΔ με την ταμπέλα της λαϊκής Δεξιάς πάνε να αλλοιώσουν την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος» είχατε καταγγείλει, ενώ μετά τη διαγραφή σας από τον κ. Σαμαρά συμπεράνατε ότι «η ΝΔ κατάντησε απολειφάδι τύπου Πολιτική Άνοιξη». Μετανιωμένος ή δικαιωμένος σήμερα;
Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος. Ό,τι είπα έχει βγει αληθινό. Επί ενάμιση χρόνο υποστήριζα σταθερά την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Την πολιτική αυτή την υποστήριζαν και άλλες υπεύθυνες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Ο Α. Σαμαράς αναγκάστηκε, λίγο πριν πέσουμε στον γκρεμό, να κάνει πίσω και να συμφωνήσει στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Για τη θέση μου αυτή διαγράφηκα από τη ΝΔ, με πρόσχημα τη δήλωσή μου για τα σταγονίδια. Δυστυχώς, η σημερινή ΝΔ έχει μια ηγετική ομάδα σέχτα, αποτελούμενη από λούμπεν και περιθωριακά στοιχεία, με τα οποία ο αρχηγός της ταυτίζεται απόλυτα. Ακόμη και τώρα, που η ΝΔ συμμετέχει στη κυβέρνηση Παπαδήμου, φαίνεται πως η ηγεσία της παίζει με την τύχη της πατρίδας μας. Δυστυχώς, εξακολουθεί να βάζει μπροστά από το εθνικό συμφέρον το προσωπικό και κομματικό, και με τη στάση του αυτή υπονομεύει την κυβέρνηση και το έργο που αυτή πρέπει να ολοκληρώσει.
Με ποιον πολιτικό σχηματισμό αισθάνεστε εγγύτερα πολιτικά; Με τη Δημοκρατική Συμμαχία; Με το ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως με το... κόμμα Παπαδήμου;
Εγώ ιδεολογικά βρίσκομαι, όπως πάντα, στον ευρύτερο κεντροδεξιό μεσαίο χώρο. Εκεί ήμουν πάντα και εκεί παραμένω. Η σημερινή ΝΔ δεν με εκφράζει. Έχει χάσει το βηματισμό της και έχει προσχωρήσει σε μια πολιτική αντίληψη για μια δήθεν «δεξιά ιδεολογική καθαρότητα», η οποία μεταβαπτίζεται σε «λαϊκή» και θέτει το κόμμα στο περιθώριο του ιδεολογικού και πολιτικού φάσματος. Έχει υποστεί μία επικίνδυνη αλλοίωση και μεταλλαγή. Δεν είναι πια η μεγάλη αστική, φιλελεύθερη, εθνική και ευρωπαϊκή παράταξη που ίδρυσε ο Κων/νος Καραμανλής, η οποία ξεκινούσε από τη λαϊκή Δεξιά και έφτανε στις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας.
Ανησυχείτε για το μέλλον της χώρας, κ. υπουργέ;
Δυστυχώς, η Ελλάδα στην πιο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο της νεότερης ιστορίας της έχει την ατυχία να βρίσκεται στα χέρια «μικρών» πολιτικών αρχηγών. Τα δύο μεγάλα κόμματα οφείλουν να πουν όλη την αλήθεια στο λαό και να αφήσουν πίσω τους τα μικροκομματικά παιχνίδια εξουσίας. Σε τελική ανάλυση, αυτή την ύστατη στιγμή, το διακύβευμα για τη χώρα μας δεν είναι «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο», αλλά «δραχμή ή ευρώ». Οι καταστροφικές συνέπειες της επιστροφής στη δραχμή έχουν εξηγηθεί ενδελεχώς από αρμόδιους. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Νίκος Παπαδημητρίου
citypress.gr
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου