Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Καρανίκας Βαγγέλης (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Λιόπρασου) «Σε προτεραιότητα το «νιβατό» και η τουριστική ανάπτυξη» για το Λιόπρασο


«Και τα δυο χωριά, το Λίοπρασο και η Λαγκαδιά, μπορούν να χαρακτηριστούν ως «μπαλκόνι» στον κάμπο και την πόλη των Τρικάλων. Σε προτεραιότητα για μας, είναι εκτός από τα λειτουργικά θέματα καθημερινότητας, δηλαδή, κόψιμο χόρτων, αποκομιδή σκουπιδιών, καθαριότητα, συντήρηση αγροτικών δρόμων και δικτύου ύδρευσης, η κατασκευή του κτηνοτροφικού πάρκου.






Λιόπρασο (17 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, υψόμετρο 680 μ, κτηνοτροφική περιοχή, μόνιμοι κάτοικοι 100

 



Πρόκειται για μια μελέτη η οποία ξεκίνησε την πρώτη τετραετία επί Νομαρχίας Στέφανου Πατραμάνη και είχε φτάσει τότε στο Υπουργείο Γεωργίας. Από τότε όμως παραμένει στάσιμη. Απώτερος σκοπός του κτηνοτροφικού πάρκου, είναι η παραγωγή και προώθηση, πιστοποιημένων κτηνοτροφικών προϊόντων με ιδιαίτερη βαρύτητα στο τυρί «νιβατό»,  το οποίο κατασκευάζεται μόνο στην περιοχή μας, μέχρι την Βερδικούσα. Ήταν και πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας του Δημάρχου κ. Χρήστου Λάππα, η αξιοποίηση της παραπάνω μελέτης.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της περιοχής μας, είναι η ίδια η γεωγραφική της θέση, με υψηλό υψόμετρο και ξηρό κλίμα. Παρόλα αυτά, η περιοχή έχει μηδενική τουριστική υποδομή. Θα μπορούσε κάλλιστα, εάν συνεργαστούμε όλες οι τοπικές κοινότητες της ευρύτερης περιοχής (Λαγκαδιά, Λιόπρασο, Ελληνόκαστρο, Αγρελιά) να την αναπτύξουμε τουριστικά, μιας και σήμερα, ο επισκέπτης, δεν μπορεί να βρει ούτε κατάλυμα, ούτε φαγητό. Ευχής έργο θα ήταν, στο Λίοπρασο, με μια μικρή διαμόρφωση, το κοινοτικό κτήριο που φιλοξενούσε κάποτε τον ιερέα του χωριού, να γίνει ένας μικρός ξενώνας των δυο δωματίων.

Ανάλογη στήριξη θα μπορούσαμε να έχουμε από την δημοτική αρχή, για την κατασκευή ενός δημοτικού αναψυκτηρίου στην Λαγκαδιά, έτσι ώστε τα πούλμαν και οι επισκέπτες στο Μοναστήρι του Κόρποβου, να μπορούν να κάνουν μια στάση στο χωριό.

Τέτοιες κινήσεις, θα έδιναν αφενός τουριστική και οικονομική άνθηση στο χωριό και αφετέρου, κίνητρο σε νέους να εγκατασταθούν και να αναπτύξουν ανάλογη δραστηριότητα, έτσι ώστε τα όμορφα αυτά χωριά να αναγεννηθούν. Ας πάψει πια η εποχή κατά την οποία στο χωριό γίνονται μόνο κηδείες, ας αρχίσουν να γίνονται και βαπτίσεις. Όνειρό μου είναι να ακούσω παιδιά στην πλατεία τον χειμώνα και όχι μόνο το καλοκαίρι.
Πέρα από αυτά τα μελλοντικά και υπεραισιόδοξα σχέδια, ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, να γίνει η σύνδεση της γεώτρησης που έχει ήδη γίνει στην Λαγκαδιά με το δίκτυο ύδρευσης. Αυτό, θα λύσει κατά πολλοίς το χρόνιο πρόβλημα της Λαγκαδιάς σε επάρκεια νερού, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε δηλαδή που τόσο στο Λίοπρασο, όσο και στην Λαγκαδιά, ο πληθυσμός τριπλασιάζεται.

Μόλις γίνει η σύνδεση, ελπίζουμε στον καθαρισμό του δικτύου και την επαρκή απολύμανση του νερού για να δοθεί χωρίς καμία επιφύλαξη προς πόση και χρήση.


Όσο αφορά την ποιότητα του νερού, το θέμα με τα κολοβακτηρίδια – αποτέλεσμα της κτηνοτροφίας που υπάρχει στην περιοχή – λύνεται εντελώς με την χλωρίωση, ο οποία είναι επαρκής και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι με τα ποσοστά αλάτων στο νερό, ως αποτέλεσμα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων».



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου