Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

O ΣΠΟΡΤ από την Πύλη στο Κοτρώνι με αφετηρία το πετρογέφυρο της Πύλης


Ευοίωνο το ξεκίνημα της νέας ορειβατικής χρονιάς για τον σύλλογό μας καθώς στην πρώτη εξόρμησή του συγκεντρώθηκαν 25 άτομα με σκοπό την πεζοπορία από την Πύλη μέχρι το Κοτρώνι.





Με αφετηρία το πετρογέφυρο της Πύλης συνεχίζουμε αριστερά στο λιθόστρωτο μονοπάτι παράλληλα με τα νερά του Πορταϊκού. Είναι ένα τμήμα της παλιάς στράτας που ένωνε το ορεινό κομμάτι του νομού με τον κάμπο.

Σύντομα μπαίνουμε σε δάσος με πεύκα ξεμακραίνοντας από το ποτάμι και ανεβαίνοντας συνεχώς. Ψηλότερα δεξιά μας γυμνές πλαγιές εντελώς κάθετες και απόκρημνες. Είναι οι τυπικοί κοκκινωποί ασβεστόλιθοι του Κόζιακα, πέτρωμα που διαβρώνεται εύκολα δημιουργώντας το πολυποίκιλο ανάγλυφο που χαρακτηρίζει το βουνό.

Μετά από 30 λεπτά πορείας  φτάνουμε σε χωματόδρομο, πάνω από την άσφαλτο που οδηγεί από την Πύλη στην Ελάτη. Είναι τμήμα του δικτύου των δασόδρομων που οργώνουν τις πλαγιές οδηγώντας σε στάνες, στάβλους και κτηνοτροφικούς οικισμούς.

Ήδη, το ψυχρό πρωινό έδωσε τη θέση του σε μέρα λαμπερή και ηλιόλουστη, αν και η ομίχλη σέρνεται πάνω από τον κάμπο. Βαδίζοντας πλέον στο χωματόδρομο με κατεύθυνση ΒΔ κάνουμε συχνές στάσεις για ανασύνταξη της ομάδας μας, έχοντας έτσι την ευκαιρία να απολαύσουμε το θέαμα των κορυφών που προβάλλουν ανατολικότερα με πιο κοντινή την Καραβούλα. Παγωμένη και απόκρημνη η βόρεια πλαγιά της ορθώνεται πάνω από το Ροπωτό.

Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας ελαφρά και συναντώντας όλο και συχνότερα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας: μαντριά, ποτίστρες, περιφράξεις. Φτάνουμε στο Κοτρώνι μετά από συνολική πορεία μιας ώρας και μισής, κάτω από τα απορημένα βλέμματα των ντόπιων που δεν είχαν ξαναδεί μια τόσο πολυάριθμη πεζοπορική ομάδα να επισκέπτεται το χωριό τους.

Το Κοτρώνι είναι ένα αρκετά μεγάλο χωριό, κτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων, στην δυτική πλαγιά του Κόζιακα κάτω από τις κορυφές Αι Λιάς (1600 μ.) Λεύκες και Παλιομάντρι (1500 μ.). Έχει πληθυσμό 150 ατόμων που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και μένουν όλο το χρόνο στο χωριό αφού η απόσταση από την Πύλη είναι μικρή (14 χλμ). Μάλιστα υπάρχουν πολλές και καλές ταβέρνες, γνωστές στους καλοφαγάδες της πόλης. Σε μια από αυτές καταλήγουμε για λίγη ξεκούραση πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.



              

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 16/1 θα ανεβούμε στην κορυφή Χαλικόβουνο (υψ. 2135 μ) ξεκινώντας από τη Δέση Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου - Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 κάθε Παρασκευή από 9.00 έως 11 μμ.

Τυπώθηκε το πρόγραμμα εξορμήσεων της νέας χρονιάς και διατίθεται από τα γραφεία μας.

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις και υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.trikalasport.gr



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου