Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Αλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων


Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας των μελών του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και Γραμματέα, είναι μυστική, ενώ μέχρι τώρα διεξαγόταν φανερή ψηφοφορία.




Την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Τρικκαίων, στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής στην αυτοδιοίκηση που ακούει στο όνομα Καλλικράτης. Ουσιαστικά, ο νέος δήμαρχος κ. Χρήστος Λάππας, αλλά και οι νέοι σύμβουλοι, που ορκίστηκαν την περασμένη Κυριακή από το νέο έτος θα πρέπει να συγκροτήσουν το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, εκλέγοντας ουσιαστικά πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γραμματέα, όπως επίσης και τους συμβούλους που θα στελεχώσουν την Οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας. Πάντως όπως έχουμε ξαναγράψει για την θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, προτείνεται ο κ. Θανάσης Βαβύλης. Σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε ο ίδιος σε δηλώσεις του, η πρώτη σύγκληση του νέου δημοτικού συμβουλίου του νέου δήμου Τρικκαίων, θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου.

Οι αλλαγές

Για την ακρίβεια σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κοινοποιήθηκε προ ημερών και στον δήμο Τρικκαίων, ο "Καλλικράτης", φέρνει αλλαγές στην διαδικασία εκλογής των μελών του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, συγκριτικά με τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Για την ακρίβεια οι αλλαγές αυτές, συνοψίζονται ως εξής:
- Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας των μελών του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και Γραμματέα, είναι μυστική, ενώ μέχρι τώρα διεξαγόταν φανερή ψηφοφορία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία "για τη διασφάλιση της ανόθευτης από διάφορους συσχετισμούς και πιέσεις, εκδήλωσης βούλησης του δημοτικού συμβουλίου", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εγκύκλιο.
- Ο Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου, εκλέγεται από τους συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας του Σώματος και όχι από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό, ως ίσχυε μέχρι σήμερα. Η αλλαγή αυτή, επέρχεται με γνώμονα την, όσο το δυνατόν, ευρύτερη αντιπροσώπευση των δημοτικών παρατάξεων στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και την εγγύηση της καλύτερης λειτουργίας του.
- Η εκλογή στην θέση του αντιπροέδρου και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου, δεν συνεπάγεται κώλυμα συμμετοχής στις επιτροπές του Σώματος, δηλαδή της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.

Αντιπροσωπευτικό προεδρείο

Από εκεί και πέρα, καθίσταται σαφές ότι το προεδρείο, αποτελούν ο πρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από την παράταξη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και ο γραμματέας, ο οποίος προέρχεται από τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας (εν συνόλω) του δημοτικού συμβουλίου.
Όσο για την διαδικασία της εκλογής, ο "Καλλικράτης" προβλέπει ότι σε όλους τους δήμους, η εκλογή των μελών του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, για τη δημοτική περίοδο 2011-2014, γίνεται την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, με την έναρξη της δημοτικής περιόδου, καθώς επίσης και την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, το τρίτο έτος της δημοτικής περιόδου, μιας και η θητεία του προεδρείου είναι διετής.

Του Αποστόλη Ζώη

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου