Η έκταση μεταξύ Κεφαλοβρύσου και Διαλεκτού – Το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης και η αποφασιστικότητα των Καρδιτσιωτών που έφτιαξαν αεροδρόμιο
Η απόσταση από τα Τρίκαλα είναι μόνο 10 χιλιόμετρα. Λίγο μακρύτερα βρίσκεται η Καλαμπάκα. Ο χώρος είναι πράγματι προνομιακός. Δίπλα στο πλατανόδασος του Μπάτζιου και στον Πηνειό ποταμό.
Του Λάζαρου Μάμαλη
Πρόκειται για την έκταση μεταξύ Κεφαλοβρύσου και Διαλεκτού η οποία παραχωρήθηκε σε Γερμανούς επενδυτές για να κατασκευαστεί το μοναδικό τότε στη χώρα ιδιωτικό αεροδρόμιο, αλλά μετά το ναυάγιο του, κατέληξε σε δανειοθάλαμο.
Το ιστορικό έχει ως εξής: Πριν από δεκαπέντε περίπου, χρόνια, Γερμανοί επενδυτές, εμφανίστηκαν μέσω Τρικαλινών αντιπροσώπων στην τοπική κοινωνία, δηλώνοντας την πρόθεσή τους, να κατασκευάσουν αεροδρόμιο στην περιοχή. Το αεροδρόμιο, δεν βαπτίστηκε απλώς, «Μετεώρων», αλλά χωροθετήθηκε κιόλας, σε κοινοτικές (τότε) εκτάσεις στο Διαλεκτό και στο Μικρό Κεφαλόβρυσο.
Το αεροδρόμιο θα γίνονταν με ιδιωτικά κεφάλαια με στόχο, αφενός τη μεταφορά νωπών αγροτικών προϊόντων στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και αφετέρου την εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης στα Μετέωρα και την ευρύτερη περιοχή.
Για λόγους που έχουν συζητηθεί κατά το παρελθόν, το αεροδρόμιο των «Μετεώρων» δεν έγινε. Δεν υπήρχε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, δεν υπήρχε πραγματική διάθεση, δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν πολλές…
Τελικώς, ο χώρος διατέθηκε στην κοινοπραξία του Ε65 και λειτουργεί ως δανειοθάλαμος αδρανών υλικών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν γνώστες του αντικειμένου, «ακόμη κι αν αύριο δοθεί η έκταση για αεροδρόμιο και βρεθούν τα κεφάλαια, θα χρειαστούν άλλα τόσα για να ξαναμπαζωθεί η έκταση προκειμένου να επανέλθει ο χώρος στην αρχική του κατάσταση».
Αεροδρόμιο στην Καρδίτσα
Και αν η έκταση στο δήμο Φαλώρειας που από 1ης Ιανουαρίου περιέρχεται στο δήμο Τρικκαίων είχε αυτή την κατάληξη, στη γειτονική Καρδίτσα, ο απερχόμενος δήμαρχος Κάμπου που πλέον εξελέγη δήμαρχος Καρδίτσας έχει ήδη κατασκευάσει το δικό του αεροδρόμιο.
Ο διάδρομος προσγείωσης έχει μήκος 681 μέτρα και πλάτος 20 μέτρα, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την κατασκευή πύργου ελέγχου, κτηρίου για τους εργαζόμενους και στέγαστρο για τη στάθμευση των αεροσκαφών.
Πρόκειται, για ένα αεροδρόμιο κατηγορίας D στο οποίο μπορεί να προσγειωθεί ό, τι και στα συνήθη αεροδρόμια των νησιών του Αιγαίου.
Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης, φτάνει στα 600.000 ευρώ, ενώ άλλα 300.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει η κτιριακή υποδομή.
Μακροπρόθεσμα, το αεροδρόμιο του Κάμπου μπορεί θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς της αεροπλοΐας, όπως στους τομείς της μεταφοράς εμπορευμάτων, αλλά και των μικρών επιβατικών πτήσεων. Προϊόντα της Δυτικής Θεσσαλίας, μπορούν να φεύγουν απευθείας με πτήσεις cargo για τις χώρες της Ευρώπης, ό,τι δηλαδή, προβλέπονταν να γίνει και με το αεροδρόμιο «Μετεώρων» στο δήμο Φαλώρειας.
Η ΕΡΕΥΝΑ 15 Δεκεμβρίου 2010
Δημοσίευσέ το στο:

Τόσα χρόνια αεροδρόμιο ακούμε και αεροδρόμιο δε βλέπουμε..Τώρα που "λεφτά δεν υπάρχουν", πώς θα κατασκευαστούν αυτά τα έργα;;.. Έναν δρόμο δε λένε να τελειώσουν Τρικάλων - Λαρίσης και Καρδίτσας (στον οποίο χτες θρηνίσαμε, μία νέα μητέρα τριών παιδιών) θα κατασκευάσουν αεροδρόμια;;
ΑπάντησηΔιαγραφή