Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σημεία ομιλίας του Σωτήρη Χατζηγάκη στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή


Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή κατηγορώντας την πως το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος ευθύνης για την διαμόρφωση της κρίσης χρέους ανήκει σε αυτήν.





Πότε διογκώθηκε το μεγάλο δημόσιο χρέος στη χώρα μας

Κακοήθη προπαγάνδα χαρακτήρισε τα όσα λέγονται περί διπλασιασμού και τριπλασιασμού του Δημόσιου χρέους μέσα στην πενταετία 2004-2009, καταθέτοντας τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το δημόσιο χρέος διογκώθηκε στη δεκαετία του ’80, όταν από 32% του ΑΕΠ το 1980, εκτινάχθηκε στο 112% στο τέλος της δεκαετίας, ενώ από το 1990 έως το 2009 αυξήθηκε κατά 20%, δηλαδή έφτασε στο 132-135% του ΑΕΠ. «Το 2011», είπε ο ίδιος, «το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 145% του ΑΕΠ. Μόνο σε ένα χρόνο, δηλαδή, η σημερινή κυβέρνηση αύξησε το χρέος κατά 12 μονάδες, ενώ όλες μαζί οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέσα σε 19 χρόνια το αύξησαν μόνο κατά 20 μονάδες!».

«Τα στοιχεία αυτά», τόνισε, «δεν προέρχονται από κάποιο δελτίο τύπου πολιτικού κόμματος, αλλά από τη διακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη!»



Πως φούσκωσε η σημερινή κρίση χρέους

«Η σημερινή κρίση στη χώρα μας διογκώθηκε κατ’ αρχάς λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου και του συμβιβασμού της με τα διεθνή κέντρα εξουσίας αλλά και λόγω των ψευδολογιών και της εκδικητικότητας κατά της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

«Τον Οκτώβριο του 2009», είπε ο κ. Χατζηγάκης, «προκειμένου να διασώσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες, ο κ. Παπανδρέου διακήρυττε πως «λεφτά υπάρχουν».  Περιέγραφε, μάλιστα, την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό με τα μελανότερα χρώματα. Μια τακτική γνωστή στους αρχαίους Έλληνες με τη φράση στην «αυλή του Δαρείου».

Στη συνέχεια «φούσκωσε» το έλλειμμα, για να πιστωθεί πολιτικά  τη μείωσή του το 2010. Έτσι από τις πρώτες επισκέψεις στη Ε.Ε. διέδιδε ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή έστελνε ψεύτικα στοιχεία για το έλλειμμα.

Ο κ. Παπανδρέου, προκειμένου να δικαιολογήσει την προσωπική του αφερεγγυότητα, που εν μέσω κρίσης υποσχόταν να μοιράσει χρήματα, άρχισε να λέει ότι «η οικονομία μας είναι στην εντατική», ότι διακυβεύεται η εθνική μας κυριαρχία κλπ..  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παπακωνσταντίνου! Συγχρόνως, σε μια άλλη έξαρση μεγαλοσύνης έδωσαν σε 300 εργαζομένους του ΟΛΠ περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ! 

Εταίροι και αγορές αντιλήφθηκαν ότι είχαν να κάνουν με μια κυβέρνηση άσχετων και ανεύθυνων ανθρώπων! Όταν η κυβέρνηση μιας χώρας κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει την οικονομία της,  τι περιμένει από τις διεθνείς αγορές;» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηγάκης.



Δεμένη χειροπόδαρα από το Μνημόνιο η χώρα

          Ο κ. Χατζηγάκης αναφέρθηκε στη διαπίστωση του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργο Κασιμάτη ότι «στη Σύμβαση Δανείου που υπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση μαζί με το “Μνημόνιο” και βάση του Μνημονίου με τα 15 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, έχει τεθεί ο όρος παραίτησης από την εθνική κυριαρχία υπέρ των δανειστών της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος της.

Σε άλλη θέση της Σύμβασης ορίζεται ότι η Ελλάδα παραιτείται από τα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας “αμετάκλητα και άνευ όρων”».

«Με δική μου, ελεύθερη ερμηνεία», είπε ο κ. Χατζηγάκης, «ο καθηγητής κ. Κασιμάτης, κατηγορεί την κυβέρνηση Παπανδρέου σχεδόν για εσχάτη προδοσία».



Πως θα αντιμετωπίσουμε την κρίση

Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι υπάρχει άλλος δρόμος αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης από αυτόν του νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης.

«Ο άλλος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης επιτυγχάνεται με την καλούμενη «νεοκεϋνσιακή» θεωρία.  Βάση αυτής της θεωρίας του Κέυνς και του Γκάλμπραϊθ, αποτελεί η ανάπτυξη, μέσα και από τον δημόσιο τομέα, αλλά και την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης. Η θεωρία αυτή λαμβάνει υπόψη κυρίως τον παράγοντα άνθρωπο και τη διασφάλιση του ιστού μιας κοινωνίας.

Δεν στέκεται, δηλαδή, η θεωρία αυτή μόνο στους αριθμούς και στην οικονομία της νεοφιλελεύθερης σχολής του Φρίντμαν και των Chicago Boys που κατέστρεψε όλες τις χώρες του πλανήτη όπου εφαρμόστηκε.

Την θεωρία αυτή των Golden Boys επέλεξε ο κ. Παπανδρέου και το νέο-ΠΑΣΟΚ του νεοφιλελευθερισμού, που έρχεται να πειραματιστεί «στου κασσίδη το κεφάλι», δηλαδή στην Ελλάδα.

Βέβαια, σωστή πολιτική είναι η μείωση –ή ακόμα και εξάλειψη – των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Πως μπορεί, όμως, να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Με την προσπάθεια για συνεχή αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας και με παραγωγικές και οικονομικά αποδοτικές δημόσιες δαπάνες και με τόνωση της ζήτησης».



Η χώρα έχει ανάγκη από μια γενικότερη συναίνεση

Τέλος, ο κ. Χατζηγάκης έκανε πρόταση για τη δημιουργία μιας πολιτικής πλατφόρμας εθνικής συννενόησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη να συμφωνήσουν στην πρόκληση αυτή της ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης όλα τα κόμματα, αξιοποιώντας όλο το ανθρώπινο πνευματικό και πολιτικό δυναμικό που διαθέτει ο Ελληνισμός, εντός και εκτός Ελλάδος:

«Ως πολιτικός του μεσαίου χώρου, όχι μόνον με την έννοια του ήπιου και μετριοπαθή λόγου, αλλά και με το πραγματικό προσδιορισμό του «μεσαίου χώρου»: δηλαδή της υπέρβασης και της σύνθεσης –κατά την Εγελιανή διαλεκτική– στο πολιτικό γίγνεσθαι, είμαι αλληλέγγυος σε οποιαδήποτε σοβαρή και υπεύθυνη πρόταση συναίνεσης και συννενόησης».

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, τόνισε ο Σωτήρης Χατζηγάκης, θα πρέπει κατ’ αρχάς η κυβέρνηση να άρει τα τόσα ψεύδη και τις συκοφαντίες κατά των κυβερνήσεων της ΝΔ και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

«Αν είχε κάνει ο κ. Παπανδρέου ό,τι είχε πει ο Καραμανλής στη ΔΕΘ το 2009, δεν θα είχαμε φθάσει εδώ σήμερα», είπε χαρακτηριστικά, «και η Ελλάδα δεν θα είχε διαπομπευθεί διεθνώς με τους εξυπναδικισμούς του «Τιτανικού», του «Χρεωκοπίσαμε» και των «greek statistics» των κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου».

Κατά δεύτερο, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγάκης, «Συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινή απόφαση εξόδου της χώρας μας από το μνημόνιο και το ΔΝΤ. Συστηματικά, βέβαια, σταδιακά και με προγραμμα. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει την ακρο-νέο-φιλελεύθερη πολιτική της, που θυμίζει «πάρτι τσαγιού», καθώς και την εφαρμογή ακραίων δογμάτων τύπου «δημιουργικής καταστροφής».




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου