Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Χρυσάνθη Γάλλου-Δαλκαφούκη: «Απορώ που κάποιοι βουλευτές δεν παραιτούνται»


Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια βουλευτής του κόμματος σε μια ανατρεπτική συνέντευξη στον ΔΙΑΛΟΓΟ-«Δεν είπαμε όλη την αλήθεια στους πολίτες» λέει και ζητά συνεννόηση




Συνέντευξη στον Βασίλη Αλεξίου

Με την γλώσσα της αλήθειας μιλάει σήμερα στον ΔΙΑΛΟΓΟ η κα Χρυσάνθη Γάλλου-Δαλκαφούκη και λέει ως ένα βαθμό αυτά που… κι εμείς, οι απλοί πολίτες, θα θέλαμε. Εκφράζει, για παράδειγμα, την απορία της «γιατί κανείς απ’ όσους άσκησαν εξουσία όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, τη στιγμή που η «τρόικα» έρχεται και μας επιβάλλει μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να προωθήσουμε μέσα από μια ήπια πολιτική σε βάθος ετών». Για τα τοπικά δρώμενα χαρακτηρίζει «σοβαρή εναλλακτική πρόταση που κέρδισε τους πολίτες» την νίκη του κ. Χρ. Λάππα στον Δήμο Τρικκαίων και σημειώνει πως ο κ. Αγοραστός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας πέτυχε οριακή νίκη προβάλλοντας απλά την αντιμνημονιακή πολιτική. Η ίδια ζητά συνεννόηση πολιτικών και φορέων σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να χαραχθεί μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Αναλυτικά:


-Κυρία Γάλλου-Δαλκαφούκη, το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα κλονίζεται συθέμελα. Τι φταίει και που οδηγούμαστε;

Κύριε Αλεξίου, όταν πριν μερικά χρόνια υμνούσαμε την παγκοσμιοποίηση και την πλήρη    απελευθέρωση των αγορών  είπαμε την μισή αλήθεια στους πολίτες. Τους  είπαμε ότι θα καταργηθούν τα σύνορα, θα εισάγουν προϊόντα χωρίς επιβαρύνσεις και δασμούς, θα μειωθεί το κόστος παραγωγής και αγοράς πρώτων υλών. Δεν είπαμε όμως   στους εργαζόμενους ότι  οι επιχειρήσεις θα έφευγαν σε Ασιατικές  Χώρες  και ότι θα έμεναν άνεργοι. Δεν είπαμε στους αγρότες ότι θα εισάγουμε πορτοκάλια από την Αργεντινή, λεμόνια και πατάτες από την Τουρκία λάδι από τον Μαρόκο και την Τυνησία, βαμβάκι  από την Αίγυπτο  και ότι τα δικά τους προϊόντα θα σαπίζουν στις αποθήκες.                                                                                                 Δεν είπαμε στους κτηνοτρόφους ότι θα εισάγουμε γαλοπούλες βοοειδή και χοιρινά από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και ότι θα είναι ασύμφορο να εκτρέφουν τα δικά τους. Δεν τους  είπαμε ότι η παραγωγή υψηλής τεχνολογίας θα παραμείνει στα ανεπτυγμένα  Ευρωπαϊκά Κράτη και εμείς δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε μερίδιο της παραγωγής αυτής.                                                                                                        Δεν τους είπαμε ότι η  καταναλωτική ευχέρεια που  υπήρχε ήταν πρόσκαιρη και με δανεικά  που έπαιρναν οι κυβερνήσεις μας στο όνομα των παιδιών μας και ότι θα έρχονταν η στιγμή που θα καλούμασταν να πληρώσουμε  το λογαριασμό.                                                                                                           

-Μα οι πολιτικοί αυτές τις αλήθειες δεν έπρεπε να πουν όλα αυτά τα χρόνια;

Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα  αποδείχτηκε ανίκανο όταν δεν κατάφερε  να επιβάλλει  τους κανόνες   χρηστής λειτουργίας του κράτους, όταν επέτρεψε την καταστρατήγηση  των νόμων  την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από τους ημέτερους ζητώντας να πληρώσει το λογαριασμό ο ελληνικός λαός.



-Και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα αυτά;

Προσωπικά με εκπλήσσει το γεγονός ότι έρχεται η «τρόικα» να επιβάλλει τα αυτονόητα και κανένας από αυτούς που άσκησαν εξουσία όλα αυτά τα χρόνια να μην αισθάνεται  το μερίδιο της ευθύνης του και να παραιτηθεί. Μα ούτε ένας δεν νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί στον ελληνικό λαό;  


-Η σημερινή Κυβέρνηση σας πείθει;


Είμαστε τυχεροί που σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία είναι στο τιμόνι ο Γιώργος Παπανδρέου. Είχε αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή ότι η κρίση δεν ήταν ελληνική υπόθεση μόνα αλλά αφορά  όλη την Ευρώπη  γι’ αυτό προσπαθεί και ως πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής να    δημιουργήσει κατά κύριο λόγο πανευρωπαϊκές    συμμαχίες  προκειμένου να αλλάξει τους όρους και τις λειτουργίες του υπάρχοντος πολιτικοκοινωνικού μοντέλου (παγκοσμιοποίηση)  προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης και της χώρας μας.    


-Πιστεύετε ειλικρινά ότι η σημερινή Κυβέρνηση μπορεί να μας βγάλει από την κρίση;


Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουμε αυτή την αγωνία. Εγώ θέλω να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα στις διαθρωτικές  αλλαγές και να επιβάλει κανόνες με διαφάνεια στην λειτουργία του κράτους     χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Αυτό   αποτελεί προϋπόθεση  για την περαιτέρω ανάταση της οικονομίας της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας ας μην ξεχνάμε ότι και η μισή  Ευρώπη έχει τα ίδια προβλήματα. ΄Αρα αυτό που έχει  σημασία είναι να πετυχαίνουμε βήμα – βήμα τους στόχους ώστε να καταφέρουμε να μπούμε ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Ο  δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος Στόχος είναι να φτάσουμε  στο καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό τίμημα.

-Μπορεί μια κρίση να εξελιχθεί σε ευκαιρία;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην  χώρα μας τα τελευταία πενήντα χρόνια κυριάρχησαν δύο αντιλήψεις από την μια η αντίληψη  της συνδιαλλαγής και του ρουσφετιού και από την άλλη η αντίληψη που προήγαγε τους κομματικά αρεστούς και ότι τους κοινωνικά άριστους.. Αυτό έχει ποτίσει όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και συνέβαλλε πέρα από την οικονομική κρίση στην κοινωνική και ηθική.. Δεν είναι ευφυολόγημα να λέμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε αντίστροφα. Πρέπει να εξαλείψουμε την ηθική χρεοκοπία κατόπιν την κοινωνική που θα οδηγήσει στην πολιτική αναγέννηση. Αυτή την αποκατάσταση πρέπει να την κάνουμε εμείς που είμαστε συμμέτοχοι της σημερινής κατάστασης εμείς που υποθηκεύσαμε το μέλλον των παιδιών μας.


-Να έρθουμε λίγο στα δικά μας. Σε τοπικό επίπεδο, τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε για να «ανασάνουμε»;


Η εποχή που ενεργούσαμε απλώς για να δείξουμε πως κάναμε κάτι τέλειωσε. Είναι καιρός πέρα από τη εκάστοτε κυβερνητική  πολιτική οι παραγωγικοί φορείς του τόπου μας να χαράξουν την δική τους στρατηγική και να επαναξιολογήσουν την αναπτυξιακή προοπτική για την  περιοχής μας  να αλληλοϋποστηρίζονται. Πρέπει να στηρίξουμε τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής μας   που ενισχύουν την πραγματική οικονομία είτε έχουν σχέση με την διατροφή διότι δίνουν  προοπτική είτε με τον  βιοτεχνικό τομέα  χωρίς να αγνοούμε τον τουρισμό που παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας                                                                Οι βουλευτές και οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να αναλάβουν επιτέλους  ρόλο και δράση  να δρομολογήσουν τις κινήσεις εκείνες που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου και να έχουν επαφή με τους φορείς σε μηνιαία βάση .                                                                                           Πρέπει να αντιληφθούμε ότι   όλα είναι αλληλένδετα και  η άνοδος ενός κλάδου συμβάλει στην αναβάθμιση των υπολοίπων .  Για παράδειγμα η στήριξη του αγροτικού τομέα και η προώθηση των προϊόντων  είναι υπόθεση όλων μας διότι αποτελεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις  της τοπικής οικονομίας.  Όπως στόχος όλων πρέπει να είναι  η δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου και βιομηχανικής  ζώνης  ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στον τόπο μας.   


-Στα της πολιτικής επικαιρότητας. Πριν από ενάμισι μήνα οι τρικαλινοί εξέλεξαν νέο δήμαρχο τον κ. Χρήστο Λάππα. Αναμενόμενη εξέλιξη για εσάς ή έκπληξη;


Ο Μιχάλης Ταμήλος επί δύο τετραετίες στο Δήμο λειτούργησε με την νοοτροπία και φιλοσοφία της πλειοψηφίας των πολιτικών  που άσκησαν διοίκηση τα τελευταία τριάντα χρόνια που κεντρικός στόχος δεν ήταν  τα  έργα  και οι δομές ανάπτυξης αλλά ο επιφανειακός προγραμματισμός με στόχο την επανεκλογή και μόνο.  Ο Χρήστος Λάππας ήταν μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση με όραμα και στρατηγική. Είχε ξεκάθαρες απόψεις και προεκλογικά δεν χάιδεψε αυτιά έμεινε πιστός στις θέσεις του και αυτό εκτιμήθηκε. Μίλησε για δημοκρατικές διαδικασίες για διαφάνεια και  κανόνες  και είμαι πεπεισμένη ότι λόγω ιδιοσυγκρασίας και πολιτικής κουλτούρας θα τα εφαρμόσει.


-Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας πάντως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά για τον υποψήφιο της παράταξής σας και η Θεσσαλία «βάφτηκε μπλε». Ποια τα αίτια της ήττας;

΄Ηταν μια πολύ δύσκολη μάχη. Ο Απόστολος Παπατόλιας ήταν ο μόνος υποψήφιος περιφερειάρχης  που έδωσε αυτή την μάχη με επιχειρήματα αναπτυξιακής στρατηγικής για την Περιφέρεια  Θεσσαλίας. ΄Ηταν ο μόνος που πίστευε στην πρωτοποριακή μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Δυστυχώς οι υπόλοιποι υποψήφιοι σ’ αυτή την προεκλογική μάχη δεν είχαν όραμα πρόγραμμα και σχέδιο για την Θεσσαλία . Γι’ αυτό ταμπουρώθηκαν πίσω από το ψευτοδίλημμα του μνημονίου. Εκμεταλλεύτηκαν την πολιτική και οικονομική συγκυρία  όμως τα προβλήματα είναι προ των πυλών.  Ο Απόστολος Παπατόλιας γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα θέματα της αυτοδιοίκησης  και    ο νέος περιφερειάρχης είναι πολύ τυχερός που θα έχει μια  σοβαρή και ουσιαστική αντιπολίτευση.


 -Κυρία Γάλλου-Δαλκαφούκη σας ευχαριστώ.

Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο: