Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Αξίζει να αγωνιστούμε για μιά πόλη που αλλάζει, για μια πόλη αλληλεγγύης και ανατροπής


Ένα νέο Δημοτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει από σήμερα τη διοίκηση του νέου Δήμου Τρικκαίων. Ενός Δήμου με πολύ ευρύτερα όρια αλλά και σοβαρότατες παθογένειες.
Και κυρίως ενός Δήμου που πρόκειται να πορευθεί μέσα σε ένα βαρύ και καταθλιπτικό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.





Παρ΄ όλα αυτά, εύλογο είναι η σημερινή μέρα να συνοδεύεται από την επιφυλακτική αναμονή και τις συγκρατημένες προσδοκίες ενός σημαντικού τμήματος των δημοτών .
Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί πολίτες που μπορεί να μην μας τίμησαν με την εκλογική τους ενίσχυση , αλλά που μας περιέλαβαν με την ηθική τους υποστήριξη (που πολλές φορές είναι ίσως πιο σημαντικό πράγμα)
ρωτάνε ποιά θα είναι η πολιτική μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αν θα έπρεπε να απαντήσουμε με μια φράση, αυτή θα ήταν η εξής:
Το «Φυσάει κόντρα» σκοπεύει να αποδείξει ότι δεν αποτελεί ουτοπία η συνέπεια μεταξύ (προεκλογικών) λόγων και (μετεκλογικής) πράξης.
Όσον αφορά τη στάση μας απέναντι στην νέα Δημοτική Αρχή που είναι ίσως για πολλούς και το άμεσο ζητούμενο, είναι σαφές ότι θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που η ίδια θα κάνει και τα δείγματα γραφής που θα λάβουμε από το πρώτο κιόλας διάστημα, σε τρεις βασικούς τομείς:


1.    Οι δημόσιοι χώροι και το περιβάλλον θα αντιμετωπισθούν ως πολύτιμα συλλογικά αγαθά ή ως αντικείμενα εμπορευματικών και πελατειακών συναλλαγών;
Θα μπει τέρμα στο καθεστώς με τις πέργκολες και τις κάθε είδους καταλήψεις πεζοδρόμων και πεζοδρομίων;
Θα εγκαταλειφθούν τα σχέδια για parking στο κέντρο της πόλης και θα αποθαρρυνθεί σε αυτό η χρήση του Ι.Χ.;
Θα μεταφερθεί η Λαϊκή, από το κέντρο της πόλης για όλες τις μέρες , εκτός της Δευτέρας;
Θα ξηλωθούν οι παράνομες ταμπέλες ;
Θα ληφθούν άμεσα μέτρα για τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν; (όπως το εκκοκκιστήριο της Ε.Α.Σ. Τρικάλων  στο Μεγαλοχώρι  κ.λ.π. που πρόσφατα με τις δράσεις μας αναδείξαμε ;)
Θα συνεχίσει για πολύ η πόλη μας , να έχει ΕΝΑ  ΟΡΟΙΟΘΕΤΗΜΈΝΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ποδηλατόδρομο μήκους 180  μέτρων ;


2.    Ο Δήμος θα λειτουργήσει διεκδικητικά απέναντι στην κεντρική εξουσία και αλληλέγγυος στους πολίτες

ή ως διαχειριστής των πολιτικών της Τρόικας και του Μνημονίου της υποτέλειας;
Θα προχωρήσει ο Δήμος σε μέτρα ελάφρυνσης από τα δημοτικά τέλη ή ακόμα και σε δωρεάν παροχή των δημοτικών υπηρεσιών για τους δημότες με καθόλου ή με πολύ χαμηλό εισόδημα;
Θα συμπαραταχθεί ο Δήμος με τους εργαζόμενους και τους ανέργους δημότες για σταθερή και πλήρη απασχόληση για όλους, για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας;
Θα ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη δημιουργία δομών υποστήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού;
Θα αντιμετωπίζονται οι μετανάστες ως ισότιμοι δημότες και θα ληφθούν μέτρα ένταξής τους χωρίς προϋποθέσεις;
Θα δρομολογηθεί, επιτέλους, πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων στους τοξικοεξαρτημένους;
Θα ξεκινήσει η εφαρμογή του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού ;
Θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για τακτική, αναβαθμισμένη και ουσιαστική παρέμβαση των κινημάτων των πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, για θέματα της αρμοδιότητάς τους;

3.    Θα εξακολουθήσει ο Δήμος να διοικείται με τις πάγιες πρακτικές των πελατειακών σχέσεων - όπως ανελλιπώς συμβαίνει δεκαετίες τώρα -
ή θα μπει επιτέλους φραγμός σε αυτό το αίσχος που καταρρακώνει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα;
Δεν τρέφουμε ιδιαίτερες προσδοκίες, πολύ περισσότερο δεν τρέφουμε αυταπάτες για το αν η νέα δημοτική αρχή δώσει επαρκείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.
Γνωρίζουμε την πολιτική προέλευση των μελών της νέας δημοτικής πλειοψηφίας και τον μέχρι σήμερα πολιτικό τους βίο.

Σε καμία περίπτωση δεν της βάζουμε «πρόχειρο διαγώνισμα», αλλά προσπαθούμε να καθορίσουμε με τις όποιες δυνάμεις μας το πλαίσιο για το οποίο αξίζει να αγωνισθεί κάποιος για μία καινούργια πόλη .
Γιατί αν για κάτι είμαστε βέβαιοι είναι ότι υπάρχει ένας καθοριστικός παράγοντας για να δώσει επαρκείς απαντήσεις σε όλα τα όσα προαναφέραμε:
Είναι τα κινήματα των πολιτών, η δράση των «από τα κάτω» που θα καθορίσει την έκβαση .
Στην ενεργοποίηση αυτών των κινημάτων και σε αυτό το πλαίσιο που και σήμερα ξαναβάζουμε στην «ατζέντα» για μια καινούργια πόλη , για μια διαφορετική τοπική κοινωνία το «Φυσάει κόντρα» θα εξαντλήσει τις δυνάμεις του, τα επόμενα χρόνια.
Όπως δεσμευτήκαμε και πριν τις εκλογές , το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα: «θα είμαστε μια μαχητική, αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιπολίτευση» για μία πόλη που αλλάζει, για μία τοπική κοινωνία που δρα με αλληλεγγύη και ανατρέπει παρωχημένες αντιλήψεις δεκαετιών .

Τρίκαλα 19-12-2010



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου