Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΣΠΟΡΤ. Aπό τον Ίταμο στην Πορτή


Ξεκινώντας το πρωί της Κυριακής για τον Ίταμο ήμασταν καλά προετοιμασμένοι για χιόνια, πάγους και κρύο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που για μέρες επικράτησαν στην πόλη μας.





Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε την ανάβαση από τη νότια πλαγιά σαν πιο απαιτητική. Φτάνοντας στην Πορτή το σκηνικό ήταν τελείως διαφορετικό από ότι περιμέναμε. Όχι μόνο δεν υπήρχε ίχνος χιονιού αλλά κάποια πρώιμα άνθη έκαναν ήδη την εμφάνιση τους. Το ήπιο αεράκι που φυσούσε από το νότο ανέβαζε τη θερμοκρασία θυμίζοντας μέρα ανοιξιάτικη.

Η Πορτή είναι χτισμένη σε 650 μ. υψόμετρο και βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. ΝΔ του Μουζακίου. Ανήκει στο Δήμο Μουζακίου και σ’ αυτή υπάγονται οι οικισμοί Μαρτίνι, Μέλιγος και Παλαιόκαστρο. Το πέρασμα από το Μουζάκι προς την Πορτή είναι εντυπωσιακό ανάμεσα από δύο βραχώδη βουνά και τον ποταμό Πάμισο να κυλά ανάμεσα τους. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γύρω στους 300, το καλοκαίρι όμως αυξάνονται στους 550. Αντλούν το εισόδημά τους από την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τις οικοδομικές εργασίες. Οι γραπτές πηγές (αρχαίες και νεότερες) μάς παραδίδουν αρκετές αναφορές του ονόματος του χωριού. Από τον αρχαίο συγγραφέα Πολύβιο η Πορτή αναφέρεται ως «Άκρον» και εδώ υπήρχε στρατόπεδο του βασιλιά των Αθαμάνων, Αμύνανδρου. Επί Τουρκοκρατίας αναφέρεται ως Μπορτί ή Πορτί και είναι το μέρος όπου ο Καραϊσκάκης συνάντησε το Ν. Στουρνάρη.

Αφήνοντας κατά μέρος τον χειμερινό εξοπλισμό ακολουθούμε τον χωματόδρομο που ξεκινά δεξιά έξω από το χωριό ανηφορίζοντας στην πλαγιά του βουνού αρχικά με ανατολική κατεύθυνση και στη συνέχεια βόρεια, ακολουθώντας τη ράχη. Μια σύντομη στάση πάνω από την πίστα του αλεξίπτωτου πλαγιάς για να χαρούμε την όμορφη θέα προς τον κάμπο που αντίθετα με το βουνό είναι κάτασπρος. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο αφήνοντας δεξιά τις κεραίες και κατηφορίζουμε μέχρι της βάσης της κορυφής Σουβλερό ή Τσιλίγκα. Εγκαταλείποντας το δρόμο ανεβαίνουμε την πλαγιά και βαδίζουμε πάνω στις μυτερές πέτρες προς το τριγωνομετρικό της κορυφής. Υπολείμματα χιονιού κάνουν το πέρασμα γλιστερό και σίγουρα χρειάζεται κάποια προσοχή.

Φτάνοντας στην κορυφή, μπαίνουμε ουσιαστικά στο αρχαίο κάστρο που κάποτε δέσποζε στην περιοχή επιβάλλοντας την παρουσία του σε σημείο κομβικό για την επικοινωνία ανατολικής και δυτικής Ελλάδας, μαζί με το άλλο κάστρο, ερείπια του οποίου υπάρχουν στην διπλανή κορυφή. Η κατασκευή τους αποδίδεται στους Πελασγούς ενώ σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες αυτά κατελήφθησαν από τον Φίλιππο Ε΄ της Μακεδονίας το 189 π.Χ. και καταστράφηκαν από τον Ιούλιο Καίσαρα το 46 π.Χ. Στην ίδια περιοχή τοποθετείται η αρχαία πόλη Αθήναιον.

Ακριβώς μπροστά μας η ψηλότερη κορυφή του Ίταμου, το Αθήναιον ή Κούτσιμπος (1131 μ) και στη ρίζα του το μοναστήρι της Γκούρας που από εδώ είναι αόρατο, κρυμμένο πίσω από την πλαγιά. Αν και μικρό σε ύψος και έκταση βουνό, ο Ίταμος προσφέρει πολλές επιλογές διαδρομών και ποικιλία τοπίων όπως ο Κόζιακας, του οποίου αποτελεί προέκταση και τέλος προς τα νότια.

Το σχετικά χαμηλό υψόμετρο της κορυφής (1008 μ.) εμποδίζει τη θέα προς βορρά αλλά μας αποζημιώνει το πανόραμα του θεσσαλικού κάμπου που λευκός απλώνεται κάτω από τα πόδια μας μέχρι τον βαρυφορτωμένο με χιόνι Όλυμπο.



              

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Σύντομα θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα εξορμήσεων του συλλόγου για τη νέα χρονιά. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου - Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 κάθε Παρασκευή από 9.00 έως 11 μμ.

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις και υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.trikalasport.gr



Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου