Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

«Τα Τρικαλινά-Τραγούδια της Θεσσαλικής Γής» της Πόπης Μπαλαμώτη - Σπιτά


Στην παρούσα ποιητική συλλογή η συγγραφέας υμνεί την πόλη μας και μας προσφέρει μια σειρά από αυθεντικές εικόνες των ανθρώπων και της καθημερινότητας τους.



Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων στα πλαίσια της πολύχρονης εκδοτικής του παραγωγής που σαν κύριο σκοπό έχει την αναγνώριση του πνευματικού μόχθου συμπολιτών μας, παραδίνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση στο Τρικαλινό αναγνωστικό κοινό την ποιητική συλλογή της συμπολίτισσας κας. Πόπης Μπαλαμώτη-Σπιτά με τίτλο "Τα Τρικαλινά-Τραγούδια της Θεσσαλικής Γής".

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Εικόνες βιωματικές, που, με εργαλεία τον πλούσιο λυρισμό της γραφής της αλλά και την έμπνευση που πλουσιοπάροχα ο τόπος μας παρέχει, αναδεικνύονται σε περίτεχνες ψηφίδες του πολιτισμού μας.

Οι στίχοι της Πόπης Μπαλαμώτη-Σπιτά αναδεικνύουν μια βαθιά νοσταλγία για τα Τρίκαλα των παιδικών της χρόνων που προβάλλονται μέσω του φυσικού της περιβάλλοντος συνδυάζοντας τον ρομαντισμό και την τρυφερή νοσταλγία με την γοητευτική ατμόσφαιρα της γενέθλιας γης που κράτησε βαθιά μές την ψυχή της. Προϊόν αυτής της νοσταλγικής αναζήτησης είναι η ποιητική αυτή συλλογή. Η εικονογράφηση του βιβλίου έγινε από την ποιήτρια με μολύβι, κάρβουνο και πενάκι.

Βιογραφικό της συγγραφέως

Η Πόπη Μπαλαμώτη-Σπιτά γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Επί 25 έτη υπηρέτησε ως Καθηγήτρια Φιλόλογος στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση σε πολλά σχολεία της χώρας μας.
Με τη λογοτεχνία και ιδιαίτερα την ποίηση ασχολείται από τα εφηβικά της χρόνια. Το ποίημα της "Νόμος Ζωής" είναι το πρώτο που έβγαλε από το συρτάρι των κλειδωμένων αναμνήσεών της ,πολύ αργά, μόλις το 2000. Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος το τίμησε με το Β΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του. Έτσι έγινε το πρώτο βάπτισμά της στο χώρο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Γνωρίζοντας την παιδική ψυχή ως εκπαιδευτικός και μητέρα ,ασχολήθηκε και με την Παιδική Λογοτεχνία , στην οποία διακρίθηκε το 2005 για την ποιητική συλλογή της "Δαυλός φωτοπερίχυτος" από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και το 2007 για την ποιητική της συλλογή "Ανθισμένοι κρίνοι" από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Επειδή ασχολείται συστηματικά και με τις εικαστικές τέχνες, ζωγραφική και αγιογραφία ,συνδυάζει τη λεκτική έκφραση με την εικαστική απεικόνιση και διατυπώνει όχι μόνο με τις λέξεις αλλά και με το χρωστήρα το λυρισμό της λογοτεχνικής έμπνευσης.

Διετέλεσε Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης» και συμμετείχε στην έκδοση της εφημερίδας της Λόγος και Τέχνη ,στην οποία ανελλιπώς αρθρογραφούσε.

Είναι μέλος της Γυναικείας Συντροφιάς , του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος "Ο Απελλής", του "Διεθνούς Ιδρύματος για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό" και του " Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών".

Τα έτη 2006 και 2007 ήταν Γενική Γραμματέας της "Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών" και είχε την ευθύνη των Δελφικών Αγώνων Ποίησης. Επίσης υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής αρκετών πανελληνίων διαγωνισμών.

Έργα της ιδίας :

Ποίηση Ποιήματα για παιδιά

- Ψηλαφώντας τα Χθες
- Ανθισμένοι Κρίνοι

- Νόμος Ζωής
- Η Γιαγιά η ροδακινίτσα

- Χρώματα Στοργής
- Δαυλός φωτοπερίχυτος

- Ολυμπιακό Πνεύμα
- Τα σπουργιτάκια



Πεζά

- Στον ίσκιο των προγόνων

- Πολυδάμας ο Σκοτουσαίος


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου