Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

«Το Τάβλι» Δευτέρα 28 Ιουνίου - Υπαίθριο ανοιχτό θέατρο «φρουρίου» στα Τρίκαλα

«Το Τάβλι», το διαχρονικό αριστούργημα του Δημήτρη Κεχαϊδη, σε σκηνοθεσία Άρη Ρέτσου, με τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον συμπολίτη μας ηθοποιό Βασίλη Νανάκη θα παρουσιαστεί στην πόλη μας την Δευτέρα 28 Ιουνίου, στο υπαίθριο θέατρο του «φρουρίου» στις 9.30 το βράδυ.


«Η φιλοσοφία της αρπαχτής» στα Τρίκαλα

Ο σκηνοθέτης και οι δύο ηθοποιοί καλούν τους Τρικαλινούς να παρακολουθήσουν μια μοναδική παράσταση που άφησε άφωνους κοινό και κριτικούς στην Αθήνα και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως «μια από τις μεγαλύτερες παραστάσεις των τελευταίων ετών», ως «ο νέος δρόμος για το ελληνικό θέατρο», χαρίζοντας στιγμές μεγαλειώδους, ατόφιου, καθαρού θεάτρου, μέσα από μια γκροτέσκα και εξπρεσιονιστική ματιά.

Μια παράσταση, από αυτές που δύσκολα φθάνουν στην επαρχία, μια μοναδική και πρώτης τάξεως ευκαιρία για το τρικαλινό κοινό να απολαύσει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, παρακολουθώντας δύο ηθοποιούς στα όρια της ύπαρξής τους πάνω στη σκηνή, σκηνοθετημένους από έναν κορυφαίο άνθρωπο του θεάτρου, τον Άρη Ρέτσο.

Το έργο
Δύο άνδρες ο Φώντας και ο Κόλιας (Βασίλης Νανάκης και Γιάννης Παπαϊωάννου αντίστοιχα), ανάμεσα σε μια παρτίδα τάβλι, ένα ζεστό απόγευμα καλοκαιριού παίζουν μια γυναίκα στα ζάρια, ενώ ακολουθούν το δικό τους όνειρο, ένα «greek dream» όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Άρης Ρέτσος.

«Πρόκειται για δύο τύπους που έχουν φθάσει στην κατώτερη ένδεια και σκέφτονται να πλασάρουν την Καλλιόπη για να βγάλουν λεφτά. Βρίσκονται κάτω από μια πέτρα που πάει να τους συνθλίψει και εκείνοι οραματίζονται» λέει και προσθέτει: «Αν θέλεις να εκμεταλλευτείς έναν άνθρωπο, βοήθησέ τον…».

Ο ένας, καθαρός, τακτικός, ορθολογιστής. Ο άλλος παρορμητικός, συναισθηματικός, ονειροπόλος. Και ο αγώνας ανάμεσά τους θα είναι μέχρι εξόντωσης. «Μήπως δεν υπάρχουν πια τύπου σαν τον Φώντα που ονειρεύεται;» αναρωτιέται ο σκηνοθέτης, ο οποίος αναζήτησε στο «Τάβλι» μια παράσταση που ακολουθεί έναν αυστηρό κώδικα και κωμικά στοιχεία, ενώ κάνει, όπως συνηθίζει, χρήση της μάσκας.

Για περισσότερο από μια δεκαετία ο Άρης Ρέτσος απορροφήθηκε από τη μελέτη του αρχαίου δράματος, με τις παραστάσεις «Ανοιχτή δοκιμή» (βασισμένη σε αποσπάσματα από τον «Αίαντα» του Σοφοκλή), «Αντιγόνη», «Στροφές και αντιστροφές» (με έργα του Σοφοκλή. Την άνοιξη του 2008 ανέβασε το «Αίμα κακό» βασισμένο στην ποίηση του Αρθούρου Ρεμπό.

Δευτέρα 28 Ιουνίου
Υπαίθριο ανοιχτό θέατρο «φρουρίου»
Ώρα 9.30 μ.μ. Τιμή εισιτ. 12 ευρώ, φοιτ. 10 ευρώ.
Προπώληση εισιτηρίων στον ΠΟΔΤ και στο καφέ του Μύλου Ματσόπουλου.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου