Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Στην τελική ευθεία η ανάδειξη του Ασκληπιείου Τρίκκης


Παρουσιάστηκε στο δημαρχείο Τρικάλων η μελέτη του σημαντικού έργου




Τη μελέτη για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου της Τρίκκης παρουσίασε στο δήμαρχο Τρικκαίων κ. Μιχάλη Ταμήλο, ο κ. Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, αρχαιολόγος , Διευθυντής της ΛΔ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του δήμου, διευκρίνισε ο ίδιος, θα πρέπει να βοηθήσουμε να ολοκληρωθούν κάποιες επιμέρους μελέτες, που περιλαμβάνουν τη βελτίωση των ομβρίων, κατασκευή ραμπών όπως και μεταλλικές κατασκευές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία. Επίσης ο δήμος θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε πρόκληση των ιδιοκτητών που έχουν τα οικόπεδα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο για να μπορέσουμε σε ανταλλαγή ή αποζημίωση για να μπορέσουν να παραδοθούν στην ανασκαφική διαδικασία. Ακόμα ο κ. Ταμήλος πρόσθεσε πως μετά από πολλά χρόνια γίνεται εφικτό να αναβαθμιστεί το Ασκληπιείο, μια παρέμβαση που θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην πόλη συνολικότερα. Από την πλευρά μας τόνισε ο κ. Χατζηαγγελάκης είναι να αναβαθμιστεί λειτουργικά το σημείο της ανασκαφής και η περιοχή να μπορεί μελλοντικά να ενοποιηθεί με τους γειτονικούς ελεύθερους χώρους των δύο εκκλησιών. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου γνώσης και αναψυχής με την πλήρη έννοια του όρου.
Στόχος μας είναι όχι μόνο να συντηρηθεί ο αρχαιολογικός τόπος, αλλά και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της πόλης. Επιδίωξή μας τόνισε ακόμα είναι τις επόμενες μέρες να κατατεθεί το τεχνικό δελτίο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να γίνει η έγκριση αυτού και συνεπακόλουθα το έργο της ανάδειξης.

Κεντρική ιδέα

Κεντρική ιδέα της μελέτης εστιάζεται σε μια ελεύθερη θέαση του χώρου, ενώ είναι αναγκαίο να έχουμε ελεγχόμενη πρόσβαση.
Ο βασικός σκοπός της επέμβασης - ανάδειξης είναι να προσφέρει όσο το δυνατόν μια εποπτικότερη εικόνα των αρχαίων κατασκευών και να βοηθήσει στην ανάγνωση των διαφορετικών ιστορικών φάσεων. Στο πλαίσιο των εργασιών ανάδειξης, με στόχο την προαγωγή της αναγνωσιμότητας και επισκεψιμότητας του χώρου, θα υλοποιηθούν εργασίες καθαρισμού, στερέωσης και συντήρησης ερειπίων (ψηφιδωτά δάπεδα).
Ο χώρος θα οροθετηθεί με την κατασκευή διακριτικής περίφραξης.

Θα δημιουργηθούν διάδρομοι θέασης και προσέγγιση.

Θα αντικατασταθεί το υπάρχον στέγαστρο προστασίας με νέο μεγαλύτερο και ασφαλέστερο, ενώ θα κατασκευαστεί σύστημα συλλογής και απορροής όμβριων από τις διάφορες υψομετρικές στάθμες του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης προβλέπεται δίκτυο ηλεκτροφωτισμού ανάδειξης και τοποθέτηση πινακίδων με πληροφοριακό υλικό.
Το ζητούμενο τονίστηκε είναι να παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος οπτικά καταρχήν ελεύθερα πμοσβάσιμος όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά και η επισκεψιμότητα του να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα σε μια διακριτική φύλαξη σε προβλεπόμενα ωράρια. Η πορεία κλείνει με τον ρωμαϊκό λουτρώνα και την κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου. Το στέγαστρο επιλέχθηκε με σκοπό να προσφέρει προστασία στην ανασκαφή, αλλά και ένα στεγασμένο κομμάτι περιπάτου.
Για το στέγαστρο επιλέγεται μεταλλική

Αποστόλης Ζώης - erevna

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου