Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ο Σ.Π.ΟΡ Τρικάλων στα μονοπάτια του Γράμμου


Ο Γράμμος είναι η οροσειρά της βόρειας Ελλάδας που εκτείνεται με διεύθυνση ΒΔ – ΝΔ στις περιοχές Ηπείρου και Μακεδονίας που συνορεύουν με την Αλβανία.



Είναι οι κορυφές εκείνες που συνδέθηκαν με τη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Οι κορυφές αυτής της οροσειράς είναι ο Γράμμος (2520 μ.), η Κιάφα (2392 μ.) το Γκούμπελ (2248 μ.) , η Μαύρη Πέτρα (2169 μ.), ο Σούφλικας (2146 μ.), η Πάνω Αρένα (2198 μ.) και πολλές ακόμη με χαμηλότερο υψόμετρο. Για όλους μας είναι κορυφές περπατημένες και μάλιστα αρκετές φορές κατά καιρούς. Είναι τόπος ιερός, τόπος με ιστορία.

Για εκεί τραβήξαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο με στόχο τις κορυφές Φλάμπουρο, Γκούμπελ, Τσάρνος, Πάνω Αρένα. Η ομάδα φτιάχτηκε την Παρασκευή το βράδυ και σχηματίστηκαν τρία γκρουπ. Το πρώτο ήταν των βιαστικών που φεύγοντας χαράματα Σαββάτου θα έκανε επιπλέον την ανάβαση στην Πάνω Αρένα και τη διαδρομή προς τις λίμνες Μουτσάλια. Το δεύτερο γκρουπ θα έφτανε το απόγευμα με σκοπό να ανεβεί στην κορυφή Τσάρνος και το τρίτο ήταν αυτό που θα φρόντιζε για τη διανυκτέρευση και για το πρόγραμμα της Κυριακής.

Έτσι και έγινε. Η σύναξη των ομάδων έγινε αργά το σούρουπο του Σαββάτου στο απομακρυσμένο χωριό Πεύκος. Βέβαια η ανησυχία ήταν τι θα γίνει με τον Τάκη και πως θα μας βρει αφού έρχονταν αργά από τα Τρίκαλα και μόνος.

Το ξημέρωμα της Κυριακής μας βρήκε έτοιμους για τη χωμάτινη διαδρομή από τον Πεύκο προς τη Γράμμοστα, το πιο μακρινό χωριό του Γράμμου. Μιας ώρας διαδρομή με τα τζιπ, διαδρομή μέσα σε πυκνό δάσος όπου εναλλάσσονταν το λυγερόκορμο πεύκο με την δροσερή οξιά.

Από τη Γράμμοστα πήραμε το δρόμο για τον Αυχένα που ενώνει τις κορυφές Γκούμπελ και Φλάμπουρο. Από εδώ περπατήσαμε κε κατεύθυνση ανατολική για να προσεγγίσουμε το Φλάμπουρο. Δεξιά μας είχαμε όλες τις ψηλές κορφές του Γράμμου. Εδώ σχηματίζεται η η μεγάλη λεκάνη που περιβάλλεται από πανύψηλες κορυφές και όμορφα λιβάδια όπου βόσκουν χιλιάδες πρόβατα και μεγάλα κοπάδια αγελάδων.

Στην κοιλάδα αυτή βρίσκονται οι πηγές του Αλιάκμονα. Κάτω χαμηλά διακρίνεται η Γράμμοστα που τώρα είναι ένα εργοτάξιο από τις κατασκευές των εξοχικών κατοικιών. Πριν από λίγα χρόνια εδώ δεν υπήρχε ούτε ένα σπίτι, παρά μόνο το εκκλησάκι όπου είχαμε κατασκηνώσει και ένα μικρό καταφύγιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους παλιότερους χάρτες ονομάζεται «Ερείπια Γράμμου». Τώρα μετράμε είκοσι πέντε νέες κατοικίες. Βόρεια και πολύ κοντά μας είναι η Κορυτσά. Λίγο αριστερότερα και στο βάθος διακρίνεται η λίμνη και η πόλη της Οχρίδας. Αυτή θα δούμε καλύτερα από την κορυφή Γκούμπελ που θα ανεβούμε στη συνέχεια. Ανατολικότερα ξανοίγεται η Μακεδονία. Δυτικά διακρίνονται αρκετά χωριά της Αλβανίας και πιο κοντά μας το πέρασμα «Πόρτα Οσμάν».

Ο Πέτρος δεν αργεί να βγάλει το κολατσιό (ντομάτα, ψωμί και τυρί). Πρέπει να πάρουμε δυνάμεις. Έχουμε ακόμα να ανεβούμε στο Γκούμπελ αλλά και να αναζητήσουμε το μονοπάτι για το νοσοκομείο των αντρών του ΔΣΕ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου σε μια από τις πιο δύσβατες χαράδρες του Γράμμου, αφήστε που έχουμε και ένα τετράωρο γεμάτο για την επιστροφή στα Τρίκαλα.





ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 3-4/7 είναι προγραμματισμένη εκδρομή στα Άγραφα και ανάβαση στην κορυφή Φτέρη.

Πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου μας - Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 24310 72077 κάθε Παρασκευή από 9.00 έως 11 μμ. Ενδιαφέρουσες ειδήσεις και υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.trikalasport.gr



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου