Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Καταγράφηκε η ιστορία των δημοτικών σχολείων στα Τρίκαλα

Αξιόλογη προσπάθεια από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Αίτημα για Μουσείο Εκπαίδευσης




Στην έκδοση ενός αξιόλογου και ολοκληρωμένου έργου το οποίο αφορά την ιστορία των Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων του Νομού μας, προχώρησε η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Πρόκειται για μια προσεκτική προσπάθεια της οποίας την επιμέλεια είχε ο διευθυντής της υπηρεσίας κ. Απόστολος Τάσιος.


Από ανάγκη

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο κ. Τάσιος, παρουσιάζοντας την έκδοση, το συγκεκριμένο βιβλίο προήλθε από την ανάγκη για καταγραφή, διατήρηση, καλλιέργεια και κατανόηση της τοπικής γνώσης, για να προσθέσει:

«Σε μια περίοδο κατά την οποία, εξ αιτίας των σημαντικών κοινωνικών ανακατατάξεων, της υπογεννητικότητας και των μετακινήσεων του πληθυσμού, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί ανεξάντλητος πλούτος εγγράφων, βιβλίων, εποπτικών μέσων και υλικών που έχουν σημαντική αξία για την ιστορία της τοπικής εκπαίδευσης.
Η καλαίσθητη έκδοση, θα κοσμεί από σήμερα τις βιβλιοθήκες όλων των σχολείων και νηπιαγωγείων του νομού μας.
Με το βιβλίο αυτό, σαφώς και δεν εξαντλείται το θέμα. Δίνεται όμως το έναυσμα και παρέχεται η δυνατότητα σε συναδέλφους εκπαιδευτικούς, αλλά και σε ερευνητές για συστηματική επιστημονική διερεύνηση της ιστορίας της εκπαίδευσης στο Νομό Τρικάλων».


Μουσείο Εκπαίδευσης
Με την ευκαιρία της παρουσίασης της παραπάνω έκδοσης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διατύπωσε παλαιότερη πρότασή του για τη δημιουργία Μουσείου Εκπαίδευσης.


Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, είναι επιτακτική ανάγκη τα ενθύμια του σχολικού μας πολιτισμού που σήμερα βρίσκονται στα υγρά και αραχνιασμένα υπόγεια κλειστών δημοτικών σχολείων, να συγκεντρωθούν σε έναν συγκεκριμένο και καλαίσθητο χώρο. Στο χώρο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα σε σχολικές μονάδες, ερευνητές και επισκέπτες να έχουν άμεση πρόσβαση τόσο στη μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης, (σχολικά βιβλία, ωρολόγια προγράμματα, εποπτικά μέσα διδασκαλίας), όσο και της τοπικής ιστορίας της κάθε περιοχής μέσα από το πλούσιο υλικό που βρίσκεται στα σχολεία και αφορά ονοματεπώνυμα, επαγγέλματα, ήθη και έθιμα, μετανάστευση κ.λ.π.

Τέλος, ο κ. Τάσιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους Δημάρχους του νομού, τους Διευθυντές και Διευθύντριες των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν και κατέθεσαν τα στοιχεία των σχολείων τους, καθώς και τα στελέχη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την πολύτιμη συνδρομή τους στην έκδοση αυτού του βιβλίου.


Το πρώτο

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως ιδρύθηηκε το 1882 και είναι το πρώτο σχολείο της πόλης. Τα πρώτα χρόνια και ως το 1876 στεγαζόταν σε παλιό οίκημα κοντά στο ναό του Αγ. Στεφάνου, που ήταν τότε ο Μητροπολιτικός ναός.

To 1876 χτίστηκε η «Δωροθέα Σχολή των Θεσσαλικών Τρικάλων», με χορηγία του Μητροπολίτη Δωρόθεου Σχολάριου, στην οποία στεγάστηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Απ' τη σχ. χρονιά 1975-1976 το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων στεγάστηκε σε μισθωμένα οικήματα στην οδό Χ. Τρικούπη και σε ξύλινα παραπήγματα. Έτσι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, που πριν ένα αιώνα διέθετε το ωραιότερο διδακτήριο, λειτούργησε για δεκαπέντε χρόνια σε δύσκολες συνθήκες.

Στις 2/2/1989 έγινε η μεταστέγαση σε νέο σύγχρονο δημόσιο διδακτήριο επί της οδού Δερβενακίων και Πιτσάκου. Στις 17/11/2006 έλαβε την προσωνυμία «Δωρόθεος Σχολάριος» προς τιμήν του μεγάλου ευεργέτη.

Του Αποστόλη Ζώη


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου