Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο αφιέρωμα στο θέατρο κούκλας


από το Δημοτικό Κουκλοθέατρο του ΠΟΔΤ
Πλατεία Παλαιού Δεσποτικού των Τρικάλων, 8.30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη



Στην πλατεία Παλαιού Δεσποτικού, 8.30 μ.μ. σήμερα ολοκληρώνεται το διήμερο αφιέρωμα στο θέατρο κούκλας που διοργανώνει το Δημοτικό Κουκλοθέατρο του ΠΟΔΤ. Είσοδος ελεύθερη. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι εξής παραστάσεις:
Κουκλοθέατρο «ΚΟΚΟΥ-ΜΟΥΚΛΟ» , εμψυχώτριες Ηρώ Θεοδώρου, Βάσω Γιαρένη, με το έργο «Φεγγαρόσουπα»,
Υπόθεση
Ο πονηρός Μάγος ανακατεύει στο τσουκάλι του μια νόστιμη, θαυματουργή φεγγαρόσουπα! Μα τα ξόρκια του είναι μπαγιάτικα, και τα μαγικά του χαλασμένα… Ο πιστός βοηθός του είναι πάντα δίπλα του κάνοντας όμως ένα σωρό γκάφες! Ως που δύο μικρά παράξενα πλάσματα μπλέκονται στα πόδια του…
Θα καταφέρουν άραγε να μεταμορφωθούν πίνοντας τη μαγική φεγγαρόσουπα; Μια διασκεδαστική παράσταση κουκλοθέατρου με μαρότες και γαντόκουκλες, μουσική και ελκυστικά σκηνικά που θα ενθουσιάσει τα παιδιά! Στο τέλος τα τραγούδια της παράστασης εξελίσσονται σε μουσικά παιχνίδια…
Μια ιστορία που θα δώσει στα παιδιά το ερέθισμα να συλλογιστούν πως η μοναδικότητα του κάθε ενός μας είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός!
Άσχημος αν είσαι
με μακρύ λαιμό!
Με μεγάλη μύτη
μ’ ένα αυτί μικρό!
Την σούπα μου θα πιεις
και θα γιατρευτείς
Την σούπα μου θα πιεις
και θα γιατρευτείς!
Ομάδα κουκλοθεάτρου Κοκου-Μουκλό
Η ομάδα ιδρύθηκε το 2003 από τις κουκλοπαίκτριες Βάσω Γιαρένη και Ηρώ Θεοδώρου με τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας. Από το 2003 έχει σαν μόνιμη έδρα το εργαστήριο Κουκλοθεάτρου «Κοκου-Μουκλό» Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει επτά παιδικές παραστάσεις και δύο παραστάσεις για ενήλικες. Η ομάδα έχει συνεχή παρουσία από το 2003 στο χώρο του κουκλοθέατρου δίνοντας παραστάσεις σε μόνιμη βάση στο κουκλοθέατρο Κοκου-Μουκλό καθώς και σε σχολεία, θέατρα, φεστιβάλ, ενώ τους θερινούς μήνες περιοδεύει σε Δήμους όλης της Ελλάδας. Στο πέρασμα του χρόνου η ομάδα έχει πλαισιωθεί με αξιόλογους νέους συνεργάτες, μουσικούς, φωτιστές, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, συγγραφείς κ.ά. Επίσης, μέσα από τη συνεργασία με άλλες τέχνες και καλλιτέχνες, η ομάδα εξελίσσεται εκφραστικά, τεχνικά και αισθητικά. Η ομάδα είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας UNIMA, (Union Internationale de la Marionnette)




Κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ, εμψυχωτής Χρίστος Αυτσίδης, με το έργο “Ιπποπόταμοι, πειρατές, κατάρτια και βουτιές”
Υπόθεση
Σε μια πανέμορφη ήσυχη λίμνη, τη λίμνη της φαντασίας, ιπποπόταμοι, ιπποποταμάκια, δρακάκια, βάτραχοι, ψαράκια και γυρίνοι απολαμβάνουν το μπάνιο και το τραγούδι τους. Έρχονται οι άνθρωποι και « ισοπεδώνουν» τη λίμνη. Τα πλάσματα γύρω της καταφέρνουν να την κρατήσουν στη ζωή και παράλληλα να ξυπνήσουν τον παλιό μύθο που θα ζωντανέψει το καράβι – ναυάγιο, που ζει στο βυθό της και χρειάζεται τη συμμετοχή των παιδιών. Μια παράσταση κουκλοθέατρου που ο κουκλοπαίκτης – ηθοποιός παίζει με τις κούκλες τόσο μπροστά όσο και πίσω από το παραβάν της σκηνής, αλλάζοντας στη διάρκεια της παράστασης 12 φωνές. Η παράσταση επενδύεται με ζωντανή μουσική (φυσαρμόνικα). Στόχος μας είναι μέσα από κωμικές και συγκινητικές στιγμές, μέσα από τις σκηνές των έργων, τα παιδιά να ψυχαγωγηθούν, να «νιώσουν» και να αποκτήσουν βαθιά ανθρώπινη σκέψη και σχέση με το γύρω τους χώρο.
Κουκλοθέατρο ΧΑΡΧΟΥΤ
Ο Θίασος «ΧΑΡΧΟΥΤ» από την ίδρυση του (1989) μέχρι σήμερα, έχει ανεβάσει τα εξής έργα: «ΧΑΡΧΟΥΤ, ο τρελός του δάσους» , «Το φάντασμα τον Μέρμηγκα» , «Ο χορός των λουλουδιών»
«Ο καπετάνιος τ' ουρανού» , «Κούκλες, πρόβες, κατσαρόλες και ...λουλούδια» , «Νεράιδες, δράκοι, ξωτικά, ξύλινα όνειρα μέσα μας κρυφά» , «Ήλιε... ήλιε... δώσ1 μου μια αχτίδα, στη χώρα της Σκιάς μήπως χαθώ.» , «Τραγούδι μικρό μου αν θες να πεις νάναι ζεστό, νάνοι βαθύ και να κυλάει... σα δάκρυ» , «Παιχνίδι σε κάστρο, ανέμου χάδι» , «Φεγγάρια, πειρατές φλόγες και όνειρα» , «Νερόμυλε… για σένα» , «Σιγοψιθυρίζοντας παραμύθια με λουλουδόπτερα και γρύλους» , «Χάδι σταγόνας, παιχνίδι με νότες, χορός με σένα βροχή», «Ιπποπόταμοι, πειρατές, κατάρτια και βουτιές…»
Ο Χρίστος Αυτσίδης από το 1991 στο εργαστήρι του θιάσου «ΧΑΡΧΟΥΤ» διδάσκει σε ετήσιους κύκλους σεμιναρίων κουκλοθέατρου, οι οποίοι ολοκληρώνονται με παραστάσεις των μαθητών. Μέχρι σήμερα έχουν φοιτήσει τουλάχιστον 170 εκπαιδευτικοί. Πολλοί από αυτούς στη συνέχεια ασχολήθηκαν επαγγελματικά με το κουκλοθέατρο.Παράλληλα διδάσκει σε σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και γενικότερα δραστηριότητες σχετικές με το κουκλοθέατρο.




Σε περίπτωση αλλαγής καιρικών συνθηκών οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων ( Γαριβάλδη 8) Τρίκαλα.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου