Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σούλα Μερεντίτη: «Τις αρχές μου δεν τις διαπραγματεύομαι…» - Συνέντευξη στον Βασίλη Αλεξίου


Δεν κρύβεται πίσω από λέξεις, δηλώνει με έμφαση πως «εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ», ωστόσο θέτει και τα προσωπικά της όρια σημειώνοντας πως «τις αρχές και τις αξίες μου δεν τις διαπραγματεύομαι». Μιλά για το Μνημόνιο λέγοντας πως «το ψηφίσαμε γιατί δυστυχώς δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση για την επιβίωση της χώρας μας».

Με την γλώσσα της αλήθειας μιλά σήμερα στον ΔΙΑΛΟΓΟ η βουλευτής Ν. Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Σούλα Μερεντίτη. Υπερασπίζεται το κυβερνητικό έργο του Κ. Σημίτη, εξαπολύει επίθεση εναντίον του Κ. Καραμανλή και της πολιτικής που ακολούθησε την πενταετία 2004-2009 και δηλώνει πως «υπάρχει ελπίς» με την πολιτική που η σημερινή Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ακολουθεί. Αναλυτικά:


Κυρία Μερεντίτη βιώνουμε την πιο δύσκολη οικονομική και όχι μόνο συγκυρία των τελευταίων 35 τουλάχιστον ετών. Πως φτάσαμε εδώ;

Θα ξεκινήσω από το όχι μόνο.  Για μένα το σοβαρότερο πρόβλημα που ταλανίζει σήμερα την ελληνική κοινωνία είναι η βαθύτατη ηθική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών που φοβούμαι ότι πιθανόν να  οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές. Οι πολίτες είναι απαισιόδοξοι, καχύποπτοι και αμφισβητούν την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και των προσώπων που το απαρτίζουν. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ανήκει σε όλους μaς η ευθύνη με την πρακτική μας να κάνουμε τους πολίτες να πιστέψουν και πάλι σε αξίες και ιδανικά και να εμπιστευτούν την πολιτική και τους πολιτικούς. Όσο για την οικονομική κρίση, πιστεύω ότι φθάσαμε ως εδώ για πολύ συγκεκριμένους  λόγους: Πρώτον γιατί υπήρξε κακοδιαχείριση, αδιαφορία, διαφθορά και μεγάλη σπατάλη. Σπατάλη που άρχιζε από

τον δημόσιο υπάλληλο που ξέχναγε  ανοιχτό το κλιματιστικό όταν έφευγε  ή έπαιρνε το στυλό στο σπίτι του και έλεγε “δεν βαριέσαι μωρέ…”, και εκτεινόταν μέχρι τους διοικούντες που παρείχαν, αφειδώς, παράλογα προνόμια, ενδίδοντας σε απαιτήσεις συντεχνιών. Σας θυμίζω ότι στην αλήστου μνήμης Ολυμπιακή,  εδικαιούντο δωρεάν εισιτήρια , όχι μόνο τα άμεσα μέλη της οικογένειας του υπαλλήλου,  αλλά και όσοι συγγενείς του είχαν το ίδιο επώνυμο!

Δεύτερον,  γιατί μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου  στη μεταπολεμική Ελλάδα μετέτρεψαν τη θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα από λειτούργημα σε ιδανικό της κοινωνία,  ώστε να εξασφαλίζουν πιστούς ψηφοφόρους!

Τρίτον γιατί ως πολιτικό και οικονομικό σύστημα δεν δώσαμε τη σημασία που έπρεπε στην ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τα τρία συστατικά της οικονομίας μας που θα δημιουργούσαν πλούτο και πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα δεν εντοπίσαμε και δεν επενδύσαμε στα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Αφήσαμε πολύτιμους κοινοτικούς πόρους να χαθούν είτε στις ατραπούς της γραφειοκρατίας είτε στις τσέπες των επιτήδειων αεριτζήδων, που πλούτισαν χωρίς να συμβάλουν το παραμικρό στην παραγωγική διαδικασία.

Τέταρτον γιατί ανεχτήκαμε ένα άφιλο, γραφειοκρατικό και σπάταλο κράτος, που με την αβελτηρία του δημιουργούσε αντί να λύνει προβλήματα.

Και πέμπτον, γιατί υπήρξαν πολιτικοί που δεν τίμησαν την εντολή που είχαν πάρει από τον ελληνικό λαό και είτε επέδειξαν ηθικά και ποινικά ελεγχόμενες συμπεριφορές είτε απλά τις ανέχθηκαν, με συνέπεια να έχει διασπαθιστεί δημόσιο χρήμα και σήμερα να καλούνται οι πολίτες να κάνουν δυσβάσταχτες θυσίες για να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος.


-Δεν κρυφτήκατε ποτέ πίσω από λέξεις. Πείτε μου ειλικρινά, φταίει μόνο η Ν.Δ. για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα ή η διακυβέρνηση Σημίτη, όπως πολλοί και μέσα από το κόμμα σας αφήνουν να εννοηθεί;

Ο Κώστας Σημίτης παρέδωσε μια ισχυρή και περήφανη χώρα. Μια χώρα - μέλος του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε., που τη σέβονταν οι σύμμαχοι και οι εταίροι της με ρυθμό ανάπτυξης πάνω του 4%. Η Ελλάδα που παρέδωσε ο Κώστας Σημίτης ήταν μια χώρα αισιόδοξη και δημιουργική, με φωνή και παρουσία στο διεθνές γίγνεσθαι. Μη ξεχνάτε ότι το μεγαλύτερο σημερινό πρόβλημα, το εξωτερικό χρέος για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση την περίοδο Σημίτη εμφανιζόταν συρικνούμενο σαν ποσοστό του Α.Ε.Π  Η Ελλάδα που παρέδωσε ο κ. Καραμανλής και η Ν.Δ.  με την ανύπαρκτη εξωτερική της πολιτική, την απογραφή, τους κουμπάρους, τα ομόλογα, τα Βατοπέδια, την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, την αδιαφορία και την διαφθορά ήταν μια χώρα που κατέρρεε ηθικά, πολιτικά και οικονομικά, αναξιόπιστη, σε εθνική κατάθλιψη. Δεν λέω ότι ήταν όλα ιδανικά, έγιναν και λάθη χειρισμών σε ορισμένα θέματα. Άλλωστε όποιος δουλεύει κάνει και λάθη και η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη δούλευε, σκληρά,  συστηματικά και παρήγαγε μετρήσιμα αποτελέσματα. Και αυτό το τελευταίο,  δεν έχουν διανοηθεί να το αμφισβητήσουν ούτε οι πιο ακραίοι επικριτές του. 

-Τον περασμένο Μάιο η Κυβέρνηση, εσείς και συνάδελφοί σας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίσατε το Μνημόνιο. Ήταν η μόνη λύση ή μπορούσαμε να το αποφύγουμε;

 Ναι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε δυστυχώς άλλη λύση για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας, για την επιβίωση της Ελλάδας.

-Ήδη τέσσερις συνάδελφοί σας βρίσκονται εκτός Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, διαφωνώντας με την οικονομική πολιτική που η Κυβέρνηση ακολουθεί. Εσείς προσωπικά, για τον εαυτό σας, τι όρια βάζετε και… τι αντοχές έχετε;

Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ. Έχω γαλουχηθεί με τις ιδέες του κινήματος μας και με αυτές πορεύτηκα σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Ως άνθρωπος όμως και ως πολιτικός έχω πάντα σαν όρια τις αρχές και τις αξίες μου, τις οποίες δεν διαπραγματεύτηκα ποτέ, με κανένα και για τίποτα στον κόσμο.


-Πριν λίγες μέρες, στην ομιλία σας επί του προϋπολογισμού του 2011 τον χαρακτηρίσατε «προϋπολογισμό ελπίδας και προοπτικής». Αλήθεια… υπάρχει ελπίς;

Ναι υπάρχει. Αλλοίμονο αν δεν υπήρχε. Ναι εκτιμώ ότι αυτός ο προϋπολογισμός  δημιουργεί τις προοπτικές ότι θα βγούμε από  αυτή την κρίση. Πρέπει να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα γιατί στη συγκυρία που διανύουμε δεν υπάρχει πλέον λύση .

Η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, τη μελλοντική πορεία της χώρας και το αύριο των νέων ανθρώπων μέσα από ένα πλέγμα πρόσκαιρων αλλά αναγκαίων σκληρών μέτρων που θα μας βγάλουν από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης.


-Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί πρόωρων εκλογών είτε μέσα στην άνοιξη ή μέσα στο 2011 τέλος πάντων. Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες υπό την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια;

Για πoιό λόγο να πάμε στις κάλπες; Τι θα κερδίσει η χώρα από τις πρόωρες εκλογές; Η λαϊκή δυσαρέσκεια που αναφέρετε στην ερώτησή σας αφορά συνολικά στο πολιτικό σύστημα, όπως σας είπα και προηγουμένως, και όχι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στην Κυβέρνησή μας οι πολίτες αναγνωρίζουν, αν μη τι άλλο, ότι προσπαθεί έντιμα να δώσει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της χώρας. Άλλωστε, όπως θα παρατηρείτε και εσείς μελετώντας τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και στην απίθανη περίπτωση που θα διεξάγονταν εκλογές, πάλι το ΠΑΣΟΚ θα τις κέρδιζε. Συνεπώς τι και για ποιο πράγμα να συζητάμε;


-Κλείνω με μια προσωπική ερώτηση. Όταν το 2000 διεκδικήσατε για πρώτη φορά την είσοδό σας στη Βουλή, θυμάμαι πως πολιτευτήκατε με σύνθημα δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους. Πέρασαν 10 χρόνια. Θεωρείτε πως σήμερα υπάρχει δικαιοσύνη και οι Έλληνες πολίτες έχουν ίσες ευκαιρίες;Η δικαιοσύνη και οι ίσες ευκαιρίες συνιστούν την αέναη επιδίωξη μου. Όσο θα υπάρχουν φτωχοί και αποκλεισμένοι, όσο θα υπάρχουν άνεργοι, όσο θα υπάρχουν γυναίκες και παιδιά που θα κακοποιούνται και θα παραμελούνται, όσο θα υπάρχουν νησιά ή χωριά χωρίς γιατρό, όσο θα υπάρχει αναξιοκρατία, όσο θα υπάρχουν τράπεζες που θα βγάζουν στο σφυρί το σπιτάκι του μεροκαματιάρη για τα «ψιλά γράμματα» που δεν πρόσεξε όταν υπέγραφε ένα δάνειο, δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι  απ’ όποιο  μετερίζι κι αν βρίσκομαι.  Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι σήμερα η κυβέρνηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, πασχίζει και με νομοθετικές πρωτοβουλίες και με την πρακτική της να εμπεδώσει το αίσθημα ότι όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται ίσα και δίκαια τουλάχιστον από το κράτος και τη δημόσια διοίκηση.Κυρία Μερεντίτη, σας ευχαριστώ.

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου