Πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα «Ο κύκλος του νερού» την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Ιουνίου στο 19ο νηπιαγωγείο Τρικάλων στους Αγίους Αποστόλους, υπεύθυνη νηπιαγωγός κ. Ευαγγελία Γκούμα.
Υλοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων και το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Τρικάλων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων και με την ενεργό στήριξη της Διεύθυνσης Α΄/θμιας Εκπαίδευσης ν. Τρικάλων.
Η δραστηριότητα αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων που πραγματοποίησε ο ΠΟΔΤ και ο ΣΦΛΜΤ για την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων (18η Μαΐου).
« Ο κύκλος του νερού» είναι ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το νερό νεράκι» που δημιούργησε το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης με εκπαιδευτικό φάκελο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Αποσκοπεί: α) σε επίπεδο γνώσεων, στη γνωριμία των παιδιών με το νερό και της τρείς μορφές με της οποίες απαντά στη φύση, β) σε επίπεδο στάσεων και συμπεριφορών, στη συνειδητοποίηση από τα παιδιά της σημασίας και της αξίας του νερού στη ζωή του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος του (ζώα και φυτά ) διαχρονικά.
Τα παιδιά του 19ου νηπιαγωγείου στους Αγίους Αποστόλους με την καθοδήγηση της νηπιαγωγού κ. Γκούμα άκουσαν παραδοσιακά παραμύθια και διηγήσεις σχετικά με το νερό και τους θρύλους του , τραγούδησαν τα τραγούδια «Νερόκιο, Ιστορία της σταγόνας, Από πού είσαι ποταμάκι» και χόρεψαν το παραδοσιακό «Ένα νερό κυρα-Βαγγελιώ». Συζήτησαν για τις μορφές με τις οποίες απαντά το νερό στη φύση, τις διάφορες χρήσεις του και την αξία αυτού του πολύτιμου δώρου ζωής. Είδαν την ταινία κινουμένων σχεδίων « Ο χιονάνθρωπος και η σούπα του Νερόκιο». Ακόμη έκαναν το έθιμο της Περπερούνας ή Περπερίτσας το οποίο τελούσε ο λαός μας παλιότερα σε περιόδους ανομβρίας με σκοπό να προκληθεί η πολυπόθητη βροχή. Επίσης ζωγράφισαν σχέδια με την ιστορία της σταγόνας «Μηστάξει και μη βρέξει».
Η περπερούνα
Η Περπερούνα ή Περπερίτσα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του λαού μας το οποίο σχετίζεται άμεσα με το νερό. Τελούνταν σε περιόδους ανομβρίας και ο λαός πίστευε ότι με την τέλεσή του θα έρχονταν η πολυπόθητη βροχή. Ένα κορίτσι (σε πολλά μέρη ορφανό) στολίζονταν με πρασινάδες και λουλούδια. Με συνοδεία από κοπέλες γυρνούσαν όλα τα σπίτια του χωριού και τραγουδούσαν σε κάθε σπίτι το τραγούδι της Περπερούνας. Ο κόσμος ράντιζε με νερό την Περπερούνα και έδινε χρηματικά φιλοδωρήματα. Μάλιστα έδινε και αλεύρι με το οποίο έπειτα έφτιαχναν μια πίτα.
«Περπερούνα περπατεί
το Θεό παρακαλεί.
Θεέ μου, ρίξε μια βροχή
μι βροχή βασιλική.
Για να γίνουν τα σιτάρια
και τα κριθαράκια μας.
Λίμνες , λίμνες το νερό.»
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου