Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

«Κατά φαντασία ασθενής» του Μολιέρου με τον Γιάννη Μπέζο και την Ναταλία Τσαλίκη


Τετάρτη 8/7, 21.15, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων
Διοργάνωση ΠΟΔΤ



Εισιτήρια διατίθενται στο Λογιστήρο του ΠΟΔΤ , 9π.μ.-1.30 μ.μ., τηλ. 24310 78352
Τιμή εισιτηρίου: 22 € ενηλίκων, 17 € μαθητών -φοιτητών



Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων παρουσιάζει την κωμωδία «Κατά φαντασία ασθενής» του Μολιέρου, την Τετάρτη 8 Ιουλίου, ώρα 21.15, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Γιάννης Μπέζος και η Ναταλία Τσαλίκη.
Εισιτήρια διατίθενται στο Λογιστήρο του ΠΟΔΤ , 9π.μ.-1.30 μ.μ., τηλ. 24310 78352
Τιμή εισιτηρίου: 22 € ενηλίκων, 17 € μαθητών -φοιτητών
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελλιές, Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος, Μουσική: Γιώργος Ανδρέου, Σκηνικά: Μαργαρίτα Χατζηϊωάννου, Κοστούμια: Κατερίνα Παπανικολάου, Χορογραφίες: Χάρη Μανταφούνης
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης , Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννα Παπαγεωργίου
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Αργκάν: Γιάννης Μπέζος, Τουανέτ: Ναταλία Τσαλίκη , Ανζελίκ: Έμιλυ Κολιανδρή , Μπελίν: Θεοδώρα Σιάρκου , κ.Μπονφουά: Μιχάλης Οικονόμου , Κλεάνθης: Αλμπέρτο Φαϊς, κ.Ντιαφουαρύς: Θανάσης Δήμου , Τομά Ντιαφουαρύς: Άγγελος Μπούρας , Λουιζόν: Γιάννα Παπαγεωργίου, Μπεράλντ: Τάσος Γιαννόπουλος , κ.Φλεράν: Κωνσταντίνος Γαβαλάς , κ.Πιργκόν: Δημήτρης Κανέλλος
Σημείωμα του Γιάννη Μπέζου
Το τελευταίο έργο του μεγάλου Μολιέρου , γραμμένο στα 1673. Μια σπαρταριστή κωμωδία που καυτηριάζει την αρρωστοφοβία, την υποχονδρία, και την φριχτή εκμετάλλευση των ασθενών από κιομπογιαννίτες και τσαρλατάνους γιατρούς με το αζημίωτο. Η επικαιρότητα και η διαχρονικότητα του έργου είναι αυτονόητη… Η υστερία του ήρωα (Αργάν) που τυφλώνει ακόμα και μπροστά στην ευτυχία των παιδιών του και στην εκμετάλλευση του από τη δεύτερη σύζυγό του. Στο τέλος οδηγείται στην τρέλα, σε μια απίθανη ορκωμοσία ως Μέγας Γιατρός. ¨όλα αυτά βέβαι στο μεγάλο γήπεδο του γέλιου και με παρονομαστή το υψηλό γούστο.
Ο άνθρωπος αντέχει σε πολλές επιθέσεις αν τον χαρακτηρίσεις ψεύτη, κλέφτη, απατεώνα ακόμα και δολοφόνο. Ένα δεν αντέχει! Να τον δείξεις γελοίο. Αυτό είναι και το μεγάλο όπλο του Μολιέρου στο συνολικό του έργο. Ο Αργκάν γελοιοποιείται στα μάτια όλων των υπολοίπων διότι είναι έρμαιο της αδυναμίας του και μεγάλη ευκαιρία για τους απατεώνες που τον περιτριγυρίζουν, πουλώντας του φάρμακα και «ελπίδα». Ο Μεγάλος Μολιέρος θα είναι πάντα εδώ. Επίκαιρος και όχι ψευτομοντέρνος. Διότι οι αδυναμίες των ανθρώπων είναι παρούσες και ισχυρές όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κι όπως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί έτσι κι αυτός τοποθετεί μπροστά μας –χωρίς να το καταλαβαίνουμε- έναν υπέροχο καθρέφτη, κι εμείς νομίζουμε ότι γελάμε με τους άλλους. Γελάμε όμως με την καρδιά μας.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου