Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Το 29ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι


Αρκετός κόσμος αναμένεται από αύριο στα ορεινά μας καθώς είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων.



Οι φετινές εκδηλώσεις, του 29ου σε σειρά ανταμώματος που θα πραγματοποιηθεί στα περτουλιώτικα λιβάδια, είναι αφιερωμένες στη «λαλιά» των Σαρακατσάνων.


Όπως επισημαίνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία «ο πολιτισμός των Σαρακατσαναίων έχει μια θαυμάσια συνοχή και κοινή έκφραση σε όλες τις εκφάνσεις του. Οι όποιες διαφορές παρουσιάζονται από τόπο σε τόπο, έρχονται να τον εμπλουτίσουν και όχι να τον διαφοροποιήσουν.
Η γλώσσα των Σαρακατσαναίων αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εκφάνσεις του πολιτισμού τους. Πρόκειται για την ίδια την ελληνική γλώσσα με κάποιες ιδιωματικές λέξεις και με μια ιδιαίτερη προφορά».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κυριακής ξεκινά στις 10 π.μ. με την είσοδο των αντιπροσωπειών και χορευτικών συγκροτημάτων συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων, την προσφώνηση από τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Λειβαδίτη και τους χαιρετισμούς των επισήμων. Θα ακολουθήσουν αναπαραστάσεις από την νομαδική ζωή των Σαρακατσαναίων, αφιέρωμα στη Λαλιά, στα αθλήματα, χοροί από τα χορευτικά των συλλόγων και ο χορός των επισήμων-γλέντι.

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου