Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΝΕΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ



Την ένταξη στο ΕΣΠΑ δύο ιδιαίτερα σημαντικών έργων που αφορούν στην άρδευση πολλών περιοχών του Νομού μας και γενικότερα στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων, έργα που τα ξεκίνησε η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή και με πρωτοβουλία του ιδίου του Νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, αυτά της λιμνοδεξαμενής Παλαιομοναστήρου και του Φράγματος Πλατάνου, ανακοίνωσε την Πέμπτη 25-6-2009 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, επισκεπτόμενος παρουσία του Νομάρχη Τρικάλων και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Γκούπα, το Δημαρχείο Γόμφων και το Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατάνου.



Στο Δημαρχείο Γόμφων χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Γόμφων κ. Παλλαντζάς, ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Ταμήλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γκούπας και λίγο αργότερα ο Υπουργός ανακοίνωσε την ένταξη του έργου κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο ΕΣΠΑ.

«Σήμερα στους Γόμφους υλοποιούμε μια ιδέα που συλλάβαμε με τον Δήμαρχο με την κατασκευή μιας εξωποτάμιας λιμνοδεξαμενής που θα παίρνει νερό από τον Πορταϊκό ποταμό, θα γεμίζει δύο – τρεις φορές το χρόνο και συνολικά θα έχει χωρητικότητα πάνω από 1 εκ. κυβικά μέτρας νερού, θα αρδεύονται περίπου 2.000 στρέμματα και θα έχει πολλαπλή ωφελιμότητα με ελάχιστο κόστος συγκριοτικά με άλλα φράγματα.

Η πολιτική που αρχίσαμε συνεχίζεται και χαιρόμαστε που ο Σωτήρης Χατζηγάκης είναι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη βοήθειά του και με τη βοήθεια και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας καταφέραμε να εντάξουμε τόσα πολλά έργα στο Νομό μας και θα εντάξουμε ακόμη περισσότερα».


Στην ομιλία του ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης χαρακτήρισε την υλοποίηση του έργου ως μία συλλογική προσπάθεια από όλους τους τρικαλινούς και από την ηγεσία του Νομού Τρικάλων. «Αυτό το έργο θα δώσει πνοή στην περιοχή. Η προσπάθειά μας για έργα στο Νομό Τρικάλων συνεχίζεται, δεν σταματάμε εδώ».



Στη συνέχεια στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Πλατάνου ο Υπουργός ανακοίνωσε την ένταξη του Φράγματος Πλατάνου στο ΕΣΠΑ. «Η Θεσσαλία έχει απεριόριστες δυνατότητες και τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα με χιλιάδες τρόφιμα και προϊόντα. Ήρθε η ώρα και ο Νομός Τρικάλων να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής και να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι που τόσα χρόνια απολάμβαναν λίγες περιοχές της Ελλάδας.

Το θέμα του νερού έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο για τη Θεσσαλία, όχι μόνο για τα Τρίκαλα, αλλά και για την περιοχή σας».

Ο Νομάρχης το χαρακτήρισε ως ένα έργο πολλαπλής ωφελιμότητας, αρδευτικό, περιβαλλοντικό, αντιπλημμυρικό και για τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στα έργα που αφορούν στην αγροτική οδοποιία και που η Νομαρχία κάνει, τον καθαρισμό των καναλιών και των έργων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά και στο πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται για καλλιέργεια του φυτού στέβιας.

«Εξαγγέλλουμε ένα πολύ σημαντικό έργο, την λιμνοδεξαμενή Πλατάνου, ένα όνειρο πολλών δεκαετιών για τους κατοίκους και το οποίο από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, κάναμε την οικονομοτεχνική μελέτη, κάναμε την προκαταρκτική, είδαμε ότι το φράγμα μπορεί να είναι βιώσιμο, το κοστολογήσαμε, ετοιμάσαμε τον φάκελο, τον υποβάλλαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και χαιρόμαστε που ο συντοπίτης Υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης αμέσως αγκάλιασε αυτό το αίτημά μας και το εντάσσει στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Από αυτό το φράγμα θα αρδεύονται περίπου 5.000 στρέμματα, θα έχει μια έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, η χωρητικότητα θα είναι περίπου 1,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού και το κόστος θα υπερβεί τα 11 εκ. ευρώ.

Οι κάτοικοι έχουν πολλούς λόγους να είναι ευχαριστημένοι γιατί από αυτό το φράγμα θα αξιοποιηθεί πολλαπλώς η περιοχή και η περιουσία τους».




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου