Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ένας δρόμος για το φως


Μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας ΕΞΟΔΟΣ και του Συμβουλευτικού Σταθμού Τρικάλων ενημέρωναν χθες το κοινό των Τρικάλων για την αρρώστια των ναρκωτικών



Από πού πάνε για τον παράδεισο;
Μεγάλη η ερώτηση. Επώδυνη η απάντηση. Περισσότερο επώδυνη η αναζήτηση. Κάποια παιδιά μόνο κατάφεραν να τη βρουν. Ακολούθησαν τα βέλη της θέλησης λίγο πριν το απόλυτο σκοτάδι και συνάντησαν τον παράδεισο λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Λάρισας. Στην Θεραπευτική Κοινότητα ΕΞΟΔΟ.

Κάποια από αυτά τα παιδιά βρέθηκαν χθες στα Τρίκαλα για να παρακινήσουν κι άλλα να αρχίσουν να ψάχνουν. Τουλάχιστον αυτό, ως ένα πρώτο βήμα. Να αρχίσουν να παλεύουν το σκοτάδι, μήπως και μπορέσουν να βρουν το φως. Εύκολο δεν είναι. Ανώδυνο επίσης. Όταν όμως μιλάμε για ζωές, τότε καμία φορά μπορεί να βρεθεί το κουράγιο.
Καλός σύμβουλος στην αναζήτηση του φωτός μπορεί να είναι ο Συμβουλευτικός Σταθμός των Τρικάλων, που λειτουργεί από τις αρχές του 2007. Μέχρι τότε σε επίπεδο αντιμετώπισης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών δεν υπήρχε απολύτως τίποτε. Μέχρι τότε, όσοι έβρισκαν τη δύναμη να ξεφύγουν έπρεπε να περάσουν το προκαταρκτικό στάδιο του συμβουλευτικού σταθμού στη Λάρισα. Και κάπου εκεί στο δρόμο χάνονταν…
Από τις αρχές του 2007 υπάρχει στα Τρίκαλα στην περιοχή του Αγίου Οικουμενίου, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το δήμο Τρικκαίων στο Πολυκέντρο της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ) ο Συμβουλευτικός σταθμός, το πρώτο σκαλοπάτι στη θεραπεία, ο χώρος της πρώτης επαφής με ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα. Είναι ένας χώρος καθαρός, όπου μπορεί ο χρήστης και η οικογένειά του να προετοιμαστούν για την ένταξη σε θεραπευτική κοινότητα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συμμετοχή της οικογένειας ή του συντρόφου ή του συζύγου του εξαρτημένου ατόμου στο πρόγραμμα απεξάρτησης επηρεάζει θετικά στην έκβαση της θεραπείας. Ο συμβουλευτικός σταθμός είναι ελεύθερος από ουσίες όπως είναι και η θεραπευτική κοινότητα Έξοδος, που είναι το δεύτερο σκαλοπάτι στην θεραπεία.
Η ουσία είναι η ένταξη
Χθες μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας Έξοδος βρίσκονταν στον πεζόδρομο της Ασκληπιού και μέσω της λειτουργίας ειδικού περιπτέρου ενημέρωναν τους περαστικούς τόσο για τα προγράμματα της Κοινότητας όσο και για το πρόβλημα της εξάρτησης. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονταν σε φυλλάδιο που διένειμαν, βάσει των οποίων, χιλιάδες χρήστες δεν έχουν τελειώσει το σχολείο, είναι άνεργοι, έχουν πρόβλημα υγείας και χρειάζονται ιατρική φροντίδα, χιλιάδες χρήστες έχουν νομικές εκκρεμότητες και χρειάζονται νομική υποστήριξη, βρίσκονται στη φυλακή και χρειάζονται θεραπεία, βρίσκονται στο δρόμο και χρειάζονται περίθαλψη. Χιλιάδες χρήστες ζουν στο περιθώριο και χρειάζονται απεξάρτηση.
Περιοδικό
Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι τα μέλη της Κοινότητες εκδίδουν και ένα μηνιαίο περιοδικό, που μεταφράζει στα Αγγλικά την επωνυμία της Κοινότητας. Φέρει τον τίτλο «EXIT» και είναι η έξοδος από την αρρώστια των ναρκωτικών. Πρόκειται για ένα περιοδικό ποικίλης ύλης, που διανέμεται δωρεάν από τα μέλη της Κοινότητας. Με εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, το exit αποτελεί μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση. Εκδίδεται από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στη Λάρισα και διανέμεται σε καφετερίες και κινηματογράφους στη Λάρισα, σε καφετερίες στο Βόλο καθώς και στο Πανεπιστήμιο, στο Δημαρχείο, στον ΟΣΕ και στα ΚΤΕΛ, στο δημοτικό ωδείο και στα Τρίκαλα στα ΚΤΕΛ και σε κεντρικά cafe.


Του Θανάση Τσαγγαρά



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου