Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Φόρος ακινήτου και στην Εκκλησία λέει η Σούλα Μερεντίτη


Διαφωνίες με την επιβολή του τέλους στα ακίνητα και επικρίσεις κατά της κυβέρνησης εξέφρασαν βουλευτές του ΠαΣοΚ.







Μεταξύ άλλων, ζητούν να επιβληθεί και στους ναούς, καθώς και να υπάρξει μέριμνα για τους κοινωνικά αδύναμους.

Η βουλευτής Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη ζήτησε να πληρώσουν και οι ναοί ειδικό τέλος: «Είναι ένα μέτρο πανικού. Έχει και αδικίες και πρέπει να πω ότι ως πολίτης της χώρας, και πόσο μάλλον ως βουλευτής που θα κληθεί να το ψηφίσει, δεν καταλαβαίνω, για παράδειγμα, πώς εξαιρούμε τους ναούς. Δεν το καταλαβαίνω αυτό, διότι οι εκκλησίες θα μπορούσαν άνετα και αποτελεσματικά να συνεισφέρουν», ανέφερε η κ. Μερεντίτη.

Ο Γραμματέας της Κ.Ο του ΠαΣοΚ Βασίλης Έξαρχος άφησε να εννοηθεί ότι οι βουλευτές θα ζητήσουν τροποποιήσεις: «Κάθε φορά, όταν έρχεται ένα νομοσχέδιο ή μια τροπολογία για να συζητηθεί στη Βουλή, γίνεται και εσωτερικά συζήτηση και έχουμε βελτιωτικές ρυθμίσεις που χρειάζονται για να είναι όσο πιο δίκαιες οι ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι δίκαιη μια λογική "πληρώνουν όλοι και όποιον πάρει ο χάρος". Δεν είναι δίκαιη. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων που πρέπει να προστατεύσουμε, εξαντλώντας την αλληλεγγύη και την ευαισθησία μας». Επιβεβαίωσε ακόμη ότι πολλοί βουλευτές επικοινώνησαν μαζί του διαμαρτυρόμενοι ή ζητώντας βελτιώσεις.

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε και ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης. Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση σπατάλησε πολύτιμο χρόνο, έπρεπε να έχει πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης» και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει ένα θεμελιώδες λάθος, που το έχω πει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κατ΄ αρχάς, δεν είδαμε αυτό που γινόταν και όταν το είδαμε, εν πάση περιπτώσει, θα έπρεπε να πούμε τότε ότι χρειαζόμασταν μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ακόμη και αν δεν γινόταν, διότι έπρεπε η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις και το ΠαΣοΚ να συνειδητοποιήσουν πού βρισκόμαστε και πως έπρεπε να προχωρήσουμε σε θεμελιώδεις αλλαγές. Και έρχομαι στο δεύτερο θεμελιώδες λάθος.

Δεν συγκροτήσαμε τότε ένα σχέδιο με ανατροπές, όπως πιστεύαμε από χρόνια ότι έπρεπε να γίνουν, ακόμη κι αν δεν υπήρχε Μνημόνιο. Αυτή την στιγμή υπάρχουν φαινόμενα στο χώρο της κυβέρνησης και κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χτίσουν προφίλ πάνω στα ερείπια. Δεν γίνεται αυτό σε τέτοιες στιγμές ευθύνης. Αλλά γίνεται και αυτό. Αυτή είναι η δική μου άποψη και για αυτό λέω ότι η δική μας προσπάθεια είναι να κρατηθεί η χώρα όρθια. Πολλοί από εμάς, τους βουλευτές, είμαστε οργισμένοι για αυτό το λόγο. Ότι, ενώ ψηφίζουμε νομοσχέδια και στηρίζουμε, βάζουμε τα σπλάχνα μας, βλέπουμε ότι πάμε από μέτρα σε μέτρα και σε οδυνηρές καταστάσεις. Στα αδιέξοδα πάντα υπάρχει η διέξοδος των εκλογών, αλλά αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση αυτή πέσει ή φύγει, τι μπορεί να γίνει;».


Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο:

  1. ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΣΟΥΛΑ;;;; ΕΣΥ ΤΙ ΦΟΡΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ;;;

    Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:
    Η Εκκλησία της Ελλάδος, ελπίζουσα ότι ο δημοσιογραφικός θόρυβος, ο οποίος προκλήθηκε χθες σχετικώς προς την φορολόγηση της Εκκλησίας, οφείλεται σε έλλειψη λεπτομερούς ενημερώσεως όσων τον προκαλέσαν, επιθυμεί να ενημερώσει δημοσίως ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις με τα εκκλησιαστικά τους ιδρύματα, οι Ιερές Μονές και οι Ενορίες, οι οποίες είναι ξεχωριστά μεταξύ τους νομικά πρόσωπα, καταβάλλουν κάθε χρόνο στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. τις παρακάτω νομοθετημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους:1. Φόρο επί των κατ’ έτος μισθωμάτων, που εισπράττουν από ακίνητα, με συντελεστή 20% επί της αξίας τους, 2. Συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%, 3. Προκαταβολή του φόρου (για το επόμενο έτος) με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου, 4. Φόρο επί της ακινήτης περιουσίας τους με συντελεστή 3‰ επί της αντικειμενικής αξίας τους (εκτός εάν πρόκειται για οικοδομήματα λατρευτικής, εκπαιδευτικής, θρησκευτικής η κοινωφελούς χρήσεως π.χ. Ι. Ναοί, γηροκομεία, χώροι συσσιτίων), 5. Φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους, 6.Τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής πιστών προς τους Ι. Ναούς λόγω ιεροπραξιών. Επίσης τα παραπάνω νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στις Δ.Ο.Υ. τα παρακάτω φορολογικά έσοδα : 1. Φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και συνεργάτες τους, που αμείβονται από τον προϋπολογισμό τους, 2. Φ.Π.Α. με τους προβλεπομένους συντελεστές για υπηρεσίες και αγαθά, 3. Φόρο εισοδήματος με συντελεστή 8% σε όλα τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, 4. Φόρο εισοδήματος με συντελεστή 4% σε όλα τα δελτία αποστολής αγαθών και με συντελεστή 1% για τα υγρά καύσιμα.Τέλος, η Εκκλησία της Ελλάδος επιθυμεί να τονίσει αφ’ ενός ότι η απαλλαγή από τον φόρο ακινήτης περιουσίας για τα ακίνητα λατρευτικής, θρησκευτικής και κοινωφελούς χρήσεως ισχύει από το έτος 2008 για όλα τα θρησκεύματα και δόγματα, που έχουν ακίνητη περιουσία εντός Ελλάδος και αφ’ ετέρου ότι, παρότι τα έσοδά Της προέρχονται μέχρι σήμερα από το υστέρημα πιστών και χρησιμοποιούνται για την συντήρηση των θρησκευτικών και κοινωφελών Της ιδρυμάτων, ουδέποτε ζήτησε κάποια άνιση φορολογική μεταχείριση σε σχέση με τους υπολοίπους φορολογούμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή