Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για τη φορολόγησή της
Το θέμα της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης της Εκκλησίας της Ελλάδος φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά και τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο.
Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου τίθεται το θέμα της ματαίωσης κυβερνητικών εξαγγελιών για φορολογία εκκλησιαστικών εσόδων αλλά και για συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στα έξοδα μισθοδοσίας των κληρικών, που σήμερα καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τα άδεια πια δημόσια Ταμεία.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν αν είναι ενήμερη για το ζήτημα, αν το έχει συζητήσει στις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και αν έχουν καταλήξει με την τελευταία σε κάποια κοινά αποφασισμένη δέσμευση.
«Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, είναι αυτονόητο ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν στη διέξοδο από την κρίση», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι εξοργιστικό ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, αντί να προωθήσει το χωρισμό της από το κράτος, προσπαθεί να διατηρήσει προνομιακούς δεσμούς με την Εκκλησία προς άγραν ψήφων.
Οι πελατειακές όμως λογικές δεν αναιρούν την ανάγκη η εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία να γίνει μέρος της λύσης και να φορολογηθεί με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για όλους τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Κανονικά θα έπρεπε η ελληνική Εκκλησία, που επίσημα μιλά για την επώδυνη κρίση και εκφράζει τη συμπάθειά της για τις θυσίες της κοινωνίας, να ζητήσει η ίδια τον τερματισμό της σημερινής προνομιακής της θέσης. Η εξαίρεσή της από τα βάρη, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερα και πιο εξοντωτικά βάρη για όλους εκείνους που δεν αντέχουν πια να τα σηκώσουν».
Για περισσότερες πληροφορίες: 6982 689868
(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)
Θέμα: Συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στα οικονομικά βάρη για την αντιμετώπιση της κρίσης
Από τα μέσα του 2010 οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί σημαντικότατη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, που αποφασίστηκαν από κοινού με το ΔΝΤ και την Επιτροπή.
Πρωτοβουλίες πολιτών [1] επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία που υποφορολογείται σε μεγάλο βαθμό, και ότι η Εκκλησία θα έπρεπε να συμμετέχει με ανάλογη συνεισφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.
Το θέμα έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, όπως προκύπτει και από το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde [2]. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Εκκλησία και τα μοναστήρια εξαιρέθηκαν από την απόδοση του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, ενώ η Εκκλησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης (μετά το δημόσιο) με ιδιόκτητη έκταση 130.000 εκταρίων.
Η εφημερίδα θυμίζει επίσης ότι ενώ πέρυσι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλλει 20% φόρο εισοδήματος και 5-10% φόρο δωρεών στην Εκκλησία και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να μειώσει τη συμμετοχή του κράτους στην ετήσια δαπάνη (220 εκατ. ευρώ) για τη μισθοδοσία 10.000 κληρικών, ο νυν υπουργός Οικονομικών πάγωσε το θέμα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει γνώση του συγκεκριμένου θέματος;
2. Έχει συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση τον τρόπο συνεισφοράς της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης;
3. Έχει προκύψει κάποια κοινά αποφασισμένη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης;
[1] http://tvxs.gr/node/34097
[2] http://www.lemonde.fr/europe/article/2011/09/20/l-argent-tabou-de-l-eglise-grecque_1574772_3214.html#ens_id=1268560
Δημοσίευσέ το στο:
Κ. ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΣΑΝΙΖΕΣΕ. ΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, οἱ Ἱερές Μητροπόλεις μέ τά ἐκκλησιαστικά τους ἱδρύματα, οἱ Ἱερές Μονές καί οἱ Ἐνορίες, οἱ ὁποῖες εἶναι ξεχωριστά μεταξύ τους νομικά πρόσωπα, καταβάλλουν κάθε χρόνο στίς κατά τόπους Δ.Ο.Υ. τίς παρακάτω νομοθετημένες φορολογικές ὑποχρεώσεις τους :
ΑπάντησηΔιαγραφή1.Φόρο ἐπί τῶν κατ’ ἔτος μισθωμάτων, πού εἰσπράττουν ἀπό ἀκίνητα, μέ συντελεστή 20% ἐπί τῆς ἀξίας τους,
2.Συμπληρωματικό φόρο ἐπί τῶν εἰσοδημάτων τους ἀπό οἰκοδομές καί ἐκμισθώσεις γαιῶν μέ συντελεστή 3%,
3.Προκαταβολή τοῦ φόρου (γιά τό ἑπόμενο ἔτος) μέ συντελεστή 55% ἐπί τῆς ἀξίας τοῦ παραπάνω συμπληρωματικοῦ φόρου,
4.Φόρο ἐπί τῆς ἀκινήτης περιουσίας τους μέ συντελεστή 3‰ ἐπί τῆς ἀντικειμενικῆς ἀξίας τους (ἐκτός ἐάν πρόκειται γιά οἰκοδομήματα λατρευτικῆς, ἐκπαιδευτικῆς, θρησκευτικῆς ἤ κοινωφελοῦς χρήσεως π.χ. Ἱ. Ναοί, γηροκομεῖα, χῶροι συσσιτίων),
5.Φόρο ἐπί τῶν κληρονομιῶν καί δωρεῶν μέ συντελεστή 0,5% ἐπί τῆς ἀξίας τους,
6.Τέλος χαρτοσήμου καί δικαιώματα ΟΓΑ συνολικοῦ ποσοστοῦ 2,40% ἐπί κάθε χρηματικῆς παροχῆς πιστῶν πρός τούς Ἱ. Ναούς λόγῳ ἱεροπραξιῶν.
Ἐπίσης τά παραπάνω νομικά πρόσωπα τῆς Ἐκκλησίας παρακρατοῦν καί ἀποδίδουν στίς Δ.Ο.Υ. τά παρακάτω φορολογικά ἔσοδα :
1.Φόρο μισθωτῶν ὑπηρεσιῶν γιά τούς ἐκκλησιαστικούς ὑπαλλήλους καί συνεργάτες τους, πού ἀμείβονται ἀπό τόν προϋπολογισμό τους,
2.Φ.Π.Α. μέ τούς προβλεπομένους συντελεστές γιά ὑπηρεσίες καί ἀγαθά,
3.Φόρο εἰσοδήματος μέ συντελεστή 8% σέ ὅλα τά τιμολόγια παροχῆς ὑπηρεσιῶν,
4.Φόρο εἰσοδήματος μέ συντελεστή 4% σέ ὅλα τά δελτία ἀποστολῆς ἀγαθῶν καί μέ συντελεστή 1% γιά τά ὑγρά καύσιμα.
Τέλος, ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἐπιθυμεῖ να τονίσει ἀφ’ ἑνός ὅτι ἡ ἀπαλλαγή ἀπό τόν φόρο ἀκινήτης περιουσίας γιά τά ἀκίνητα λατρευτικῆς, θρησκευτικῆς καί κοινωφελοῦς χρήσεως ἰσχύει ἀπό τό ἔτος 2008 γιά ὅλα τά θρησκεύματα καί δόγματα, πού ἔχουν ἀκίνητη περιουσία ἐντός Ἑλλάδος καί ἀφ’ ἑτέρου ὅτι, παρότι τά ἔσοδά Της προέρχονται μέχρι σήμερα ἀπό τό ὑστέρημα πιστῶν καί χρησιμοποιοῦνται γιά τήν συντήρηση τῶν θρησκευτικῶν καί κοινωφελῶν Της ἱδρυμάτων, οὐδέποτε ζήτησε κάποια ἄνιση φορολογική μεταχειρίση σέ σχέση μέ τούς ὑπολοίπους φορολογούμενους μή κερδοσκοπικούς ὀργανισμούς τῆς Χώρας.
ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ;;;