Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Μαραθώνιος Βερολίνου: Όριο για Ολυμπιακούς ο Κώστας Πούλιος με καταγωγή από την Αγριελιά Τρικάλων! ( 2:17:12 )


2:03:38 Παγκόσμιο ρεκόρ ο Makau
Καταπληκτική μέρα για Μαραθώνιο ήταν η χτεσινή (25/9) στο Βερολίνο, τόσο σε παγκόσμο επιπεδο, όσο και για τα ελληνικά χρώματα.









Ο Κενυάτης Patrick Makau κατέριψε το παγκόσμιο ρεκορ κερδίζοντας με χρόνο 2:03:38, σπάζοντας το 2:03:59 του Haile Gebrselassie ο οποιος εγκατέλειψε.


Για τα ελληνικά χρώματα, ο Κώστας Πούλιος έκανε τη μεγάλη ανατροπή με καταπληκτική αλλαγή στα τελευταία χιλιόμετρα.

Τερματισε σε 2:17:12, 16ος στη γενική κατάταξης αλλά το κυριότερο έπιασε το χαμηλό όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Νικήτρια στις γυναίκες ήταν η Florence Kiplagat 2:19:44, επίσης από την Κένυα.






Ο αγώνας όμως είχε και μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον με 4 δρομείς μας να στοχεύουν στο όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τελικά ένας από αυτούς τα κατάφερε και ο λόγος για τον με καταγωγή από την Αγριελιά Τρικάλων Κώστα Πούλιο (φωτό) που ανέτρεψε κάθε προγνωστικό για να τερματίσει πολύ δυνατά σε 2:17:12. Από την αρχή ο Πούλιος, ο Μιχάλης Παρμάκης, ο Γιώργος Καραβίδας και ο Βασίλης Ζαμπέλης έδειξαν τις προθέσεις τους να τρέξουν για χρόνο κάτω από 2:18 που είναι το χαμηλό όριο για τους ολυμπιακούς. Με συνεχής ανακατατάξεις μεταξύ τους, το ποιος θα το κατάφερνε ήταν μάλλον θέμα μέρας, ενώ βεβαίως γνώριζαν πως ακόμα και όλοι να το έπιαναν μόνο ένας τελικά θα μπορούσε να πάει. Πρώτος εκτός ρυθμού έμεινε ο Ζαμπέλης.


 Ο Πούλιος είχε ξεκινήσει πιο γρήγορα από όλους στα πρώτα χιλιόμετρα, αλλά στο μέσο της κούρσας σταθεροποίησε το ρυθμό του ακριβώς για το 2:18. Παράλληλα ο Παρμάκης που είχε ξεκινήσει ποιο συντηρητικά συνεχώς ανέβαινε και έδειχνε να έχει τις περισσότερες πιθανότητες.

Από την πλευρά του ο Καραβίδας φαινόταν να κάνει την πιο μετρημένη κούρσα, όμως μετά το 25ο χλμ ήταν προφανές πως δεν θα είχε τις δυνάμεις να πετύχει το στόχο του. Μπροστά Παρμάκης και Πούλιος έδιναν τη δική τους μάχη με τον Παρμάκη να δείχνει πως έχει περισσότερες πιθανότητες, κάτι που όμως δεν επαληθεύτηκε. Στα τελευταία χιλιόμετρα έμεινε από δυνάμεις ενώ παράλληλα ο Πούλιος ανέβασε θεαματικά το ρυθμό του…

Έτσι ήταν ο Πούλιος που κατάφερε να επιταχύνει προς το τέλος και να πιάσει το όριο τερματίζοντας σε 2:17:12 και μάλιστα στην 16η θέση της κατάταξης. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή είναι η καλύτερη επίδοση που έχει επιτευχθεί ποτέ από Έλληνα δρομέα τα τελευταία 8 χρόνια.

Και να φανταστεί κανείς πως ο Πούλιος περίπου ένα μήνα πριν έχει υποστεί κάταγμα στο αγκώνα σε ατύχημα στην προπόνηση και η συμμετοχή του σε αυτόν τον αγώνα ήταν εξαιρετικά αμφίβολη. Τελικά η ψυχή μέτρησε πιο πολύ απ/ όλα και ο Πούλιος έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής πιάνοντας όριο για Ολυμπιακούς Αγώνες

Βέβαια, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως με το χαμηλό όριο μόνο ένας δρομέας μας έχει δικαίωμα να τρέξει στο Λονδίνο, οπότε θα πρέπει να περιμένει αρκετά για να δει αν θα είναι αυτός. Υπενθυμίζουμε πως στις 16 Οκτωβρίου θα δοκιμάσει τις δικές του δυνάμεις ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος στο Άμστερνταμ, ενώ βεβαίως υπάρχει και η Άνοιξη, όπου πολλοί θα προσπαθήσουν ξανά.

Επιστρέφοντας στους Έλληνες, ο Μιχάλης Παρμάκης δυστυχώς έπεσε πολύ στο τέλος και τερμάτισε σε 2:18:38, που είναι πάντως ατομικό ρεκόρ. Έτσι κι αλλιώς ο Παρμάκης είναι ο πιο νέος απ/ όλους και έχει αρκετό μέλλον μπροστά του στον Μαραθώνιο. Ο Βασίλης Ζαμπέλης επίσης τερμάτισε σε 2:32:12. Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και η Κατερίνα Φωτοπούλου που τερμάτισε σε 2:55:49, έχοντας πολλές δυνάμεις στο τέλος. Δυστυχώς Γιώργος Καραβίδας και η Χάιντι Διακουμοπούλου εγκατέλειψαν, ενώ δεν αποκλείεται αυτοί οι δυο να δοκιμάσουν την τύχη τους και σε κάποιον άλλο Μαραθώνιο μέσα σε αυτό το Φθινόπωρο.

(τον Καραβίδα τα αποτελέσματα τον δείχνουν να έχει τερματίσει σε 2:32:20, αλλά χωρίς περάσματα στο 35 και το 40 κάτι που σημαίνει πως μάλλον είχε εγκαταλείψει και πιθανόν να βρήκε και να συνόδεψε τον Ζαμπέλη στον τερματισμό)
Βεβαίως εκτός από τους παραπάνω, στον αγώνα συμμετείχαν και πάρα πολλοί ακόμα Έλληνες, των οποίων τα αποτελέσματα των οποίων θα έχουμε σύντομα. Ξεχώρισε ο Κώστας Ρήγας που τερμάτισε σε 2:45:15.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου