Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ποιός ήταν ο Στρατηγός Χρήστος Καβράκος...


Τι έγινε στην εκδήλωση για το "Τρικαλινό Κιλελέρ" και τι είπε ο Νίκος Γκόγκος για τον Καβράκο





Το «Τρικαλινό Κιλελέρ», περιέγραψε στην ομιλία του ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Τρικάλων Νίκος Γκόγκος που αναφέρθηκε στα γεγονότα και ταυτόχρονα έθεσε εκ νέου θέμα μετονομασίας του Στρατόπεδο «Χρήστου Καβράκου», θεωρώντας τον υπεύθυνο για τον θάνατο των 6 ατόμων το 1925…

Τι ξέρουμε όμως για τον Τρικαλινό Στρατηγό; Διαβάστε στοιχεία του βιογραφικού του. Τα βρήκαμε στον "ερευνητή της Βέροιας"


ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΒΡΑΚΟΣ

Ο Χρήστος Καβράκος γεννήθηκε στα Τρίκαλα την 1η Ιανουαρίου 1882. Κατετάγη εθελοντής στο Στράτευμα και εξήλθε από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη Μικρασιατική εκστρατεία ως διοικητής του 1ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος και ως Επιτελάρχης της Ιης Μεραρχίας.


Κατόπιν διετέλεσε διοικητής του 4ου Συντάγματος Πεζικού Λάρισας (1924), του 5ου Συντάγματος Τρικάλων (1924-1933), διευθυντής του 1ου γραφείου του Γ.Ε.Σ., υπαρχηγός του Γ.Ε.Σ.(1935-1936), Φρούραρχος Αθηνών (1936), διοικητής ΧΙ Μεραρχίας (1938-1940) και Στρατιωτικός διοικητής Αθηνών το 1941. Το 1942 αποστρατεύθηκε λόγω ορίου ηλικίας , προαχθείς σε Αντιστράτηγο.

Για τη πολεμική του δράση ο Χ. Καβράκος τιμήθηκε με:

1. Μετάλλιο Ελληνοτουρκικοί πολέμου (1914)
2. Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος (1915)
3. Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως (1919)
4. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας (1919)
5. Αγγλικός Πολεμικός Σταυρός (1921)
6. Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α΄ (1922)
7. Αριστείο Ανδρείας με αργυρό αστέρα (1922)
8.Διασυμμαχικό Μετάλλιο Νίκης (1922)
9. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ τάξεως (1935)
10.Παράσημο του Β΄ Τάγματος Γεωργίου Α΄ (1936)


Ο Καβράκος εθεωρείτο πολύ αυστηρός, αλλά και πολύ δίκαιος. Τιμωρούσε ακόμα και Αξιωματικούς, αν διαπίστωνε ότι κακομεταχειρίζονταν στρατιώτες. Διοίκησε επί 9 χρόνια το 5ο Σύνταγμα Πεζικού στα Τρίκαλα που είχε μετατραπεί σε πειθαρχική (σωφρονιστική) μονάδα, στην οποία υπηρετούσαν τη θητεία τους κληρωτοί με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, καθώς και απείθαρχοι στρατιώτες άλλων μονάδων.

Στο Στρατόπεδο που στεγαζόταν το 5ο Σ. Π. έγινε εκτεταμένη δενδροφύτευση, μεγάλος κήπος με πολλές καλλιέργειες και χτίστηκε πρότυπο γυμναστήριο Β΄ τάξης, το μοναδικό σε στρατιωτική μονάδα.

Στις 27 Απριλίου 1941 ως Στρατιωτικός Διοικητής Αθηνών, παρέδωσε στους Γερμανούς τη κατακτηθείσα πόλη, αφού δεν υπήρχε κάποιος εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, διότι όλοι είχαν μεταβεί στη Κρήτη. Κατά τη περίοδο των «Δεκεμβριανών» συνελήφθη από την Ο.Π.Λ.Α. και μετά από πολλά βασανιστήρια, εκτελέστηκε στον Υμηττό στις 8 Δεκεμβρίου 1944.

Στις 19 Μαρτίου 1975 το Στρατόπεδο που στεγαζόταν το 5ο Σύνταγμα Πεζικού και μεταστεγάστηκε η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, μετονομάστηκε σε Στρατόπεδο «Στρατηγού Χρήστου Καβράκου».



Τι έγινε στην εκδήλωση για το "Τρικαλινό Κιλελέρ" και τι είπε ο Νίκος Γκόγκος για τον Καβράκο

Συμπληρώθηκαν 85 χρόνια από την λαϊκή εξέγερση που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 1925 στα Τρίκαλα, και που προήλθε από το αίτημα μοίρασμα των τσιφλικιών στους ακτήμονες, για να τεθούν αυτομάτως και αιτήματα υπέρ των εργατών, των επαγγελματιών.


Το συλλαλητήριο, βάφτηκε με αίμα με 7 νεκρούς και το γεγονός αυτό, θεωρήθηκε ως ένα «δεύτερο Κιλελέρ», όπου αγρότες και εργάτες, βρέθηκαν σε κοινό αγώνα.

Αυτό το «Τρικαλινό Κιλελέρ», επιχειρήθηκε απόψε να αναδειχθεί, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο όπου παραβρέθηκε και ο Μανώλης Γλέζος.


Το «Τρικαλινό Κιλελέρ», περιέγραψε στην ομιλία του ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Νίκος Γκόγκος που αναφέρθηκε στα γεγονότα και ταυτόχρονα έθεσε εκ νέου θέμα μετονομασίας του Στρατόπεδο «Χρήστου Καβράκου», θεωρώντας τον υπεύθυνο για τον θάνατο των 6 ατόμων το 1925….

Σε εκείνα τα γεγονότα, έχασαν την ζωή τους οι Μιχάλης Ράδος ξυλουργός, Γιώργος Ντάνας καρεκλάς, Νίκος Τζαβάρας καπνεργάτης, Νίκος Σταυρίκος εργάτης Κώστας Βουτσελάς, γεωργός από τον Πυργετό Δημήτρης Κούτρας γεωργός από τις Καρυές και ένα κοριτσάκι 12 ετών. Τραυματίστηκαν περισσότερα από 25 άτομα.

«Κατήγοροι ήταν οι πραγματικοί ένοχοι Καβράκος, ο Νομάρχης Πανόπουλος, ο Αστυνόμος κ.α.», ανέφερε ο κ. Γκόγκος και πρόσθεσε πως «ο Καβράκος δεν πήγε στην Ασκληπιού από μόνος του. Τον κάλεσε ο νομάρχης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό Πόλεων και Φρουρίων τότε καλούνταν ο στρατός για να επιβάλει την τάξη. Να επιβάλει την τάξη, όχι να σπείρει το θάνατο. Οι διαδηλωτές ήταν άοπλοι. Αν ο νομάρχης παραλάβανε το ψήφισμα, θα τελείωναν όλα εκεί και θα αποφεύγονταν οι σκοτωμοί και οι τραυματισμοί. Η προσπάθεια μερικών να δικαιολογήσουν τις ενέργειες του Καβράκου ως υποχρεωτικές και εκ του νόμου καθοριζόμενες, προσβάλουν τη μνήμη των νεκρών Τρικαλινών εκείνης της ημέρας. Το όνομα του Στρατηγού Χρήστου Καβράκου δόθηκε στο στρατόπεδο το 1973.

Καμία αντίδραση από τους Τρικαλινούς. Λες και μας αρέσει να μας σκοτώνουν και εμείς να τους τιμούμε. Δώσαμε το όνομά του και σε ένα δρόμο της πόλης. Καμία σκέψη να τιμήσουμε τους αδικοχαμένους εκείνης της ημέρας. Εκείνους τους σκότωσαν ο Καβράκος με το νομάρχη βάσει νόμου. Τους σκοτώνουμε και εμείς τώρα στην προσπάθειά μας να δικαιολογήσουμε τις ενέργειες του. Δεν τολμούμε να αποκαταστήσουμε τη μνήμη των νεκρών. Στο Κιλελέρ τιμούμε κάθε χρόνο τα πρώτα θύματα που έβαψαν με το αίμα τους το θεσσαλικό κάμπο.

Στα Τρίκαλα τιμούμε αυτόν που είτε από υπερβάλλοντα ζήλο, είτε από βαριά αμέλεια, έβαψε την Ασκληπιού με το αίμα αθώων και βύθισε στο πένθος και στη στενοχώρια δεκάδες οικογένειες. Τι παραλογισμός», ανέφερε ο κ. Γκόγκος και πρόσθεσε «Εισηγήθηκα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων να στείλει επιστολή στο ΓΕΣ με αίτημα την αλλαγή του ονόματος του στρατοπέδου με άλλο όνομα που θα επέλεγε το ΓΕΣ. Η εισήγηση χαρακτηρίστηκε λιβελογράφημα και προσβολή μνήμης νεκρού. Καταψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη.


Έστειλα και στο Δήμαρχο Τρικάλων δύο επιστολές για να αλλάξει το όνομα της οδού Καβράκου και να τιμήσει αυτούς που άδικα έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα. Πρότεινα μάλιστα να εξεταστεί ως νέο όνομα το «2α Φεβρουαρίου 1925».Είπε ότι θα εξέταζε το θέμα με μεταφορά του ονόματος σε άλλη περιοχή και θα εισηγούταν την ανέγερση μνημείου στην πλατεία Αγρότισσας με τα ονόματα των νεκρών. Όμως μέχρι σήμερα καμία ενέργεια εκ μέρους του δήμου, ούτε καμία επίσημη απάντηση».

Ο κ. Γκόγκος αφού παρουσίασε ένα …ιστορικό της δράσης του Στρατηγού Καβράκου τόνισε πως «Πρέπει να γνωρίζουμε ως Τρικαλινή κοινωνία ποιον στρατηγό Χρήστο Καβράκο τιμούμε. Ποιον τιμάει το ΓΕΣ και έδωσε το όνομά του στο στρατόπεδο; Ποιον τιμάει ο Δήμος Τρικκαίων και έδωσε το όνομά του σε μεγάλο δρόμο της πόλης; Εκείνον που έλαβε μέρος στους πολέμους μόνο; Εκείνον που έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να σκοτώσουν αθώους συμπολίτες του στις 2 Φεβρουαρίου 1925; Ή εκείνον που προετοίμασε την τελετή και παράδωσε την Αθήνα στους Γερμανούς κατακτητές;».

Το ρεπορτάζ από την εκδήλωση : trikalanews.gr









Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου