Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Οι επικείμενες εκλογές στην ΕΑΣ Τρικάλων βρίσκουν τη μικρομεσαία αγροτιά σε τραγική κατάσταση.


Η αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. που εφαρμόζουν εναλλάξ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει χρεοκοπήσει και ξεκληρίσει μεγάλες μάζες μικρομεσαίων αγροτών ,αλλά και όσοι άντεξαν  βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.




Συνάδελφοι  αγρότες κτηνοτρόφοι

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την αντιαγροτική τους  πολιτική έφεραν τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας και τα πανάκριβα αγροεφόδια, έφεραν το μητρώο και το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο και μη επάγγελμα, χρεοκόπησαν και ξεπούλησαν κρατικοσυνεταιριστικές οργανώσεις όπως την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ,την ΣΕΚΑΠ, τη Δωδώνη, και μια σειρά άλλων τέτοιων επιχειρήσεων
Οι επενδυτές  γης ,οι μεγαλοαγρότες ,οι διάφοροι επιχειρηματίες στον αγροτικό τομέα είναι οι μόνοι κερδισμένοι απ’ αυτή την πολιτική. Μεγάλωσαν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τα κέρδη τους ,η γη και η παραγωγή οδηγείται στα χέρια τους .


Αυτή την πολιτική εννοούσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όταν μιλούσαν για ενίσχυση των αγροτών ,ώστε να γίνουν ισχυροί και ανταγωνιστικοί επιχειρηματίες στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
Ταυτόχρονα με το νόμο 2810 που επέβαλαν μετέτρεψαν τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε συνεταιρισμούς κεφαλαίων και όχι κεφαλών ,αφού όσοι συνεταιρισμοί έχουν περισσότερες μερίδες έχουν εκλογικά δικαιώματα διπλάσια και τριπλάσια.

Μετέτρεψαν τις ΕΑΣ από ενώσεις φυσικών προσώπων σε ΑΕ ,όπου κυριαρχεί ο νόμος του οικονομικά ισχυρού.
Επέβαλλαν το ενιαίο πλειοψηφικό ψηφοδέλτιο και το μονοεδρικό στους  Αγροτικούς Συνεταιρισμούς  ,ώστε να διευκολύνεται και να χειραγωγείται απ’ την πολιτική τους η εκλογή αντιπροσώπων.


Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να εγκαταλειφθούν μαζικά οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί από τους μικρομεσαίους αγρότες, γιατί  σε τίποτα δεν τους προστάτευαν. Συνέπεια αυτών είναι και τα  εκφυλιστικά φαινόμενα στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ,  που σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν εκλογές έγιναν.
Γι’ αυτήν την κατάσταση ευθύνες έχουν οι συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος (ΓΕΣΑΣΕ-ΠΑΣΕΓΕΣ-ΣΥΔΑΣΕ) και οι ΕΑΣ όπως και των Τρικάλων ,που έχουν συναινέσει ,συμβιβαστεί και ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές της ΕΕ ,του ΠΟΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Είναι αυτοί που «τρέφονται» από λεφτά των αγροτών ,που τους τα κατοχυρώνουν με νόμους οι κυβερνήσεις(αιτήσεις ΟΣΔΕ-ποσοστά από τις εισφορές για τον ΕΛΓΑ κ.α.)


Συμμετέχουν, διαφημίζουν και προωθούν με το αζημίωτο ,κάθε μέτρο (π.χ. φωτοβολταϊκά) της ΕΕ και της κυβέρνησης που οδηγεί στη αλλαγή χρήσης της γης. Η δράση τους είναι ενάντια στην πλειοψηφία των αγροτών ,από του οποίους κρατούν και μέρος των επιδοτήσεων για τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ


Σ΄αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η Διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων. Λειτουργεί με στεγανά έξω από κάθε ουσιαστικό έλεγχο των αγροτών ,μετέτρεψε την ΕΑΣ σε ρουσφετολογικό μηχανισμό, υπερασπίζει και προωθεί την πολιτική της ΕΕ και της εκάστοτε κυβέρνησης. Με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα οικονομικά της ΕΑΣ την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία


Συνάδελφοι αγρότες ,κτηνοτρόφοι, σαν Λαϊκή Αγροτική Ενότητα  που στηρίζεται από την ΠΑΣΥ ,δεν τρέφουμε αυταπάτες  για το χαρακτήρα των εκλογών. Παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως αυτές οι εκλογές πρέπει να αποτελέσουν πεδίο σύγκρουσης των δύο πολιτικών, των δύο γραμμών μέσα στο συνεταιριστικό κίνημα .Της γραμμής που στηρίζει και εφαρμόζει την πολιτική για τη δημιουργία των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων –επιχειρήσεων μέσα από το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς  και της γραμμής για μια άλλη πολιτική του παραγωγικού συνεταιρισμού  με ανατροπές και στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας υπέρ των δυνάμεων που τάσσονται κατά των εφαρμοζόμενων πολιτικών της ΕΕ και των κομμάτων που τις στηρίζουν.

Ως Λαϊκή Αγροτική Ενότητα μπροστά και στις εκλογές επιδιώκουμε συμμαχίες μέσα στη φτωχή αγροτιά ,συμμαχίες που θα στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής των κομμάτων και των παρατάξεων που στήριξαν αυτή την αντιδραστική   μετεξέλιξη των συνεταιριστικών οργανώσεων
Συνάδελφοι, οι κόντρες που εκδηλώνονται ανάμεσα στις  διαφορετικές ομάδες εντός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε συνιστούν καμιά διαφορετική αντίληψη και πολιτική .Εκφράζουν δικές του ενδοπαραταξιακές διαφορές και δεν αφορούν τους αγρότες.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να συσπειρωθούν γύρω από την πολιτική της ΛΑΕ και της ΠΑΣΥ. Καλούμε τους αντιπροσώπους στην ΕΑΣΤ να ψηφίσουν για εκπροσώπους στο ΔΣ της ΕΑΣ ,για την ΠΑΣΕΓΕΣ και την ΚΕΣΠΥ υποψηφίους που στηρίζει η παράταξή μας  

Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Αγροτική Ενότητα μαζί με την ΠΑΣΥ και το συνεπές αγροτικό κίνημα θα παλεύουν για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα είναι το μάτι και το αυτί της μέσα σ’ αυτές τις οργανώσεις.

Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας  θα παλεύουν να αναπτυχθεί το κίνημα για να επιβάλει γενικότερες αλλαγές  σε πολιτικό επίπεδο και στους συνεταιρισμούς.
Να αποδυναμωθούν οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Δυναμώστε  τη Λαϊκή Αγροτική Ενότητα .

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας (Λ.Α.Ε.):

Για το ΔΣ της ΕΑΣ          Για την ΠΑΣΕΓΕΣ             Για την ΚΕΣΠΥ
                                                                 
Ανδρέου Βασίλειος               Καρανίκας Ευθύμιος           Γκαντιάς Σταύρος
Γάτσιος Αθανάσιος               Τσιγάρας  Ιωάννης
Καλαντζής Δημήτριος



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου