Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2009 η 6η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών στα Τρίκαλα


Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων και τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων





Το διήμερο 7-8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η "6η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών" στα Τρίκαλα, όπου χορωδίες από όλη την Ελλάδα θα τιμήσουν μέσα από τα τραγούδια τους τον μεγάλο μας ποιητή Γ. Ρίτσο, στα πλαίσια των εορτασμών για το έτος " Γιάννη Ρίτσου", με τη συνδιοργάνωση του Π.Ο.Δ.Τ και της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων.

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του δήμου Τρικκαίων, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής του τόπου και στην προσέγγιση των ανθρώπων μέσα από την μουσική.

Η χορωδιακή μουσική αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που, διατηρώντας τη διαχρονική της αξία, καταφέρνει να προσεγγίζει συνεχώς νέους θαυμαστές. Με αυτές τις εκδηλώσεις, γίνεται κτήμα του ελληνικού λαού και ο καθένας μας μαθαίνει ν’αγαπά την τέχνη, τη μελωδία και την αρμονία των ήχων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ώρα 19:30
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ «ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ» “VOCI INTONATE”
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ
ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ «OPUS FEMINA»
ΚΟΙΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ώρα 19:30
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ
ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΚΟΙΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Η τετραφωνική Μικτή Χορωδία Δήμου Αλμυρού Μαγνησίας ανασυστάθηκε το 1986 από μια ομάδα 5ραστήριων ανθρώπων που θέλησαν να διατηρήσουν ζωντανή τη μουσική χορωδιακή παράδοση που υπήρχε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμυρού πριν από το πόλεμο. Ανήκει στην Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Δήμου Αλμυρού και αποτελείται από ερασιτέχνες χορωδούς, λάτρεις όλοι της πολυφωνικής μουσικής που στόχος τους είναι να καλλιεργήσουν το πνευματικό επίπεδο της πόλης τους. Από το ’93, με πρωτοβουλία της δραστήριας πολιτιστικής επιτροπής, οργανώνει στην πόλη του Αλμυρού δικό της ετήσιο χορωδιακό Φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία. Διευθύνει η Μαριάννα Σαμαρτζή.

Η Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου αναδιοργανώθηκε πλήρως από τον Ιανουάριο του 2003, ως Ν.Π.Δ.Δ., απέκτησε κανονισμό λειτουργίας και έγινε μέλος της ‘Στέγης Ελληνικών Χορωδιών’ και της ‘Ένωσης Χορωδιών Ελλάδας’. Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν παιδικά τμήματα χορωδιακού τραγουδιού, νεανικό καθώς και πολυφωνικό τμήμα ενηλίκων. Το πολυφωνικό τμήμα, με χρόνο ζωής τριών χρόνων, δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη του χορωδιακού τραγουδιού και την εκπροσώπηση της πόλης σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε παραμονές του 2007 στο Βουλευτικό, τη πρώτη Βουλή των Ελλήνων, στο Ναύπλιο. Διευθύνει ο Θεοδόσης Αντωνιάδης.

Η Χορωδία Δωματίου «Αρμονικές Φωνές - Voci Intonate» αποτελεί το νεανικό τμήμα της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων. Υπήρχε σαν σκέψη στη συνείδηση των χορωδών και της μαέστρου κας Ελένης Ζιάκα, από το 2005 και μετά το 10ο διαγωνισμό χορωδιών στη Βουδαπέστη το 2005. Απέκτησε όμως οντότητα επίσημα πλέον το Φθινόπωρο του 2007 με απόφαση του Δ.Σ του Π.Ο.Δ.Τ. Ήδη αποτελείται από 15 τουλάχιστον ενεργά μέλη που πραγματοποιούν τις πρόβες τους στην αίθουσα της Δημοτικής Χορωδίας. Είναι όλοι τους νέοι άνθρωποι με αγάπη στο χορωδιακό τραγούδι όποιας μορφής, ύφους, εποχής και συνθέτη. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2008 συμμετέχοντας στη συναυλία της ορχήστρας «Β. Τσιτσάνης».


Η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων ιδρύθηκε το 1976 και σήμερα αποτελεί τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων. Είναι μικτή, a capella χορωδία. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές χορωδιακές συναντήσεις, φεστιβάλ και διαγωνισμούς, τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες όπως: 7ο και 19ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ο.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης, 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Πρέβεζας, Φεστιβάλ Κεφαλληνίας, Παγκόσμιο Διαγωνισμό Χορωδιών και Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών 1994, όπως επίσης πραγματοποίησε εμφανίσεις στη Ζάκυνθο, Κοζάνη, Αλμυρό, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λαμία, Χαλκίδα, Άργος, Ιωάννινα, Άμφισσα, Γουμένισσα, Δράμα, Φλώρινα, Αθήνα και στο εξωτερικό μετά από προσκλήσεις στην Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και Βενετία. Διευθύνει η Ελένη Ζιάκα.

Ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης δημιουργήθηκε το 1988 με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Θεοδωρόπουλο και από το 1990 την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει ο μαέστρος κ. Τάκης Μανιάτης. Ερμηνεύει έργα προκλασικής περιόδου, θρησκευτική μουσική, παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Έχει εμφανιστεί σε διεθνή διαγωνιστικά φεστιβάλ στην Ευρώπη, αλλά και σε πολλά φεστιβάλ Ελληνικών πόλεων. Από το 1998 ξεκίνησε τις εμφανίσεις της και εκτός Ελλάδας.

Η Δημοτική Χορωδία Μαρκοπούλου ιδρύθηκε το 1990. Πρώτος μαέστρος της υπήρξε ο αείμνηστος Διονύσης Αποστολάτος. Η Χορωδία είναι μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος (Ε.Χ.Ε.) και στην σχεδόν εικοσαετή πορεία της έχει επιδείξει σημαντικό καλλιτεχνικό έργο. Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες εκδηλώσεις και φεστιβάλ χορωδιακού τραγουδιού σε όλη την Ελλάδα (Κεφαλλονιά, Άνδρος, Βόλος, Τρίπολη, Αθήνα κ.α.), ενώ έχει συμμετάσχει και στο Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με τον ΕΟΤ. Έχει επίσης εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων σε επετειακό αφιέρωμα για το έπος του 1940. Διευθύνει ο Παναγής Μπαρμπάτης.

Η μικτή τετράφωνη χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Μουδανιών, δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2003. Συμμετέχει σε χορωδιακές συναντήσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με κορύφωση τη συμμετοχή της στην εκδήλωση του χορευτικού συγκροτήματος του Λυκείου Ελληνίδων στο Μέγαρο Μουσικής, επίσης δραστηριοποιείται σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει κομμάτια του κλασικού, έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού. Διευθύνει ο Βίκτωρ Γλυκίδης.

Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορινθίων «OPUS FEMINA», συστάθηκε τον χειμώνα του ΄93 και έχει πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων στον Ελλαδικό χώρο. Παρουσιάστηκε σε χορωδιακά φεστιβάλ στην Αθήνα, τη Λάρισα, τη Λαμία, τα Γιάννενα, τη Θεσ /νίκη, τη Δράμα, την Καλαμάτα, το Μεσολόγγι, τη Ρόδο, τη Χίο,την Πάτμο,το Αγρίνιο κ.α. Παρουσιάστηκε στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ «Ensembles Polyphoniques en Provence», δίνοντας συναυλίες σε πόλεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βόρειας Ισπανίας. Το καλοκαίρι του 2003 έλαβε μέρος στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Μontevideo, παρουσιάζοντας τη δουλειά του στην κρατική τηλεόραση και σε εννέα (9) πόλεις της Ουρουγουάης. Το ρεπερτόριό του καλύπτει όλο το φάσμα της χορωδιακής τέχνης. Επίσης συχνά παρουσιάζει σε πρώτη εκτέλεση χορωδιακά έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών. Διευθύνει η Φάλια Παπαγιαννοπούλου.

Η Χορωδία Εκπαιδευτικών Ν. Μαγνησίας ιδρύθηκε το 1978 από τον πρώτο της μαέστρο Θανάση Χατζηδημητρίου , μια ομάδα φιλόμουσων εκπαιδευτικών και την αρωγή των Προϊσταμένων Εκπαίδευσης. Στελεχώνεται από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, γι αυτό θεωρείται μοναδική στον ελλαδικό χώρο. Σκοπός της η διάδοση της χορωδιακής μουσικής , η καλλιέργεια του μουσικού αισθήματος και μέσω αυτών η πολιτιστική ανέλιξη της περιοχής. Στα 30 χρόνια πολιτιστικής δράσης έχει δώσει δεκάδες συναυλίες στο Βόλο, σε άλλες πόλεις της πατρίδας μας και στο εξωτερικό όπως Γαλλία, Κύπρο, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιταλία. Έλαβε μέρος σε πολλά πανελλήνια και διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα και LORETO Ιταλίας. Τον Ιούλιο 2002 στο διεθνή διαγωνισμό χορωδιών που τελείται κάθε δυο χρόνια στο Καρπενήσι, κατέκτησε το Β΄ βραβείο (πρώτο δεν δόθηκε) μεταξύ ελληνικών και ξένων χορωδιών συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία. Παρουσίασε προγράμματα στα κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Διευθύνει η Στάσα Τζάλλα.

Με τη σημερινή της μορφή, η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ιδρύθηκε το 1995, με πρωτοβουλία του μαέστρου Γιάννη Τσανακά και επίλεκτων χορωδών της Λάρισας, με στόχο τη δημιουργία ενός φωνητικού συνόλου υψηλών απαιτήσεων. Το φθινόπωρο του 2002, μετά το θάνατο του μαέστρου, η διεύθυνση της Χορωδίας ανετέθη, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΔΩΛ, στο Δημήτρη Καρβούνη. Μ’ αυτή της τη σύνθεση, η χορωδία έδωσε πολλές συναυλίες και συμμετείχε σε Χορωδιακά Φεστιβάλ και Συναντήσεις Χορωδιών στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στη Λάρνακα της Κύπρου και σε πόλεις του εξωτερικού (Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία). Παρουσίασε μεγάλο αριθμό σημαντικών έργων χορωδιακής μουσικής, σε μορφή a cappella, ή σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΔΩΛ και άλλα ορχηστρικά σύνολα Το 2003 βραβεύτηκε στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης».

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν το ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ώρα 19:30 και την ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ώρα 19:30






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου