Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Έκθεση ζωγραφικής & εικαστικών έργων στον Μύλο Ματσόπουλου


« Πάθος: μυθολογία, ποίηση, γλώσσα»


Η Νάνσυ Κρον και η Αλεξάνδρα Ζώη ξεκίνησαν να αλληλογραφούν χωρίς να γνωρίζονται χάρη σε μια ποιητική εκδήλωση στο Άμστερνταμ και σύντομα διαπίστωσαν πως μοιράζονταν το ίδιο πάθος για την τέχνη, για την ποίηση και την Ελλάδα.


Αν και τα έργα τους βρίσκονται σε αντιθετικά πεδία όσον αφορά τον τρόπο δουλειάς και έκφρασης (λυρισμός, χρωματικές αρμονίες η Κρον και γλωσσοκεντρικές αφαιρετικές εικόνες η Ζώη),  το πάθος για την Ελλάδα, την  γλώσσα και την τέχνη αποτελεί το σημείο επαφής που οδηγεί στον πυρήνα της ενασχόλησής τους με την τέχνη.   Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να παρουσιάσουν μαζί κάποια στιγμή την δουλειά τους και αυτή η επιθυμία τις έφερε στα Τρίκαλα όπου  θα εκθέσουν για πρώτη φορά στον Μύλο Ματσόπουλου από την 1 ως τις 25 Ιουνίου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό  από:
 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00– 14:00 & 18:30 – 21:00   &  ΣΑΒΑΤΟ 10:00 - 14:00
Τα  εγκαίνια  της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 1/ 6 στις 19:00 το απόγευμα.

Η Νάνσυ Κρον (1996, Ρόττερνταμ, κάτοικος Ντελφτ,  Ολλανδία) μεταφράζει την αρχαία Ελληνική μυθολογία σε λυρικές εικαστικές δημιουργίες μέσα από την ζωγραφική. Τα έργα της (μικτή τεχνική)  εκφράζουν με ζεστές χρωματικές αρμονίες συναισθήματα όπως μελαγχολία, πάθος, έρωτας, αγάπη, αγώνα. Συναισθήματα τα οποία εξύμνησαν πολύ αρχαίοι Έλληνες ποιητές.


Η Αλεξάνδρα Ζώη (1964, Πάτρα, Ελλάδα, κάτοικος Άμστερνταμ) δημιουργεί εικαστικά δίκτυα συνειρμών που πηγάζουν από διάφορες πλευρές της γλώσσας. Τα έργα της (κολλάζ και σχέδια μικρού μεγέθους) είναι καταγραφές μιας απόπειρας να αποκωδικοποίησης της γλώσσας, ελλειπτικές φόρμες γραμμάτων ή εννοιών  και έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα. Αισθάνεται νομάδας ανάμεσα στις διάφορες γλωσσικές μορφές επικοινωνίας.


Και οι δύο καλλιτέχνιδες είναι απόφοιτες της Σχολής Καλών Τεχνών στην Ολλανδία και εκθέτουν συχνά στην Ελλάδα και Ολλανδία.Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου