Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Σωτήρη Χατζηγάκη «Κίνα 1978-2008, Η αναγέννηση του δράκου»

Το νέο βιβλίο του Σωτήρη Χατζηγάκη "Κίνα 1978-2008. Η αναγέννηση του δράκου", που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, αποτελεί ένα πραγματικό ντοκουμέντο, ένα οδοιπορικό που στηρίζεται σε ζωντανές καταγραφές για την Κίνα του 1978, του 2006 και του 2008 και την εξέλιξή της.





Ο Σωτήρης Χατζηγάκης, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κίνα το 1978, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής αποστολής. Τότε άρχιζε η διαμόρφωση της νέας εποχής του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ (1905-1997). Πεπεισμένος ότι γνώριζε μια χώρα, όπου ο άνεμος της αλλαγής άρχιζε να πνέει, μακριά από τις σοσιαλιστικές καθοδηγήσεις του Μάο Τσε Τουνγκ, κράτησε ένα είδος «ημερολογίου», όπου σημείωσε τις εντυπώσεις του.

Τρεις δεκαετίες αργότερα (πρώτα το 2006 και έπειτα το 2008, με την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης), επισκέφθηκε την Κίνα δύο φορές. Την πρώτη φορά, σε ένα είδος «συμπλήρωσης» του παλαιού «ημερολογίου» του, σχολίασε τις τεράστιες διαφορές που παρατηρούσε, υπογραμμίζοντας: «όποιος ασχολείται με την Κίνα, ασχολείται με το αύριο της ανθρωπότητας. Το μέλλον της χώρας αυτής δεν αφορά μόνο στο λαό της, αλλά σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα εξίσου καθοριστικά σε μας και στο λαό της. Μιλώντας για το αύριο της Κίνας και του κόσμου μας δεν κάνουμε μελλοντολογία, αλλά απλώς κοιτάμε λίγο πιο πέρα από τη μύτη μας».

Στις δύο τελευταίες επισκέψεις του, συνοδευόταν από τον γιο του Μικέλη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Ο Μικέλης, με το βλέμμα του νέου ανθρώπου, απάντησε στο «ημερολόγιο» και στις σημειώσεις του πατέρα του, υπογραμμίζοντας τη σημασία των εξελίξεων στην Κίνα, τώρα που ο άνεμος της αλλαγής εξακολουθεί να πνέει, έτσι που ισχύει ότι «όποιος ασχολείται με την Κίνα, ασχολείται με το αύριο της ανθρωπότητας. Το μέλλον της χώρας αυτής δεν αφορά μόνο στο λαό της, αλλά σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα εξίσου καθοριστικά σε μας και στο λαό της. Μιλώντας για το αύριο της Κίνας και του κόσμου μας δεν κάνουμε μελλοντολογία, αλλά απλώς κοιτάμε λίγο πιο πέρα από τη μύτη μας».



Το νέο, λοιπόν, αυτό βιβλίο του Σωτήρη και του Μικέλη Χατζηγάκη στηρίχθηκε κατ’ αρχάς στο πρώτο του βιβλίο Ημερολόγιο Κίνας 1978. Η προσπάθεια «μίξης» των παρατηρήσεων και των σκέψεών του που καταγράφονταν στο βιβλίο εκείνο από το πρώτο του ταξίδι στην Κίνα, με αυτές των δύο μεταγενέστερων ταξιδιών του (2006 και 2008), έγινε για πρώτη φορά το 2009, με το βιβλίο Κίνα 1978-2008, στον άνεμο της αλλαγής.

Το σημερινό έργο, ωστόσο, των Εκδόσεων Καστανιώτη, αποτελεί ένα καινούργιο βιβλίο, εμπλουτισμένο με νέα και σύγχρονα στοιχεία (προσαρμοσμένα με τη διεθνή βιβλιογραφία και ειδησεογραφία). Περιέχει μάλιστα εκτεταμένες σκέψεις και ιδέες, πράγμα το οποίο σε πολύ μεγάλο βαθμό το διαφοροποιεί ριζικά από τις προηγούμενες εκδόσεις (του 1978 και του 2009).

Τα κύρια θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο είναι η κινέζικη κλιμακούμενη δημοκρατία, η αντιμετώπιση των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η γεωπολιτική σημασία της Ευρασίας, ο ηγετικός ρόλος της Κίνας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο ρόλος του Κομφουκιανισμού, οι ομοιότητες και διαφορές με τις αναδυόμενες οικονομίες, η ανάπτυξη της Σαγκάης και της Καντόνας, οι επενδύσεις στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία κ.α..

Ο αναγνώστης, συνεπώς, δεν έχει στα χέρια του ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο, αλλά την καταγραφή μιας διαχρονικής ροής προς το αύριο. Κεντρικό στοιχείο της Κινέζικης πολιτικής, όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί ο Σωτήρης Χατζηγάκης, είναι το αίσθημα του προορισμού: «Μπροστά στην Κίνα, η Αμερική μοιάζει να οδηγείται από αυτόματο πιλότο. Η Κίνα έχει προορισμό, η Αμερική (αν όχι όλη η Δύση) έχει αντιδράσεις στα ενοχλήματα».


Δημοσίευσέ το στο:

1 σχόλιο: