Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλο το πλήγμα στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλίας.


Τι τόνισε ο Ν. Λέγκας ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε Καρδίτσας.





Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Θεσσαλία εστίασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Λέγκας, ως κεντρικός ομιλητής στη συνεστίαση της ΝΟ.Δ.Ε Καρδίτσας, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα την πολιτική της κυβέρνησης για την αδιέξοδη οικονομική πολιτική που ακολουθεί με αποτέλεσμα την εμβάθυνση της ύφεσης και τη διόγκωση του χρέους.

Ο αν Τομεάρχης Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην πορεία των έργων και των μεγάλων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που είχε πάρει η Ν.Δ. στη Θεσσαλία, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν σταματήσει εξαιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Αναρωτήθηκε δε αν είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο Αχελώος λιμνάζει επικίνδυνα αφού ο ένας υπουργός βάζει τρικλοποδιά στον άλλο. Ή ότι ο οδικός άξονας του Ε65, ο οποίος ξεκίνησε για να βγάλει από την απομόνωση την περιοχή έχει κολλήσει, αφού άνοιξε επικίνδυνα το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης αλλά και των αλλαγών στην χάραξη.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ν. Λέγκας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα ΤΕΙ και τα σχολεία, με τις επικείμενες συγχωνεύσεις, στα δρομολόγια των τρένων, στη μείωση των θεσμοθετημένων πόρων για τους «Καλλικρατικούς» Δήμους και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, μίλησε για «σφοδρή επίθεση» της κυβέρνησης κατά των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αποζημιώσεις και στις ενισχύσεις, την  κοροϊδία των φωτοβολταϊκών, την αύξηση του κόστους παραγωγής και των  ασφαλιστικών εισφορών, με αποκορύφωμα τις συλλήψεις αγροτών που συναθροίζονται, από τους ίδιους οι οποίοι «κάποτε στα μπλόκα τους τρυπούσαν τα λάστιχα».

Έκανε επίσης λόγο για βύθιση της οικοδομής και χαρακτήρισε  το πιο σύντομο ανέκδοτο την παροχή ρευστότητας στην αγορά

Όλα αυτά, υπογράμμισε ο Πρώην Υφυπουργός, ενισχύουν την επιχειρηματολογία αυτών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση μοιάζει να τα έχει χαμένα και να παραπαίει, στηριζόμενη μόνο στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Και έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις μεταμεσονύχτιες δηλώσεις για την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας και τον πρωτοφανή εμπαιγμό των πολιτών με τους ημιϋπαίθριους χώρους.

Ο Ν. Λέγκας εστίασε στα αδιέξοδα της κυβερνητικής προσέγγισης του Μνημονίου με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους φόρους που ανεβαίνουν και τα έσοδα που πέφτουν, την ύφεση που μεγαλώνει και τις τιμές που ανεβαίνουν, το έλλειμμα που μικραίνει και το χρέος που μεγαλώνει.

Η κατάσταση αυτή, είπε ο Ν. Λέγκας, οφείλεται στο ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν στοχεύουν στην ανάπτυξη αλλά μόνο στο δημοσιονομικό όφελος με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τζίροι και τα κέρδη και έτσι το έλλειμμα να παραμένει υψηλά. Και αυτό φέρνει και άλλα μέτρα, και αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται αφού τα υψηλά ελλείμματα δίνουν υψηλότερο χρέος, αλλά και υψηλότερους τόκους για τη εξυπηρέτηση του.

Προς επίρρωσιν των λεγομένων του υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα 34 δις., δηλαδή περισσότερα από το έλλειμμα, για να το μειώσει το έλλειμμα κατά 19 δις, που σημαίνει ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί μείωση ούτε στο μισό. Κι αυτό ακριβώς γιατί η ύφεση εξανέμισε τα αποτελέσματα των μέτρων, οι οριζόντιες περικοπές των δαπανών χτύπησαν την κατανάλωση, η μείωση της οποίας επέφερε μείωση του τζίρου, άρα και μείωση στα έσοδα.

Ο Ν.Λέγκας αναφέρθηκε τέλος στα έτη διακυβέρνησης της Ν.Δ. και στον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα της κρίσης επισημαίνοντας ότι το μέσο έλλειμμα της Ευρωζώνης μέσα σε δυο χρόνια, από το 2007 έως το 2009 δεκαπλασιάστηκε, ενώ το μέσο χρέος της Ευρωζώνης την ίδια περίοδο ανέβηκε 12 μονάδες.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. παρέθεσε στοιχεία για την αύξηση του χρέους σύμφωνα με τα οποία από τα 80 δις. που ήταν η αύξηση του ανάμεσα στο 2003 και το 2008, 50 δις. ήταν οι τόκοι για το χρέος που κληρονόμησε η ΝΔ., 10δις. οι εξοπλισμοί που είχαν παραγγελθεί επί ΠΑΣΟΚ, 2,5 δις. τα προϋπάρχοντα χρέη των Νοσοκομείων, 7 δις. οι υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης είχαν αναλάβει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ.

Μόνο στην Ελλάδα όμως, τόνισε, εξαιτίας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, πριν και μετά τις εκλογές, τα διαρθρωτικά μέτρα που πρότεινε η Ν.Δ. δεν προχώρησαν, με αποτέλεσμα το πρόβλημα του ελλείμματος, κοινό σε όλη την Ευρώπη, να μετατραπεί σε μοναδική κρίση δανεισμού. Θύμισε δε τη στάση του ίδιου του Πρωθυπουργού στο λιμάνι του Πειραιά, τους χαρακτηρισμούς «ψίχουλα» και «μισά κουλούρια» για τις ενισχύσεις ευαίσθητων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων από την κυβέρνηση της  Ν.Δ., το «Τα λεφτά υπάρχουν», αλλά και τις μετεκλογικές του δηλώσεις περί «Τιτανικού» και «διεφθαρμένης ως το κόκαλο χώρας».





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου