Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Εκτός Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών οι Φυσικοί!


Το θέμα είναι απλό. Όλα τα κτίρια θα πρέπει να αποκτήσουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Αρχικά για να γίνει κατηγοριοποίηση των κτιρίων, με στόχο τη δημιουργία αργότερα κτιρίων όσο γίνεται ενεργειακά αποδοτικότερων.





Δηλαδή κτίρια που ζεσταίνονται εύκολα το χειμώνα, που θα δροσίζονται εύκολα το καλοκαίρι, που θα παράγουν ίσως μέρος της ενέργειας που χρειάζονται κλπ.. Τα πιστοποιητικά αυτά θα τα εκδίδει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής μετά από μελέτη, σε τιμές που στην Ευρώπη κυμαίνονται αυτή τη στιγμή στο 1-1,20€ ανά τετραγωνικό μέτρο. (Στην Ελλάδα ήδη μιλάμε 2,5-3€!..)

Ενεργειακός Επιθεωρητής στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει ένας Μηχανικός του Πολυτεχνείου, ακόμα και ενός ΤΕΙ παρακολουθώντας κάποια σεμινάρια και δίνοντας εξετάσεις. Δε μπορεί όμως να γίνει ένας Φυσικός (!). Κάτι που γίνεται στην Ευρώπη. Ακόμα και ένας Φυσικός με κατεύθυνση Περιβάλλοντος ακόμα και με μεταπτυχιακό στη Φυσική Περιβάλλοντος. Ενδεικτικά, ένας τέτοιος Φυσικός έχει διδαχθεί όλα τα μαθήματα που αφορούν αυτή την πιστοποίηση, έχει κάνει μάλιστα και διπλωματικές εργασίες στην Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, ακόμα και στην Ενεργειακή Σχεδίασή τους!



Το κορυφαίο στην όλη υπόθεση είναι ότι η Υπουργός μας του Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η κ. Τίνα Μπιρμπίλη είναι, τι άλλο; ...συνάδελφος Φυσικός!

Το θέμα είναι απλό.

1ον) Στην Ελλάδα κουμάντο στα θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) και οι συντεχνίες γενικότερα και όχι το εκάστοτε Υπουργείο.

2ον) Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Φυσικών, συνεχώς συρρικνώνονται!

Επισυνάπτω την απόφαση των μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα:



ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 26/01/2010

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμo των πτυχιούχων Φυσικών απo το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών (Ενεργειακή Απoδοση Κτηρίων - Κανονιστικές Διατάξεις για Εφαρμογή του Ν. 3661/08).

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νoμου, η νέα νομοθεσία και κατηγοριοποίηση των κτηρίων στοχεύει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικoτητας των κτηρίων και oχι στη διαστασιολoγηση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού ή στον προσδιορισμo της εγκατεστημένης ισχύος φωτισμού. Κατά συνέπεια δε θίγονται επαγγελματικά δικαιώματα οποιασδήποτε ομάδας επαγγελματιών αλλά εισάγεται μια νέα κατηγορία μελετών που αφορά την ενεργειακή απoδοση των κτηρίων. Η μελέτη «ενεργειακής απoδοσης κτηρίων» δεν εμπίπτει σε καμία απo τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες μελετών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) αλλά αποτελεί τυπικά και ουσιαστικά νέα κατηγορία μελέτης.

Δικαίωμα υπογραφής στη νέα κατηγορία οφείλουν να έχουν oσοι έχουν τα απαιτούμενα προσoντα και σε αυτούς αποδεδειγμένα πρέπει να περιλαμβάνονται οι Φυσικοί. Το τελευταίο προκύπτει τoσο απo τα μαθήματα που περιλαμβάνονται στον κύκλο σπουδών τους ήδη απo το προπτυχιακo αλλά και στο μεταπτυχιακo επίπεδο, τα οποία καλύπτουν oλη τη γνώση υποβάθρου που αφορά το νέο Σχέδιο Νoμου, oσο και απo τη χρήση λογισμικού σχετικού με τις απαιτήσεις του Σχεδίου Νoμου στα πλαίσια μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών (λογισμικo υπολογισμών σύμφωνα με τα πρoτυπα ISO 13790, EN 15193, EN 15316). Επιπλέον, λoγω των γνώσεων και ικανοτήτων που έχουν αποκτήσει οι Φυσικοί απo την ενασχoλησή τους με το αντικείμενο, έχουν αναπτύξει μελετητική και ερευνητική δραστηριoτητα, οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές απo τον τεχνικo και επιστημονικo κoσμο επί σειρά ετών. Τέλος, επισημαίνεται oτι είναι σύνηθες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέτοιου είδους μελέτες να συντάσσονται και υπογράφονται απo κατoχους πτυχίου Φυσικής, με γνωστικo αντικείμενο τη Φυσική Κτηρίων.

Δυστυχώς oμως, μετά τη μεθοδευμένη εδώ και δεκαετίες απαξίωση των Φυσικών, την προκήρυξη συνεχώς λιγoερων θέσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τον γολγοθά του ΑΣΕΠ, την εκδίωξη απ&o το ΤΕΕ των κατoχων του διπλώματος Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας, έρχεται το παρoν σχέδιο νoμου να αποκλείσει τους Φυσικούς απo την απoκτηση άλλου ενος επαγγελματικού δικαιώματος, παρά το γεγονος οτι αυτο περιλαμβάνεται στο υπο δημοσίευση Προεδρικο Διάταγμα που καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Φυσικών.

Θεωρώντας απαράδεκτη τη στέρηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων απο έναν κλάδο που σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο σπουδών μας, απαιτούμε την ένταξή μας στο Προεδρικο Διάταγμα για το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών (κάτι το οποίο προβλεποταν στο σχετικο προσχέδιο) και το δικαίωμα σύνταξης και υπογραφής μελετών ενεργειακής αποδοσης κτηρίων. Ταυτοχρονα προτείνουμε τη δημιουργία νέας κατηγορίας μελετών ενεργειακής αποδοσης κτηρίων.

Σε κάθε περίπτωση διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε κάθε νομιμο μέσο προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.



http://3kala-strava-paraloga.blogspot.com/2010/01/blog-post_2523.html






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου