Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας: Αίσωπος, ο μαγάλος παραμυθάς


Στην πρώτη εκδήλωση της χρονιάς τιμήθηκε ο μεγάλος παραμυθάς Αίσωπος
Μίλησε για τον Αίσωπο η εκπαιδευτικός Μαρία Τάχου ενώ μαθητές του 4ου Δημοτικού δραματοποίησαν 2 μύθους





Άνοιξε και για την φετινή χρονιά ο κύκλος των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας.
Ως πρώτη εκδήλωση επιλέχθηκε να αφιερωθεί στον μεγάλο παραμυθά Αίσωπο που η αξία και διαχρονικότητά του είναι αδιαμφισβήτητη.

Στην σύντομη ομιλία της (καλωσόρισμα) η υπάλληλος της βιβλιοθήκης Εύη Δούλη ευχόμενη καλή χρονιά και πρόοδο ανέφερε πως επιλέχθηκε ο Αίσωπος να αποτελέσει το θέμα της πρώτης εκδήλωσης για το 2010. Ο Αίσωπος που μέσα από τα παραμύθια του θέλησε να περάσει μηνύματα και ανθρώπινες αξίες. Η κ. Δούλη ανέφερε ως παράδειγμα τον μύθο ο Γεωργός και τα παιδιά του. Έκλεισε λέγοντας πως για την εκδήλωση αυτή συνεργάστηκαν πάρα πολλοί και τους ευχαρίστησε ονομαστικά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της εκπαιδευτικού Μαρίας Τάχα, συνεχίστηκε με δραματοποίηση 2 μύθων (ο ψεύτης βοσκός και η μαϊμού και οι ψαράδες) από μαθητές της πρώτης και δευτέρας τάξης του 4ου Δημοτικού σχολείου Καλαμπάκας και έκλεισε με την εμφάνιση του Αισώπου (υποδυόμενου) που μοίρασε αναμνηστικά δώρα στα παιδιά που περιελάμβαναν παραστάσεις του Αισώπου.



Ομιλία της Εκπαιδευτικού Μαρίας Τάχα

Ο Αίσωπος γεννήθηκε γύρω στα 600 π.Χ. Άλλοι θεωρούν πατρίδα του τις Σάρδεις της Λυδίας, άλλοι τη Σάμο και άλλοι τη Μεσημβρία, πόλη της Θράκης. Πολλοί πιστεύουν ότι καταγόταν από τη Φρυγία. Άλλοι ότι είχε πατρίδα την Αιθιοπία γιατί λένε ότι το όνομα Αίσωπος βγαίνει από τη λέξη Αιθίοψ.
Ο Αίσωπος, ο μεγάλος αυτός μυθοποιός, ήταν πολύ άσχημος, μουντός, στραβοπόδης, ψευδός και με σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Το μυαλό του όμως δεν το είχε κανείς άλλος. Ήταν πανέξυπνος και ετοιμόλογος κι έτσι απέκτησε μεγάλη φήμη και έγινε γνωστός, μέχρι την άκρη του κόσμου.

Λένε ότι ο Αίσωπος δούλευε σε κάποιον κτηματία σαν δούλος – βοσκός. Μια μέρα που είδε τον επιστάτη να χτυπάει άδικα έναν δούλο, έτρεξε να τον βοηθήσει. Ο επιστάτης θύμωσε και για να τον εκδικηθεί τον κατηγόρησε στο αφεντικό του, τον κτηματία, κι έτσι εκείνος τον πούλησε στην αγορά της Εφέσου. Εκεί τον αγόρασε ένας σοφός από τη Σάμο, ο Ξάνθος, γιατί του φάνηκε με την πρώτη ματιά που του έριξε ότι ήταν έξυπνος.

Έτσι τον πήρε για δούλο του και μαζί του ο Αίσωπος άρχισε να ταξιδεύει σ’ όλον τον κόσμο. Κάποτε έφτασαν στους Δελφούς, στο περίφημο Μαντείο. Τότε εκεί ο Αίσωπος κατηγόρησε τους ιερείς ότι μαντεύουν για να πλουτίζουν και είπε στους κατοίκους των Δελφών ότι αντί να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να φροντίζουν τα ζώα τους κοιτούσαν να βγάλουν χρήματα από τα αφιερώματα των προσκυνητών. Οι ιερείς του Μαντείου, θύμωσαν, πολύ. Έτσι έβαλαν ένα χρυσό ποτήρι μέσα στα πράγματα του Αισώπου και τον κατηγόρησαν για κλέφτη και ιερόσυλο. Έτσι ο Αίσωπος καταδικάστηκε άδικα σε θάνατο. Τον έριξαν από κάποια απόκρημνα βράχια, τις Φαιδρυάδες. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός Απόλλωνας τιμώρησε τους κατοίκους των Δελφών γι’ αυτή την αδικία, στέλνοντάς τους μεγάλη πείνα και λιμό. Τότε αυτοί για να συγχωρεθεί η αμαρτία τους έστησαν μια μαρμάρινη στήλη προς τιμήν του Αισώπου.

Ο Αίσωπος συνήθιζε να πλάθει μικρές απλές ιστορίες (μύθους) γεμάτους σοφία και να τις λέει γύρω του. Έτσι απέκτησε μεγάλη φήμη κι όλοι έτρεχαν κοντά του ν’ ακούσουν κάποιο μύθο σχετικό με το πρόβλημα που τους απασχολούσε. Σιγά – σιγά οι μύθοι του άρχισαν να μεταδίδονται από στόμα σε στόμα μεταξύ των ανθρώπων.
Με το στόμα των ζώων και των πουλιών, της πονηρής αλεπούς, του κουτού τράγου, του υπομονετικού γαϊδαράκου, του κακού λύκου, της αγαθής χελώνας, των φλύαρων βατράχων, του κόρακα, της καλιακούδας και τόσων άλλων, ο Αίσωπος μας λέει πολλές αλήθειες, που ειπωμένες αλλιώς θα μας ενοχλούσαν. Βάζει στο στόμα των ζώων συμβουλές γεμάτες φρόνηση και λογική, έτσι που να ακούγονται πιο ευχάριστα.

Οι μύθοι του Αισώπου έχουν μια ιδιαίτερη χάρη, μια θαυμαστή απλότητα και είναι πολύ διδακτικοί. Είναι παρμένοι από την καθημερινή ζωή και τη φύση. Έτσι δίνοντας στα ζώα ανθρώπινη μορφή και λαλιά θεωρούμε ότι αυτή ήταν κάποτε η πραγματικότητα και όλα αυτά που διηγείται έχουν συμβεί.
Ας διδαχτούμε λοιπόν μέσα από τους μύθους του μεγάλου αυτού παραμυθά για ν’ αποφύγουμε κάθε τι άσχημο στη ζωή μας, ας μιμηθούμε την εξυπνάδα και την καλοσύνη.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Βύρων Μπουτίνας, ο προϊστάμενος Α/θμιας εκπαίδευσης Β΄ Γραφείου κ. Τσιαντής, η πρόεδρος Εκ/κών Καλαμπάκας κ. Σιούτα, ο Δ/ντής του 3ου Δημοτικού κ. Γρηγορόπουλος και πολλοί γονείς των παιδιών.



Του Βαγγέλη Γκιάτα - Η ΕΡΕΥΝΑ


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου