Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

85 χρόνια απ' την Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση της 2ας Φεβρουαρίου 1925 στα Τρίκαλα.


Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1925» σημειώνει:






Πρωτοβουλία πολιτών για την εξέγερση του 1925

Συμπληρώνονται φέτος 85 χρόνια απ' την Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 1925 στα Τρίκαλα.


Ήταν ένα συλλαλητήριο χιλιάδων λαού (αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες, παλαιοί πολεμιστές) που βάφτηκε στο αίμα. Δεκάδες τα θύματα.
Αιτήματα του εξεγερμένου λαού ήταν: μοίρασμα των τσιφλικιών στους ακτήμονες, αυξήσεις και μέτρα προστασίας των εργατών, επαγγελματιών, όχι στους νέους πολέμους.



Τα γεγονότα του 1925 στα Τρίκαλα χαρακτηρίστηκαν απ' τους ιστορικούς ως δεύτερο ΚΙΛΕΛΕΡ.
Αν το Κιλελέρ του 1910 υπήρξε σταθμός στον αγώνα των Θεσσαλών αγροτών για να απαλλοτριωθούν τα τσιφλίκια και ν’ αποκτήσουν γη αυτοί που την καλλιεργούν, η εξέγερση των Τρικάλων του 1925 σηματοδοτεί τον σταθμό του αγώνα τους για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης. Κι ακόμα, αγρότες και εργάτες συνένωσαν για πρώτη φορά τον αγώνα τους.


Αν η εξέγερση του Κιλελέρ έγινε πανελλήνιο σύμβολο, η εξέγερση των Τρικάλων παρέμεινε στην αφάνεια. Οι λόγοι πολλοί. Ήρθε η ώρα ν' αναδειχθεί και να πάρει τη θέση που της αξίζει τόσο στη συνείδηση των Τρικαλινών, όσο και στην ελληνική αγροτική ιστορία.

Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνεται την Πέμπτη 4 Φλεβάρη και ώρα 6.30'μ.μ. στο Δημαρχείο εκδήλωση - συζήτηση για την 85η Επέτειος της Εξέγερσης, με ομιλητές τους:

α) Μανώλη Γλέζο, αντιστασιακό - ιστορικό, και β) Κώστα Βεργόπουλο, οικονομολόγο, καθηγητή πανεπιστημίων Παρισιού και Βερολίνου, αρθρογράφο εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».
Η συζήτηση αναμένεται ν' απλωθεί απ' τα γεγονότα του 1925 μέχρι τις σημερινές εξελίξεις.
Κάθε Τρικαλινός ή μη καλείται να λάβει μέρος και να συμβάλει.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ




Βάιος Φασούλας

Ε.Ο. Καλαμπάκας 134

42100 ΤΡΙΚΑΛΑ

τηλ: +30 24310 72132

www.fasoulas.de

pelasgos@fasoulas.de





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου