Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

"Ο Καραγκιόζης, τα κόκκινα μήλα και οι κλέφτες"


Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, 5.30 μ.μ.





Συνεχίζονται οι παραστάσεις του Δημοτικού Κουκλοθέατρου – Δημοτικού θεάτρου Σκιών του ΠΟΔΤ

Το Δημοτικό Κουκλοθέατρο – Δημοτικό Θέατρο Σκιών του ΠΟΔΤ με εμψυχωτή τον κ. Νίκο Τζίκα παρουσιάζει κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, και ώρα 5.30 μ.μ., το έργο « Ο Καραγκιόζης, τα κόκκινα μήλα και οι κλέφτες », στις μόνιμες εγκαταστάσεις στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παπαστάθη (Οδός Βασίλη Τσιτσάνη 48).
Ο εμψυχωτής κ. Νίκος Τζίκας, χρησιμοποιώντας τεχνικές εμψύχωσης και κίνησης, θα ταξιδέψει τα παιδιά στον κόσμο των σκιών.

Είναι αναμφισβήτητο ότι όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα ο θεσμός της μαθητείας στο Θέατρο Σκιών, ο κάθε καραγκιοζοπαίχτης είναι φορέας μιας μακρόχρονης παράδοσης, την οποία ο ίδιος αναδημιουργεί συγχρόνως με τρόπο προφορικό. Ο Καραγκιόζης δε γράφεται, «λέγεται». Είναι τέχνη χωρίς θεωρία. Ο Σωτήρης Σπαθάρης έλεγε χαρακτηριστικά:
«Ούτε εγώ, ούτε κανένας καραγκιοζοπαίχτης διαβάζει. Τις παραστάσεις τις ξέρουμε απόξω, όπως οι παραμυθάδες ξέρουνε τα παραμύθια τους.

Δύο παραστάσεις του ίδιου έργου μπορεί να έχουν διαφορετικά λόγια και καλαμπούρια, αλλά το νόημα μένει το ίδιο. Άσε που πώς θα παίζαμε διαβαστά την παράσταση, που όλοι οι παλιοί καραγκιοζοπαίχτες είμαστε αγράμματοι, μόλις που ξέρουμε να βάζουμε την υπογραφή μας.»
Το Θέατρο Σκιών φαίνεται να κατέχει σημαντική θέση στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία. Εκεί αναδεικνύονται καραγκιοζοπαίχτες, νέα έργα, αλλά και δίνεται ευκαιρία σε καραγκιοζοπαίχτες να διδάξουν την τέχνη τους.
Είναι λοιπόν σημαντική υπόθεση οι εκπαιδευτικοί να συμπεριλάβουν στα πολιτιστικά τους προγράμματα και το θέατρο σκιών ως βιωματική δραστηριότητα των παιδιών, που θα τα βοηθήσει να ξεφύγουν από τα κοινότυπα οπτικά ερεθίσματα.

Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, 5.30 μ.μ.

Και Δευτέρα και Τρίτη, κατόπιν συνεννόησης, δίνονται οργανωμένες παραστάσεις για τα σχολεία.

Όλες οι δραστηριότητες απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε μαθητές Δημοτικού. Η συμμετοχή τους είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες : Π.Ο.Δ.Τ. 24310-76613, Δ.Κ.-Δ.Θ.Σ. 24310-73066






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου