Η ηλεκτρονική δημοκρατία αποτελεί σήμερα έναν από τους τρόπους για την επαναδραστηριοποίηση των πολιτών στα κοινά.
Οι τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών επιτρέπουν σε όλους τους φορείς και οργανισμούς που επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τον πολίτη να επιτύχουν τη συμμετοχή του με εύκολο, άμεσο και ασφαλή τρόπο.
Ο πιθανός αντίκτυπος των νέων τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνιών (ICTs) στις προσπάθειες να ενισχυθεί η εμπλοκή των πολιτών στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και να ενισχυθεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία τώρα ευρέως αναγνωρίζεται.
Για την ακρίβεια, το e-Democracy υπήρξε το κεντρικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όπου συμμετείχαν, εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ, Έλληνες δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος.
Σε δηλώσεις του από το Στρασβούργο ο κ. Ταμήλος επεσήμανε ότι στην τελική εισήγηση του Συμβουλίου υπήρχε αναφορά στο παράδειγμα των Τρικάλων σχετικά με πρακτικές που αφορούν στην ηλεκτρονική δημοκρατία.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι τοπικές, περιφερειακές και εθνικές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να διευρύνουν τη δημοκρατία με την παροχή ενός αποτελεσματικού διαύλου επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών χρησιμοποιώντας καινοτόμες ICTs στην υπηρεσία πιο ανοικτών και διαφανών δημοκρατικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων.
Μια τέτοια δημοκρατική πολιτική συμμετοχή πρέπει να περιλαμβάνει τα μέσα ενημέρωσης και τους μηχανισμούς συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων.
Οι ICTs έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν νέα και αποτελεσματικά e-δημοκρατικά όργανα που εξετάζουν αυτές τις κοινές προοπτικές της πληροφόρησης και της συμμετοχής. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε ειδική αναφορά στο παράδειγμα του δήμου Τρικκαίων και στην προώθηση της συμμετοχής των πολιτών.
Ο δήμαρχος τόνισε, μάλιστα ότι το παράδειγμα των Τρικάλων περιλαμβάνονταν στην τελική εισήγηση μαζί με το παράδειγμα του Μπρίστολ της Αγγλίας.
Πάντως, είναι γεγονός ότι οι πρώτες Ψηφιακές Πόλεις υπάρχουν ήδη στην Ευρώπη χάρις στο Ίντερνετ και φέρνουν τους πολίτες σε επαφή με την Άμεση Δημοκρατία του ενός «κλίκ», αρχίζοντας από το επίπεδο του δήμου και τα τοπικά θέματα που τους απασχολούν.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας της πληροφορίας, των επικοινωνιών και του Ίντερνετ είχε ένα τεράστιο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Αυτή η τεχνολογική επανάσταση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη την πολιτική ζωή των σύγχρονων κοινωνιών.
Μάλιστα, η επίδραση της Τεχνολογίας και, πιο συγκεκριμένα, του Ίντερνετ στην πολιτική ήταν και συνεχίζει να είναι τόσο έντονη που έχουμε φθάσει σε σημείο να μιλούμε για την εμφάνιση μιας νέας μορφής Δημοκρατίας, της λεγόμενης «Τηλεδημοκρατίας» ή αλλιώς Ψηφιακής Δημοκρατίας.
Τα Τρίκαλα, ούτως ή άλλως συμμετέχουν στο δίκτυο ψηφιακών δήμων και εφαρμόζουν παρόμοιες δράσεις στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».
[ΠΗΓΗ]
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου