Εκπροσώπηση του Δήμου Τρικκαίων και της ΔΕΚΑ Τρικάλων σε διακρατική συνάντηση στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT II
Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT II «Ο ρόλος των πόλεων στην ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη», το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τη ΔΕΚΑ Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε στις 29 – 30 Ιουνίου η 2η διακρατική συνάντηση των εταίρων της δεύτερης φάσης του προγράμματος στη πόλη του Μονάχου (Γερμανία).
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αποστολές από τους εταίρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αναλυτικά συναντήθηκαν εκπρόσωποι από τις εξής πόλεις: Graz (Αυστρία), München (Γερμανία), Zürich (Ελβετία), Arezzo (Ιταλία), Czestochowa (Πολωνία), Kielce (Πολωνία), Châlons-en-Champagne (Γαλλία). Από το Δήμο Τρικκαίων συμμετείχε ο κ. Χαρίσης Γεώργιος, Διευθυντής προγραμματισμού και ανάπτυξης, ο κ. Τσιάρας Αθανάσιος Δημοτικός σύμβουλος ενώ από τη ΔΕΚΑ Τρικάλων ο κ. Σιακαβάρας Ιωάννης, Γενικός Διευθυντής και ο κ. Κατσένης Μιχάλης.
Την πρώτη ημέρα της συνάντησης παρουσιάστηκαν από τον Leader εταίρο (Graz) τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και συμπεράσματα από την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος. Εν συνεχεία αναπτύχθηκαν τα τοπικά σχέδια δράσης από κάθε εταίρο και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης τους. Το Τοπικό Σχέδιο Δράσης που πρόκειται να καταρτιστεί στα πλαίσια της διαδημοτικής συνεργασίας του Δήμου Τρικκαίων με τους όμορους Δήμους αφορά την ανάπτυξη, εφαρμογή και λειτουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), το οποίο θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές ανάπτυξης της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας συζητήθηκαν οι δομές περιφερειακής ανάπτυξης και το νομικό καθεστώς που θα οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο. Παραδείγματα καλών πρακτικών τέτοιων συνεργασιών παρουσιάστηκαν από τις πόλεις του Μονάχου (σε θέματα που αφορούν τις δημόσιες μεταφορές, αναπλάσεις περιοχών της πόλης και των περιχώρων της και θεματικές συνεργασίες των δήμων της Βαυαρίας) και του Άμστερνταμ ως παράδειγμα μιας ολοκληρωμένης και πετυχημένης περιφερειακής συνεργασίας για το σχεδιασμό της ανάπτυξης της περιοχής έως το 2040. Τέλος καθορίστηκαν οι υποχρεώσεις του κάθε εταίρου και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών για την επόμενη περίοδο.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι αφενός τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα από τη συνεργασία φορέων που εμπλέκονται με την περιφερειακή ανάπτυξη και αφετέρου η αξιοποίηση έργων σε τοπικό επίπεδο που σχετίζονται με το περιβάλλον, την αστική, τουριστική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Απώτερος στόχος μέσω του προγράμματος για το Δήμο Τρικκαίων και τη Δημοτική επιχείρηση είναι ο σχεδιασμός στρατηγικών μιας κοινής ανάπτυξης της πόλης και των γύρω περιοχών σε θέματα όπως, το δημόσιο σύστημα μεταφοράς και η δυνατότητα πρόσβασης, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η αναβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η διαχείριση νερού, αποβλήτων, οι ψηφιακές τεχνολογίες.
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου