Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Τα κεφάλια μέσα... Λιτότητα παντού


Λιτότητα παντού, λιτότητα και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις φέτος, τουλάχιστον σε όσες θα είναι συνδιοργανωτής  η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.







Και επειδή ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι οι μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται προς τέρψη ή υπενθύμιση παλιότερων καταστάσεων, φέτος δόθηκε κονδύλι για επτά συν μία τέτοιες δράσεις.

Η μία, είναι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Παμπαίδων-Πανκορασίδων, το οποίο ήδη πραγματοποιήθηκε, το διήμερο 16 και 17 Ιουλίου στη στάδιο, με ομολογουμένως πολύ μεγάλη επιτυχία. Το κόστος για την Π.Ε. Τρικάλων ανήλθε σε μόλις 5.000 ευρώ. Αυτά κατανεμήθηκαν ως εξής:

Αναμνηστικά μετάλλια και κύπελλα 2.000
Φυλλάδια - Πρόγραμμα 45 αγώνων 1.500
Φιλοξενία - Διαμονή 1.500.

Οι επόμενες εκδηλώσεις

Βάσει ομόφωνης απόφασης της αρμόδιας Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις 14 Ιουλίου, θα χρηματοδοτηθούν οι εξής εκδηλώσεις για τον νομό Τρικάλων:

River Party Μηλιάς Ασπροποτάμου

Θα πραγματοποιηθεί στις όχθες του ποταμού Αχελώου (θέση «ΒΥΡΩΣ ΤΗΣ ΧΑΪΔΩΣ») στις 13 Αυγούστου, υπό την αιγίδα της Π.Ε. Τρικάλων και του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Μηλιάς Ασπροποτάμου. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν καλλιτεχνικό πρόγραμμα με γλέντι και παραδοσιακή δημοτική μουσική και χορευτικά συγκροτήματα, νυχτερινό μπάνιο στο ποτάμι δίπλα στη μεγάλη φωτιά και κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Η Π.Ε. Τρικάλων θα πληρώσει 500 ευρώ με το Φ.Π.Α για τα ποτά και τα αναψυκτικά, ενώ ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μηλιάς θα δώσει 3.000 ευρώ.

 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2011

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 23 Αυγούστου θα τιμηθεί η απελευθέρωση  των Τρικάλων από τους Τούρκους (στο πλαίσιο της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος). Θα τελεστεί στον δοξολογία στη Μητρόπολη, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας και θα κατατεθούν στεφάνια στην κεντρική πλατεία. Οι δαπάνες που θα βαρύνουν την Περιφερειακή Ενότητα είναι οι εξής:

α) Μεγαφωνική εγκατάσταση στο χώρο της Κεντρικής Πλατείας για την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων: 300 ευρώ.
β) Αγορά στεφάνων: 75 ευρώ.
γ) Φιλοξενία επισήμων: 100 ευρώ.
Σύνολο δαπάνης: 475 ευρώ.


Γιορτή κρεμμυδιού

Πρόκειται για εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Παλαιομονάστηρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Π.Ε Τρικάλων και, φυσικά, από τον Σύλλογο. Η κατ’ έτος εκδήλωσης φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου, με σκοπό την προβολή και την ανάδειξη του κρεμμυδιού ως τόπο παραγωγής το Παλαιομονάστηρο. Συνήθως γίνονται εκδηλώσεις όπως χορός, παρασκευή πίτας και φαγητών που σαν βασικό συστατικό έχουν το κρεμμύδι. Η Π.Ε. Τρικάλων θα συμμετάσχει με 500 ευρώ για την αγορά των επιπλέον υλικών που απαιτούνται για την παρασκευή των φαγητών. Οι δαπάνες που θα αναλάβει ο Σύλλογος ανέρχεται στο ποσό των 7.000 ευρώ.



Γιορτή Κτηνοτρόφων

Τη διοργανώνει ο κτηνοτροφικός Σύλλογος Χαλικίου «Ο ΤΡΑΤΟΣ», υπό υπό την αιγίδα της Π.Ε. Τρικάλων. Θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Μάμα, προστάτη των ζώων. Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή και ανάδειξη των κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής (κρέας, γάλα, τυριά).

Η Π.Ε. Θα καλύψει με 500 ευρώ την προμήθεια ποτών και φαγητών και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων το ποσό των 1.500 ευρώ.

ΤΣΙΤΣΑΝΕΙΑ 2011

Όπως θυμάστε, κάποτε πραγματοποιούνταν από τη Νομαρχία Τρικάλων τα «Τσιτσάνεια». Κάτι οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, κάτι η κρίση, τα ξεχάσαμε. Φέτος,  θα πραγματοποιηθεί μόνο μία μουσική βραδιά στις 3 Σεπτεμβρίου με κάποιο σχήμα το οποίο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί. Η δαπάνη όμως για αυτό δεν θα ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Δηλαδή, μία συναυλία και τίποτε άλλο; Ούτε τοπικές ορχήστρες στα χωριά, ούτε τίποτε.

ΥΨΩΜΑ 731


Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ήρωες μαχητές του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων συνεχίζονται. Σύμφωνα με τον Χρ. Μιχαλάκη, οι ευρισκόμενη ακόμη εν ζωή, αλλά και απόγονοι των μαχητών, ζήτησαν φέτος να προσκυνήσουν στο ύψωμα. Το οδοιπορικό προγραμματίζεται από την Π.Ε. για το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου, με  προσκύνημα, κατάθεση στεφάνων, επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων θα επιβαρυνθεί με την δαπάνη της μεταφοράς (λεωφορείο) που ανέρχεται στο ποσό των 2.000 ευρώ.
Δυστυχώς, δεν προγραμματίστηκε κάτι άλλο.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ Φ.Ι.ΛΟ.Σ.

Από την Παρασκευή 4 έως την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών, στο οποίο θα λάβουν μέρος πάνω από πενήντα επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι (καθηγητές πανεπιστημίου, αρχαιολόγοι, ερευνητές, ερευνητές λαογράφοι, ιστορικοί κ.α.). Αυτοί θα κάνουν ανακοινώσεις σχετικές με τη φιλολογία, ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία του Ν. Τρικάλων.   
Οι δαπάνες που θα αναλάβει η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων είναι 3.000 ευρώ με το Φ.Π.Α., για τη διανυκτέρευση των συνέδρων. Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. θα δώσει 5.000 ευρώ.

Το σύνολο

Με 26.975  ευρώ, η Π.Ε. Τρικάλων μετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις. Ποσό υπερβολικά μικρό, αν αναλογιστεί κανείς την περίοδο των παλαιών αγελάδων παλαιότερων ετών.

Δυστυχώς, δε ν υπάρχει ούτε μία προγραμματισμένη εκδήλωση που να προαγάγει τον τοπικό πολιτισμό, που να αναδεικνύει τις ντόπιες δυνάμεις σε διάφορους τομείς της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Με εξαίρεση το σημαντικό Συμπόσιο του ΦΙΛΟΣ (το οποίο, πάντως, αφορά μόνο σε ανακοινώσεις), καμία άλλη δράση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον από την Περιφερειακή Ενότητα, ικανή να συσπειρώσει και αναδείξει σε πρώτη φάση τους τρικαλινούς δημιουργούς σε διάφορα επίπεδα.

Κυρίως αυτή η «δουλειά» γίνεται από τον Δήμο Τρικκαίων. Μπορεί το οικονομικό ζήτημα να είναι σημαντικό, αλλά ενίοτε, η θέληση και το μεράκι θα πρέπει να υπερισχύουν.

Θανάσης Μιχαλάκης

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου