Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Αντάμωμα Θεσσαλών στην Αγιά Λάρισας


- Γραφείο Διασύνδεσης με τους Θεσσαλούς όλου του κόσμου από την περιφέρεια
- Τιμήθηκαν πέντε σημαντικές προσωπικότητες κατά τις εργασίες του 3ου Παγκοσμίου Συνεδρίου και Ανταμώματος Θεσσαλών που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά του νομού Λάρισας





Με τη βράβευση πέντε σημαντικών προσωπικοτήτων της Θεσσαλίας, που με το έργο και τη δράση τους πέτυχαν ξεχωριστή διάκριση, ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι οι εργασίες του 3ου Παγκοσμίου Συνεδρίου και Ανταμώματος Θεσσαλών που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά του νομού Λάρισας. Συνδιοργανωτές ήταν η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «Ασκληπιός», η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αγίας.


Στο συνέδριο παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων και Πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, Γιώργος Χατζημαρκάκης, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ).

Ο κ. Χατζημαρκάκης ανέφερε πως «είστε τίμιοι άνθρωποι και με τιμά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας”, για να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς τον απόδημο ελληνισμό, αλλά τώρα ανοίγει τις πόρτες στον απόδημο ελληνισμό, και αυτό μας τιμά ιδαίτερα, ότι δηλαδή μπορούμε να φέρουμε τώρα τεχνογνωσία και εμπειρίες από το εξωτερικό γιατί πιστεύω πως χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ο κ. Χατζημαρκάκης δεν παρέλειψε επίσης να μιλήσει και για εκμετάλλευση ευκαιριών από τη χώρα μας.
Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, όπως και ο δήμαρχος Αγιάς κ. Γκουντάρας. Επίσης στο συνέδριο παρέστη και ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Λάππας ο οποίος είχε στενή συνεργασία με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή κ. Χατζημαρκάκη για θέματα που αφορούν στην προώθηση σημαντικών έργων για το δήμο Τρικκαίων.

Το συνέδριο συνεχίστηκε χθες βράδυ με το πολιτιστικό του κομμάτι, που περιλάμβανε θεατρικό σχήμα, χορούς και τραγούδια, για το οποίο η ΕΡΕΥΝΑ θα έχει αναλυτικό ρεπορτάζ αύριο Κυριακή.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων κ. Γκίκα, και συνεχίστηκε με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Γιώργο Πορνάρα, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Τορόντο, Καναδά. Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, εξήγγειλε την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Διασύνδεσης με τους Θεσσαλούς όλου του κόσμου.


Σημαντικό κομμάτι της εκδήλωσης ήταν η απονομή τιμητικών διακρίσεων.

Ο Κώστας Ριζογιάννης κατάγεται από το Λουτρό Καρδίτσας. Για πολλά χρόνια δουλεύει για τον Ελληνισμό της Γερμανίας, Αυστρίας και Ελλάδος. Συνέβαλε στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και εθίμων στην ελληνική κοινότητα η οποία αναγκάστηκε λόγω των συνθηκών (του εμφυλίου πολέμου) να εκπατριστούν στην Ουγγαρία. Ο Κώστας Ριζογιάννης τιμήθηκε ως ένδειξη τιμής στον άνθρωπο που έμελλε να «ριζώσει» σε ξένα χώματα και να φροντίζει να καλλιεργεί αδιάκοπα την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις μας.
Ο Λάζαρος Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα.

Επιδόθηκε νέος στη δημοσιογραφία, εργαζόμενος σε εφημερίδες της Αθήνας και της Λάρισας. Ο Λάζαρος Αρσενίου τιμήθηκε για τις υψηλές ιδέες που υπηρέτησε και δεν τις έφθειρε ο χρόνος.

Ο Νικόλαος Λεοντάρης κατάγεται από την Καλλιρρόη Καλαμπάκας. Έλαβε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και του ανατέθηκε η προστασία της ελληνικής σημαίας την οποία παρέδωσε στο 119 τάγμα Εθνοφυλακής στις 21-5-1945. Η σημαία φυλάχτηκε με ευλάβεια βαθιά στο σεντούκι με την προίκα της αδελφής του. Προκειμένου να μην πέσει η σημαία στα χέρια των κατακτητών Γερμανών την τύλιξε με άλλα πανιά και φύλλα δένδρων και την έθαψε στο βουνό. Όταν έγινε το 119 τάγμα Εθνοφυλακής παρουσιάστηκε στο διοικητή και του ανέφερε το γεγονός. Για την πράξη του αυτή τιμήθηκε από το 5ο Σύνταγμα Τρικάλων.

Ο Δρ. Αριστοτέλης Πάνος γεννήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας από Θεσσαλούς γονείς. Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής της Γενεύης και από την ίδια σχολή ανακηρύχθηκε διδάκτορας. Έχει αρκετό συγγραφικό έργο και έχει διδάξει σε πανεπιστημιακές κλινικές.

Τέλος η Πέμπτη τιμητική διάκριση αποδόθηκε στον Νικόλαο Τασιάκο, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Δρακότρυπα του νομού Καρδίτσας. Είναι από τους ελάχιστους επιζώντες του ναυτικού που έδρασε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ο μοναδικός επιζών από το πλήρωμα του θρυλικου υποβρυχίου «Παπανικολής».

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου