Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος: «Το μεγαλύτερο έγκλημα στον χώρο της εστίασης το 23% στο ΦΠΑ»


Ως το μεγαλύτερο έγκλημα στον χώρο της εστίασης, χαρακτήρισε την μετάταξη των προϊόντων από το 13%, στο 23% ΦΠΑ ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων- Συναφών Επαγγελμάτων Τρικάλων και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ενώ προανήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τον κλάδο.



Ως γνωστόν, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 αυξάνονται κατά 10% χυμοί φρούτων και λαχανικών, καφές, τσάι, σοκολάτα, όλα τα αναψυκτικά και οι υπηρεσίες εστιατορίων, καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και επίσης οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ – μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης για επιτόπια κατανάλωση, όπως διάθεσης λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κλπ.. Στο νέο συντελεστή μετατάσσονται και οι υπηρεσίες catering.

"Οργανωμένο έγκλημα"

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες του κλάδου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την εξέλιξη αυτή, καθώς σημειώνουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ, θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση στον αριθμό των λουκέτων, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) εκτιμά ότι θα χαθούν 120.000 θέσεις εργασίας, εξαιτίας της απόφασης αυτής.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα στον χώρο της εστίασης. Είναι "οργανωμένο έγκλημα" για να εξαφανιστούν οι μικρές επιχειρήσεις και να ανοίξει ο δρόμος για τα μεγάλα συμφέροντα» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο οι εστιάτορες παραπλανήθηκαν διότι υπήρχε η ελπίδα ότι δεν θα περάσει η αύξηση με την αλλαγή προσώπων στο Υπουργείο, ωστόσο όπως σημείωσε για ακόμα μια φορά πέρασαν την απόφαση τους, όταν λείπουν όλοι. «Θα υπάρξουν αντιδράσεις, διότι θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα προγραμματίσουμε μια συνάντηση, όλων των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, σε τοπικό επίπεδο για να κινητοποιηθούμε. Πλέον, δουλεύουμε τσάμπα, ενώ με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, προβλέπεται ότι θα κλείσει το 10% των επιχειρήσεων» τόνισε.

Σημειωτέον, στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 01.01.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).

Εξαιρούνται και συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Στο μειωμένο συντελεστή 13% παραμένουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου