Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

«Το Μεσοπρόθεσμο θα βάλει ταφόπλακα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»


Βρισκόμαστε μπροστά στην  ψήφιση ή μη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού Νόμου από την βουλή των Ελλήνων. Από την απόφαση που θα ληφθεί θα κριθεί το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικρές επιχειρήσεις αρνούνται να οδηγηθούν στην χρεοκοπία της ζωής τους,  στην εκποίηση των δημόσιων αγαθών και στην πτώχευση της χώρας.

 Είναι πλέον κοινός τόπος ότι τα μέτρα υφαρπάζουν το λαϊκό εισόδημα, καταργούν τα στοιχειώδη δικαιώματα της εργασίας και παραδίδουν στους ιδιώτες τους δημόσιους φορείς, που είναι απολύτως απαραίτητοι για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάκαμψη.

Θεωρούμε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα βάζει ταφόπλακα στην αυτοδιοίκηση, γιατί στερεί πόρους και ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούνται  για να υλοποιήσει το κοινωνικό της έργο.

Ορίζει κατά απαράδεκτο τρόπο ότι οι Ο.Τ.Α. καλούνται να καλύψουν μόνο τις υποχρεωτικές δαπάνες λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταργώντας το κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της .
Με το μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση παραδέχεται ότι, παρά τη μεταρρύθμι ση του Καλλικράτη, η τοπική αυτοδιοίκηση αναμένεται να έχει έλλειμμα καθ' όλη την περίοδο του 2011-2015. Έτσι ξαναβάζει στόχο τον ισοσκελισμό των ισολογισμών των ΟΤΑ με περικοπές 1,335 δις ευρώ.

Φυσικά οι σχετικές περικοπές αναμένεται να φορτωθούν στην πλάτη των δημοτών, αλλά και να στερήσουν από την αυτοδιοίκηση ακόμη περισσότε ρους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση του ρόλου της .
Από την μία πλευρά θα οδηγήσει στην επαναξιολόγηση δαπανών ,  δηλαδή ουσιαστικά στην μείωση τους βάζοντας λουκέτο σε δημοτικές επιχειρήσεις και φέρνοντας απολύσεις προσωπικού , νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη  καθιστώντας σαφές πώς από το τέλος του 2011 πολλοί δήμοι θα βρεθούν σε αδυναμία λειτουργίας και αυτό αφορά ασφαλώς και τον Δήμο Τρικκαίων.

Από την άλλη πλευρά στον αναπτυξιακό τομέα: Το πρόγραμμα «Θησέας» σταμάτησε τις πληρωμές για έργα που ήδη έχουν γίνει, το ΕΣΠΑ «πνέει τα λοίσθια», στη  ΣΑΤΑ, το μοναδικό αναπτυξιακό κανάλι των Δήμων, έχουν εγγραφεί 620 εκατ. Ευρώ, την ίδια στιγμή που το πρώτο εξάμηνο δεν έχουν καταβληθεί ούτε τα 200 εκατομμύρια  ευρώ, το πρόγραμμα «ΕΛΑΔΑ» το αναπτυξιακό δήθεν πρόγραμμα του Καλλικράτη, που θα ίσχυε από 1-1-2011  με «προίκα» 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι ακόμη στα χαρτιά.

Προφανής στόχος λοιπόν είναι το ήδη συγκεντρωτικό ελληνικό κράτος να γίνει ακόμα πιο συγκεντρωτικό, η δε αναιμική τοπική αυτοδιοίκηση να παραδώσει τις όποιες κοινωνικές δράσεις της στον ιδιωτικό τομέα και να μετατραπεί μέσω του «Καλλικράτη» σε τοπική διοίκηση.

Αυτή την κυβερνητική πολιτική και οικονομική επιλογή θα αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί το μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που σχεδιάζουν η τρόϊκα και η κυβέρνηση δεν είναι η αυτοδιοίκηση που απαιτούν σήμερα η κοινωνία και οι πολίτες . Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου