Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Αθήνα-Διεθνή Βραβεία «Αριστοτέλης Ωνάσης»


Τα νέα Διεθνή Βραβεία Ωνάση παρουσίασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.






2 Δεκεμβρίου 2009 (08:13 UTC+2)

Αφορούν τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά, το Δίκαιο και τα Γράμματα, την Προστασία του Περιβάλλοντος. Επίσης, ως διοργανωτής του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών στο πλαίσιο του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, το Ίδρυμα θέσπισε για τρία χρόνια το βραβείο «Εστία», που απονέμεται σε πρόσωπο ή οργανισμό που έχει διακριθεί με τη δράση του στο χώρο των μεταναστών και των προσφύγων. Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε στους Γιατρούς του Κόσμου. Ολα τα βραβεία απονέμονται σε καταξιωμένες στο χώρο τους προσωπικότητες ή φορείς. Στόχος είναι τα χρήματα του βραβείου να υποστηρίξουν το βραβευθέν πρόσωπο ή φορέα στη συνέχιση του έργου του.

Το βραβείο για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά θεσπίσθηκε το 2007 σε συνεργασία με το City University και το City του Λονδίνου. Τον Απρίλιο 2009 απονεμήθηκε στον καθηγητή Οικονομικών του University of Chicago, Eugene Fama, που θεωρείται πατέρας της εμπειρικής χρηματοοικονομίας.

Το βραβείο για το Δίκαιο και τα Γράμματα θεσπίσθηκε το 2008 σε συνεργασία με το Institut de France. Πρόκειται για φορέα με δραστηριότητα πολλών εκατονταετιών στη διαχείριση δωρεών, κληροδοτημάτων και ιδρυμάτων και με παράδοση που ανατρέχει στον αιώνα του Διαφωτισμού. Το Διεθνές Βραβείο Αριστοτέλη Ωνάση για το Δίκαιο φέτος απονέμεται στον Lord Thomas Bingham of Cornhill, που κατέχει από το 2008 τη θέση του Ανώτερου Εφόρου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τη δεύτερη κατά σειρά σπουδαιότητας θέση στην ακαδημαϊκή ιεραρχία και είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

Το Διεθνές Βραβείο Αριστοτέλη Ωνάση για τα Γράμματα απονέμεται από κοινού στους Sir John Boardman, επίτιμο καθηγητή Κλασικής Τέχνης Αρχαιολογίας στην έδρα Lincoln του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Jean-Yves Empereur, διευθυντή ερευνών του CNRS (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών της Γαλλίας) και ιδρυτή του Κέντρου Αλεξανδρινών Σπουδών στην Αλεξάνδρεια.

Το Διεθνές Βραβείο Αριστοτέλη Ωνάση για την Προστασία του Περιβάλλοντος θεσπίσθηκε κι αυτό φέτος, σε συνεργασία με την Πόλη τη Αμβούργου. Το βραβείο θα αναγνωρίζει είτε εξαιρετικά επιτεύγματα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε πολλά υποσχόμενα επιστημονικά έργα σε εξέλιξη. Θα απονεμηθεί το 2011, οπότε το Αμβούργο θα είναι η Πράσινη Πόλη της Ευρώπης.

Τα βραβεία θεσπίσθηκαν στο πλαίσιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης που είναι ο μοναδικός δικαιούχος του Επιχειρηματικού Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Επιθυμώντας να τιμήσει το μνήμη του γιου του Αλέξανδρου, που έχασε τη ζωή του 23 ετών σε αεροπορικό δυστύχημα το 1973, ο Αριστοτέλης Ωνάσης έδωσε εντολή με χειρόγραφη διαθήκη του να διατεθεί το ήμισυ της περιουσίας του, μετά το θάνατό του, στη δημιουργία ενός Ιδρύματος που θα έφερε το όνομα του Αλέξανδρου. Ορισε, επίσης, ότι το Ιδρύμα θα πρέπει να αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες και ότι το 40% των καθαρών κερδών του θα διανέμεται σε κοινωφελείς σκοπούς, ενώ το υπόλοιπο θα επενδύεται εκ νέου. Ετσι, το 1975 οι εκτελεστές της διαθήκης βάσει της επιθυμίας του Ωνάση ίδρυσαν το Επιχειρηματικό Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης με έδρα το Λιχτενστάιν. Όλες οι δραστηριότητες του δεύτερου χρηματοδοτούνται από το πρώτο, που δραστηριοποιείται κυρίως στη ναυτιλία και τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.


http://www.ota.gr/media/250px/MSC/e4fd3fb621f95be6cbd00c9b7738f017.jpg


Βάιος Φασούλας

Ε.Ο. Καλαμπάκας 134

42100 ΤΡΙΚΑΛΑ

τηλ: +30 24310 72132

www.fasoulas.de

pelasgos@fasoulas.de



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου