Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Μετ’ εμποδίων η διοικητική μεταρρύθμιση και στα Τρίκαλα


Τα όρια των νέων δήμων, αλλά και οι μονοεδρικές προβληματίζουν το αυτοδιοικητικό και το πολιτικό δυναμικό του νομού μας





Ο διάλογος για τον «Καποδίστρια 2» έχει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης για το Νομό Τρικάλων.

Στις 19 Ιανουαρίου 2010, θα συγκληθεί η γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ Τρικάλων να συζητήσει για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Κυρίως, δε, στο σκέλος που αφορά τους δήμους και τις κοινότητες. Ως γνωστόν, οι 26 δήμοι και κοινότητες του Νομού, θα συρρικνωθούν δραματικά με τον «Καποδίστρια 2». Η πιθανότερη εκδοχή είναι να μείνουν μόνο 6 δήμοι.


Όσους δηλαδή, προέβλεπε η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ. Μπορεί τα όρια των νέων δήμων να μην συμπίπτουν με εκείνα που προβλέπονται στη μελέτη του ΙΤΑ, ωστόσο, ο αριθμός, αναμένεται να είναι ο ίδιος.

Τέσσερις δήμοι, με επίκεντρο τους ιστορικούς δήμους του Νομού Τρικάλων (Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Φαρκαδόνας και Πύλης) και δύο άλλοι, ίσως διευρυμένες κοινότητες, πιθανότατα στον ορεινό όγκο.
Η συζήτηση για τον «Καποδίστρια 2» δεν είναι πρόωρη. Και δεν είναι πρόωρη γιατί ήδη οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών εξασκούνται… επί του χάρτου, για τα πιθανά νέα όρια των δήμων.


Επί των ορίων, αλλά και επί της αρχής του σχεδίου της διοικητικής μεταρρύθμισης υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τους αιρετούς του Νομού, οι οποίες αναμένεται να διατυπωθούν στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ. Οι ενστάσεις αυτές δεν προέρχονται μόνο από αιρετούς που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος Παληοκάστρου κ. Γιώργος Στουρνάρας διαφώνησε ανοιχτά (μιλώντας στην ΕΡΕΥΝΑ) για την αναγκαιότητα των συνενώσεων, ειδικά όταν αυτές δεν συνοδεύονται με τη θεσμοθέτηση πόρων. Ως προς τον αριθμό και τα όρια των νέων δήμων υπήρξε πρωτοβουλία για τη δημιουργία ξεχωριστού δήμου στα ριζά του Κόζιακα από πέντε δημάρχους της περιοχής, μεταξύ αυτών και οι κύριοι Χρήστος Μάμαλης και Κώστας Γκαμπλιώνης οι οποίο πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ.


Οι αντιδράσεις, επομένως, στο νέο «Καποδίστρια» είναι διακομματικές, γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις δεν καταγράφονται μόνο σε επίπεδο αιρετών, αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κυρίως ως προς τα όρια των νέων μονοεδρικών. Σε επίπεδο Νομού Τρικάλων δεν εκφράστηκε ακόμη (δημοσίως τουλάχιστον) ανάλογη αντίδραση, σε κεντρικό επίπεδο όμως, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από ομάδα λεγόμενων «κορυφαίων» στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Σε επίπεδο Νομού Τρικάλων θα δημιουργηθούν τρεις μονοεδρικές οι οποίες θα αναδεικνύουν ισάριθμους βουλευτές. Συνολικά, στη Θεσσαλία προβλέπονται 13 μονοεδρικές. Στους Νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας προβλέπονται για τον καθένα, τρεις μονοεδρικές. Τέσσερις μονοεδρικές θα δημιουργηθούν στο Νομό Λάρισας.


Η Θεσσαλία θα παραμείνει, ως έχει. Δεν προβλέπεται η συγχώνευσή της, με άλλη Περιφέρεια της χώρας. Ως προς τους βουλευτές που θα εκλέγονται σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τη συνολική λίστα, χωρίς σταυρό προτίμησης, υπάρχουν δύο σενάρια. Σε περίπτωση που οι Περιφέρειες είναι 15, θα εκλέγονται 11 βουλευτές. Σε περίπτωση που οι Περιφέρειες είναι 11 θα εκλέγονται 10 βουλευτές. Συνολικά, επομένως, σε επίπεδο Θεσσαλίας, είτε θα εκλέγονται 24 βουλευτές, είτε 23.

Πάντως, ο συγκεκριμένος νόμος, μετά τη δήλωση του αρχηγού της Ν.Δ. Α. Σαμαρά ότι δεν θα τον ψηφίσει, σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί κατά τις μεθεπόμενες εκλογές (κανονικά το 2017), ενώ δεν αποκλείεται να μην εφαρμοστεί ποτε εάν η παρούσα κυβέρνηση σε ένα επόμενο διάστημα ή η επόμενη κυβέρνηση φέρουν ένα νέο σχέδιο νόμου, που θα συγκεντρώνει την αποδοχή 180 βουλευτών και άρα θα ισχύσει αμέσως-κατά τις επόμενες εκλογές.

Του Λάζαρου Μάμαλη - Έρευνα





Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου