«Η νέα γρίπη και η οικονομική κρίση, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 2009, 17 ον»
Σχολιάζει η Ελευθερία Μπέλμπα
Ο Βάιος Φασούλας, μυθιστοριογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος και αρθρο-γράφος, δημοσίευσε στις «ιστορίες απ’ το μαντρί του Μήτρου» [17η σειρά] μια πλη-θώρα σχολίων για τα δρώμενα της εποχής. Η αλληλουχία των στροφών και η έκτα-ση επιτρέπουν την παραπομπή στα θέματα της επικαιρότητας, εστιάζοντας σε διά-φορες πλευρές της.
Ο ανεπανάληπτος, σατιρικός λόγος πλέον αφορά τις εκπομπές από το ραδι-οφωνικό σταθμό [ράδιο FM 2000 Μήτρος]. Έτσι αναδεικνύονται στο γραφικό χωριό της Αγριθέας οι αντιπαραθέσεις του κτηνοτρόφου- τσέλιγκα Μήτρου με τον άναρχο τράγο του, που ολοένα και ενδιαφέρεται για τα κακώς κείμενα ή τα ιδιότυπα δρώ-μενα του τόπου μας.
Ενδεικτική είναι η έμφαση στα προβλήματα υγείας αυτήν την εποχή, αλλά και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα μας της οποίας η οικο-νομία φαίνεται να πνέει τα λοίσθια. Μέσα από τα λογής κρούσματα του ιού Η1Ν1 και τον αρνητισμό της πλειοψηφίας, με παραινέσεις των ειδικών, διαπιστώνονται και οι αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική ροή με λογής διενέξεις. Συνάμα πιστο-ποιείται και το ζητούμενο του οικονομικού αδιεξόδου, επιχειρείται μάλιστα κριτική της κυβερνητικής πολιτικής.
Τελικά οι άρπαγες ευθύνονται και οι Ευρωπαίοι «ελε-γκτές» σαν εφιάλτης καραδοκούν έξω απ’ την πόρτα μας. Τα οικονομικά μέτρα σκληρά μαστίζουν την πλειονοψηφία.
Ποτέ δε διαπιστώθηκε η δικαστική καταδίκη των ενόχων για τις οικονομικές ατασθαλίες. Συνακόλουθα οι Έλληνες εκλιπαρούν πάντοτε την ΕΕ για έκτακτη υ-λική συνδρομή. Στο πολιτικό σκηνικό οι διαμάχες εξισορροπούνται στα πλαίσια της διατήρησης των επικοινωνιακών διαφορών και των θεωρητικών αντιθέσεων με-ταξύ των παρατάξεων. Τελικά η επίκληση προς τον Καραϊσκάκη λειτουργεί ως λύ-ση κάθαρσης.
Η σατιρική ματιά του Βάιου Φασούλα είναι ενδεικτική στον ποιητικό του λόγο. Παρατηρείται ότι ο ρυθμός και η ομοιοκαταληξία ενισχύουν το περιπαιχτικό ύφος. Ως μέτρο ο ίαμβος συνδέει τον ποιητή με την παράδοση. Επιπρόσθετα ο λα-ϊκός λόγος, η χρήση τοπικού ιδιώματος και η προφορική διατύπωση ενισχύουν τη ρεαλιστική οπτική.
Ο επικαιρικός χαρακτήρας του ποιήματος είναι καταφανής με παραπομπές στο Βατοπέδιο, στις βουλευτικές εκλογές, τον Αλμούνια και άλλες επισημάνσεις. Σαφώς και ανάλογο είδος γραπτού λόγου, με αυτό που συνθέτει ο Βάιος Φασού-λας, δεν ευδοκιμεί σήμερα πλέον κι αυτό επιπλέον αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον. Σαφώς η σάτιρα είναι ένα αίτημα και ανάγκη των καιρών, μια μορφή διαμαρτυρίας και προβληματισμού, κι έτσι θεωρείται άξια η ποιητική κατάθεση του Βάιου Φασούλα.
Έδεσσα 24/12/09
Ελευθερία Μπέλμπα, Φιλόλογος – συγγραφέας - κριτικός.
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου