Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Στέβια: Το μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας;


Το βιβλίο του καθηγητή του ΑΠΘ Παύλου Καπόγλου απαντά σε εύλογα ερωτήματα για τη νέα καλλιέργεια η οποία «εισάγεται» και στα Τρίκαλα
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το φυτό Στέβια και στα Τρίκαλα.





Ερευνητικές πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, αλλά το ερώτημα παραμένει: Μπορεί το συγκεκριμένο φυτό ή καλύτερα η συγκεκριμένη καλλιέργεια να αποτελέσει την απάντηση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες;
Ο καθηγητής Παύλος Καπόγλου (Γεωπόνος ΑΠΘ) δίνει τη δική του απάντηση μέσω του βιβλίου «ΣΤΕΒΙΑ: γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ» που παρουσιάζεται σήμερα μέσω της ΕΡΕΥΝΑΣ.

Το βιβλίο αναφέρεται στο φυτό Στέβια επικεντρώνοντας στην επιχειρηματική καλλιέργεια του και απευθύνεται κυρίως σε Γεωπόνους και Αγρότες.
Η ΣΤΕΒΙΑ (Stevia rebaudiana bertoni) είναι σήμερα, το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, που απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και το διαδίκτυο, που προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών και ζάχαρης και δίκαια χαρακτηρίζεται σαν το «μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας».
Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται ευρεία συζήτηση και απασχολεί τους διεθνείς Ιατρικούς, Εμπορικούς, Επιχειρηματικούς, αλλά και τους Γεωπονικούς κύκλους, είναι οι θαυμαστές φυσικές ιδιότητές της. Είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά και από βλάβες του DNA. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την Candida (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών. Γενικά συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση διαφόρων διατροφικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία, αλλά και προληπτικά για την πρόληψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Στέβια προβάλλει σήμερα σαν ισχυρός ανταγωνιστής των άλλων φυσικών και τεχνητών γλυκαντικών ουσιών( όπως της Ασπαρτάμης), τις οποίες αναμένεται βάσιμα ότι θα τις εκτοπίσει, αλλά προβάλλει ακόμη και σαν ανταγωνιστής της ίδιας της Ζάχαρης, από την οποία αναμένεται ότι θα αποσπάσει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, σαν φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.

Συνακόλουθα για τους ίδιους λόγους η Στέβια απασχολεί όλο τον Αγροτικό κόσμο και τους επιστημονικούς Γεωπονικούς κύκλους και αναδεικνύεται σε μια νέα δυναμική και προσοδοφόρα καλλιέργεια, που ευδοκιμεί στην Ελλάδα και προβάλλει σαν μια εναλλακτική καλλιέργεια κυρίως του Καπνού, των Ζαχαρότευτλων, του Βαμβακιού και άλλων καλλιεργειών με μεγάλες διεθνείς προοπτικές ζήτησης και κατανάλωσης.
Πολλές χώρες, όπως και η Ελλάδα, προετοιμάζονται πυρετωδώς, αφενός για την επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας και αφετέρου για τη δημιουργία εμπορικής και βιομηχανικής υποδομής για τη μεταποίηση της Στέβιας, για να καλύψουν την αναπόφευκτα αναμενόμενη αλματώδη αύξηση της διεθνούς ζήτησης των προϊόντων της Στέβιας.

Η Στέβια με όλο το κύκλωμα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας της, αναμένεται να δώσει μια νέα ευκαιρία για αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη, για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και εισοδημάτων.
Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο, που εκδίδεται στην Ελλάδα για τη επιχειρηματική καλλιέργεια της Στέβιας και έρχεται να καλύψει το κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας και το έντονο ενδιαφέρον του Γεωπονικού, του Αγροτικού και του Καταναλωτικού αναγνωστικού Κοινού για τη Στέβια.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη διερεύνηση των διεθνών προοπτικών επέκτασης της καλλιέργειας της Στέβιας, αλλά κυρίως των προοπτικών της καλλιέργειας της στην Ελλάδα. Στον επίλογο του βιβλίου αναφέρονται προτάσεις οργάνωσης της πρωτογενούς παραγωγής και της βιομηχανικής μεταποίησης της Στέβιας για την επιτυχή αξιοποίηση της ευκαιρίας που προσφέρει σήμερα η Στέβια για την ταυτόχρονη ανάπτυξη της ελληνικής Γεωργίας και Βιομηχανίας.
Η Στέβια προσφέρει σήμερα μια ευκαιρία αντίστοιχη με εκείνη, που πρόσφερε παλιότερα η τευτλοκαλλιέργεια και η βιομηχανική παραγωγή ζάχαρης, για την δημιουργία απασχόλησης και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Του Λάζαρου Μάμαλη






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου